ARCHÍV Tippek, ötletek –Tavaszi nagytakarítás tervszerűen

Napsütés, madárcsicsergés, kellemes szellő. Hurrá, itt a tavasz! Ezzel együtt azonban a nagytakarítás ideje is. Nézzük, mit tehetünk, hogy ne legyen rémálom a tavaszi nagytakarítás. És ha nekünk már rutinból megy, adjuk át a tippeket a párunknak! (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin áprilisi számában jelent meg.)

Az biztos, hogy nem maradhat el a lakás teljes körű és alapos kitakarítása. Ezt mindenki tudja, már előre érzi is, feltétlen akarja, csak mégis nehéz belekezdeni, hiszen mennyi munkát feltételez! Ne csüggedjen senki, van néhány tippem arra, hogy minden jól működjön.

Jöjjön néhány azok közül, amit egyáltalán NE tegyünk:

NE kezdjünk csak úgy bele!

Inkább válasszunk ki egy időpontot, amikor teljes gőzzel beleszökhetünk a munkába. Már csak azért is fontos ez, hogy rá tudjunk hangolódni. Legyen, mondjuk, a következő hétvége, mert egy nap erre biztosan nem lesz elegendő. Akár azt is megnézhetjük, milyen lesz az időjárás, hiszen ragyogó napsütésben sokkal nagyobb kedvvel töröljük a port, pucoljuk az ablakot, rámoljuk ki a lakást, mint egy borús hétvégén, amikor szívesebben töltenénk ágyban a napot. Ne felejtsünk el szólni férjnek, nagymamának, barátnőnek, kinek a segítségére számítunk. Az is jól jön, ha a gyerekeket lefoglalják, elviszik otthonról.

NE akarjunk mindent egyszerre!

Nem kell az egész lakást egy hétvége alatt csillogóra fényezni. A hűtő leolvasztását, átmosását vagy a sütő kipucolását, a kamra kirámolását vagy a gardrób átrendezését is megejthetjük más időpontban. A pince, lomtár kitakarítására is választhatunk egy korábbi alkalmat.

NEM kell százféle tisztítószer

A tavaszi nagytakarításhoz nem kell feltétlenül más tisztítószereket használni, mint amiket amúgy is be szoktunk szerezni. A lényeg, hogy amikor nekilátunk a munkának, mindenből legyen otthon, de nem kell minden felületre más. Az általános tisztítószereket például sok helyen használhatjuk, áttörölhetjük velük a szekrényeket kívül-belül, az ablakkereteket, a bútorokat, a padlót. Legyen ablaktisztítónk, vízkőoldónk (nagytakarításkor érdemes a háztartási készülékeket is megszabadítani a vízkőlerakódásoktól), fürdőszobai tisztítószer és vécétisztító, de jól jöhet a makacsabb szennyeződések eltávolításához (pl. sütő) egy súrolószer is, illetve egy általános konyhai tisztításhoz és fertőtlenítéshez való szer. Legyen otthon néhány mikroszálas kendő, dörzsi szivacs és pár tekercs konyhai papírtörlő.

NEM kell belehalni a nagytakarításba

Kedves hölgytársaim, itt írom le nektek, hogy semmi nem fog történni akkor sem, ha nem sikerül mindent kitakarítani. A lényeg, hogy ez senkinek ne okozzon lelkiismeret-furdalást. Előbb-utóbb megleszünk mindennel.

Most pedig következzen az a lista, amit ajánlani tudok:

1. Kell egy terv!

Még annak is, aki nem tervező típus. Terv nélkül könnyen úgy járhattok, mint én, hogy sok apró dologba belekezdek, ablakpucolás közben kipakolom a ruhákat is a szekrényből, szortírozom a kidobandó dolgokat, odateszek egy mosást, és hirtelen máris délután van, és még egy szoba sincs teljesen kitakarítva. Nos, ezért kell egy terv. Írjuk le, legalább fejben, melyik helyiséggel kezdünk, mi jön utána, és azokban melyek a fontosabb teendők. Felállíthatunk időkeretet is (például a gyerekek szobája két óra), amit lehetőség szerint tartsunk is be!

2. Haladjunk logikusan!

Mindig felülről lefelé. Szedjük le a pókhálókat, töröljük le a függönykarnist, az ajtófélfákat, a szekrényeket, azok tetejét, oldalát és még belső részüket is. Előbb nedves, majd száraz ronggyal töröljük őket tisztára. Tavaszi nagytakarításkor olyan helyeket is töröljünk ki és fel, ahová nem merészkedünk minden alkalommal. Ilyen a szekrények, bútorok, háztartási gépek mögötti rész, ne sajnáljuk erre az energiánkat.

3. Az ördög a részletekben rejlik

Ha már nagytakarítás, akkor ne feledjük azokat a zegzugokat se, amelyeket a mindennapokban talán elkerülünk. Ilyen a kapcsolók, kilincsek, távirányítók áttörlése, fertőtlenítése, a mosógép és a hűtő mögötti rész kitakarítása, a szekrények tetejének átmosása, a szemetesek alapos fertőtlenítése, fiókok és rendszerezők kitakarítása, a hűtő és a sütő belsejének alapos kisikálása, nyúljunk be a kisbútorok, ágyak, kanapék mögé és alá is, és poroljuk le a csillárokat, lámpákat, függönytartókat, képkereteket. Érdemes a mosó- és a mosogatógépünkön is lefutattni egy-egy tisztítóprogramot.

4. Figyeljünk a környezetre

...és magunkra. Nem jó az, ha a kosszal együtt a kezed bőrfelületének nagy része is távozik. Használjunk kesztyűt, mellyel a kiszáradástól is óvni tudjuk kézfejünket, illetve a legjobb tanácsom az, hogy környezetkímélő tisztítószerekkel frissítsük fel otthonunkat. Ezzel nemcsak a kezünket, de környezetünket és egészségünket is óvhatjuk.

5. Próbáljuk élvezni!

Hallgassunk zenét, rádiót, hangoskönyvet, vagy tegyünk be magyar nyelvű sorozatot, melyet akkor is tudunk élvezni, ha nem nézzük folyamatosan. Ha szórakoztatjuk magunkat takarítás közben, könnyebben megy majd a munka, és jobb lesz a kedvünk is!

+1. Változtassunk!

Nagytakarításkor, főleg tavasszal, amikor a természet is megújul, újítsuk meg lakásunkat is! Lecserélhetjük például élénk színekre a függönyöket, párnahuzatokat, ágytakarókat, akár a kisebb szőnyegeket is,

ha van rá lehetőség. Rendezzük át a teret!

Ezzel a lakás is más hangulatot kap. Vásároljunk egy új festményt egy üresen álló falra, vagy készítsünk színes tapétából kollázst, tegyünk új képeket a fotófalunkra! Átrendezhetjük a könyvespolcot is. Az ábécésorrend után most szín szerint is pakolhatjuk a könyveket, vagy éppen keverhetjük a világos borítókat a sötétekkel. Helyezzünk el tavaszi kiegészítőket a lakásban, és gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen az asztalon friss virág!

Ha mindezzel megvagyunk, jutalmazzuk meg magunkat egy forró vizes, habos fürdővel és egy pohár borral, mert megérdemeljük.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: