Agytorna a kocsmákban

Mi is az a kocsmakvíz? Izgalmas őszi esték elé nézünk!

Műveltségi vetélkedő, nem a tévében, nem iskolában, hanem kávézókban, kultúrkocsmákban – ez a Kocsma Kvíz. Tavaly ősszel két és fél hónapon át,  négy városban, mintegy száz személy részvételével zajlott a többfordulós verseny, idén október elején újra beindult a gépezet. Kedd esténként több erdélyi városban is ugyanazokra a kérdésekre válaszolnak egyidőben a játékosok. Önök például tudják, hogy hány kilométer hosszú a legendás amerikai út, a Route 66?

 

2012-ig lehet visszavezetni a történetet. Akkor Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön szerveztek kocsmai vetélkedőket, s ebből virágzott ki a tavalyi Székely Kvíz – mesélte Vízi Balázs ötletgazda, főszervező. Látták, hogy érdekes a közös morfondírozás egy szórakozóhelyen, így székelyföldi városok közötti kvíz-bajnoksággá terjesztették ki. Tavaly négy város vett részt: Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely és Marosvásárhely. Idén október 7-én startolt a bajnokság, és Kolozsvár is beszállt a nagyívű játékba. Akárcsak az elmúlt évben, keddenként ugyanabban az időben zajlik a játék, általában ismert kultúrkocsmákban.

 

Vízi Balázs szerint az általános műveltségi vetélkedőnek az a célja, hogy alternatívát kínáljon a szórakozóhelyeken eltöltött időre. Valami pluszt nyújt egy átlagos kocsmai estéhez képest, kissé az egykori irodalmi kávézók hangulatát idézi – fogalmazott a főszervező. Ugyanakkor a visszajelzések szerint nem csak a játékosoknak, de a közönségnek is izgalmas időtöltést jelent.

 

Keddenként minden városban ugyanaz a 30 kérdés hangzik el, számos területről: világ- és magyar történelem, sport, autók, zene, irodalom, film, vagy akár földrajz. De előfordulhat matematikai feladvány, csillagászati kérdés vagy zászlófelismerés is. A két-három fős csapatok pontokat gyűjtenek, a pontszámokat hétről hétre továbbviszik, és 10 forduló után városonként a legtöbb pontot összegyűjtő társaság vesz részt a december eleji csíkszeredai döntőn.

 

A kérdéssorok kitalálóinak neve teljesen konfidenciális, de van köztük egyetemi tanár, egyetemista, értelmiségi és „átlagember” is – mondja Balázs. Bár tavaly szerették a játékosok a fordulók végén a Székely Furfang feladványt, idén társasjáték nincs a feladatok között, maradtak a több válaszlehetőséges kérdések, a képes, zenés próbák.

A Kocsma Kvíz főnyereménye egyelőre meglepetés, csak a hetedik-nyolcadik meccs után árulják el a szervezők, hogy az élmények mellett még mivel gazdagodik a nyertes csapat. Tavaly egyébként egy csíkszeredai társaság vitte el a pálmát.