ARCHÍV Vass Ildikóék tágas családi háza – Van, aki klasszikusan szereti

Van, aki szereti a klasszikus stílust, van, aki nem. Ami miatt bekopogtunk Vass Ildikóék tágas családi házába, az a székelyudvarhelyi családanya mindenre kiterjedő részletessége. Ildikó ugyanis nem belsőépítészt kért fel otthonuk kialakítására, hanem maga álmodott meg, és hónapokon át tervezett minden egyes részletet. Hetekig böngészte az internetet egy-egy megfelelő székért vagy bútorért, de még az ajtók mintázatát is lerajzolta a kivitelezőknek. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. áprilisi számában jelent meg.)

Kényelmesen tágas előszoba – állapítjuk meg érkezéskor a családi házba lépve. A mályvaszínű szófa, felette a nyaralásokról hozott képekkel, mint egy bécsi galéria része. Nem csak cipőt húz le és fel itt az ember – de a lelke is megérkezik a bársonyos szófára ülve.

„Tömbházlakásból költöztünk ki ide két éve – ezért is volt fontos, hogy az előszoba és az étkező tágas legyen.

Ha vendég jön, vetkőzhessen kényelmesen, ugyanakkor, ha többen ülnénk le egy vacsorára vagy ebédre, akkor is férjünk el egy asztalnál, ne úgy, mint a tömbházban, szerre” – meséli a prioritásokat előző lakásuk korlátait is figyelembe véve vendéglátónk.

Nem csak cipőt húz le és fel ezen az előszobai szófán az ember

Nemcsak a festett üveg bejárati ajtót álmodta meg Ildikó, de az összes többi ajtó mintázatára is kiterjedt a figyelme.

Még az ajtók mintázatát is Ildikó tervezte

Az előszobát a nappalitól elválasztó falra szintén festett üvegbetét volt tervezve, végül klasszikus mintázatú tapéta került a vakablak-szerű boltíves mélyedésekbe. A ház asszonya imádja a boltíveket.

Körfolyosó a nappali éke

Hatalmas kovácsoltvas lépcsőkorlát a nappali leginkább hangsúlyos része. Ildikó gangos bérházban nőtt fel, ha lenéz a nappalira, mintha csak gyerekkora mindig hangos udvarára nézne. Itt azonban az arany és bronz árnyalatok sejtetnek elegánsabb életet.

A kovácsoltvas lépcsőkorlát a nappali leghangsúlyosabb része

A tágas konyha-étkező fekete székein nem tud elsiklani a tekintet. A fekete huzatokon még a rácseppent ketchup nyoma sem látszik meg – magyarázza a családanya, hetekig kereste interneten őket. A fehér, tömör fa konyhabútort sötét tapéta helyezi előtérbe, Ildikó számára fontos volt inox nélküli, fekete konyhai berendezéseket találni, de még a házi kedvenc, Rágcsa tálkái is klasszikus porcelánból készültek – vendéglátónk figyelme ennyire kiterjed minden apró részletre. Mint meséli, évtizedek óta rengeteg lakberendezési magazint és televíziós műsort nézett.

A leginkább klasszikus azonban a szülők hálószobája: Ildikó nem ijedt meg a nagy virágmintás tapétától, mint mondja, a méregzöld a kedvenc színe.

Hatalmas babagyűjteményének néhány darabja itt kapott helyet – a többi már a padláson pihen.

Ildikó nem félt a nagy virágmintás tapétától sem

Részletgazdag vadnyugat a gyerek örömére

A gyerekek hálói azonban nem klasszikusak, igaz, ott is szembeötlő a gondos tervezés: az indián szoba minden kisfiú álma lehet. Rézbőrű portrék a falon, kicsi indiánok az elektromos kandalló felett, és valóságos vadnyugat az ablakpárkányokon:

kaktuszparadicsom és csörgőkígyó teremt westernfilmbe illő díszletet.

„Először tehénbőr szőnyegeket tettem a vadnyugati miliőbe, az illett ide, de nagyon hamar kikoptak, így került ez az indiánmintás helyette” – magyarázza Ildikó. Még a gyerekjátékokkal teli kosarak mintázata is passzol: nem műanyag, csakis természetes anyag illett ide.

Indiánparadicsom a gyerekszoba - talán minden kisfiú álma lehet

Mediterrán miliő a kertben

Mintha csak egy mediterrán kisváros egyik terére látnánk – nézünk ki a nappali tágas ablakán. Bár a szomszéd kertjét eltakaró fal még festésre vár, a boltíveket megvilágító lámpáival már így is színfoltja az udvarnak – de a nappalinak is. „Látnátok nyáron, kaktuszokkal, növényekkel, vagy este, amikor bent leoltjuk a fényeket, és csak azok a lámpák égnek” – teszi hozzá a tervezője.

Mintha csak nyaralnának egész évben – gondoljuk a ház lakóiról, és nem is tévedünk nagyot: Ildikónak a nyár, a mediterrán térség a mindene.

Erről árulkodnak a nyaralások emlékei, a tengert ábrázoló festmények, a kandallón pihenő angyalkák, és szinte minden díszítőelem.

Nyaralások emlékei midenütt: nyár és tenger

„Minden dísztárgyhoz, képhez emlékünk kötődik, tudjuk, mikor, honnan hoztuk őket, sokkal jobb ezeket látni az otthonunkban, mintha egy belsőtervező által megálmodott dekorációban kellene élnünk” – mondja vendéglátónk.

„Nagyon összetartó itt az utcaközösség, összejárunk például születésnapozni, olyankor mintegy harmincan szoktunk a teraszon ülni” – magyarázza Ildikó a hatalmas kerti ülőgarnitúra méretét. Kincsesbánya az internet, csak rengeteg idő és türelem kell hozzá – mondja, az egyes darabok származási helyét illetően. Gigantikus mécses teremt esténként hangulatot a társasági élethez, s az ivókút szélén pihenő kis madár is a nyárra vár: teljen meg mielőbb hangos kacajjal a mediterrán terasz, s a gyerekzsivajtól hangos beszélgetéseknek sose legyen vége.

Fotók: Erdély Bálint Előd

korábban írtuk

Gyertyaöntő műhelyből limlom pince, modern iroda, majd megkapó legénylakás
Gyertyaöntő műhelyből limlom pince, modern iroda, majd megkapó legénylakás

Másfél évszázada épített, óvárosi fél-pincébe kopogtatunk: néhány évtizede még gyertyaöntő műhelyként szolgált, aztán sokáig porosodó holmik tárolására használták: pókhálókkal sűrűn átszőtt pinceként várta sorsa jobbra fordulását. Egy, a helyiség múltjára is kíváncsi építész csapat álmodott új életet a 19. századi polgári ház alagsorában szomorkodó térnek: otthonos irodát faragtak belőle, ma pedig egyszerűségében nagyszerű legénylakásként funkcionál. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. februári lapszámában j