Építsünk vagy ne építsünk? Gyorstalpaló házépítést tervezőknek

Sokakban feltevődik a kérdés, hogy 2022 megfelelő időszak-e a házépítési tervek megvalósítására, de az is, hogy mennyiből lehet egyáltalán építkezni. Milyen kivitelezőt, tervezőt válasszunk? Mennyire ragaszkodjunk a saját elképzeléseinkhez? A kérdések megválaszolásában Ványolós Zoltán tervező segített.

– Hogyan kell vagy érdemes hozzálátni egy ház felépítéséhez?

– Bármilyen épület felépítésének az első lépése a megrendelő elhatározása és döntése, hogy igenis, szeretne építeni. Ezután gyakori kérdés, hogy hová érdemes a beruházást térben elhelyezni. Itt az első számú szempont, hogy a megrendelő rendelkezik-e építkezésre alkalmas területtel. Ha nem, akkor további dilemmát okoz a hely kiválasztása.

Tudni kell, hogy számos terület nem alkalmas az építkezésre, például a talaj szerkezeti összetétele vagy a terület méretbeli adottsága miatt.

A második gyakori kérdés az ingatlanon belüli elhelyezése az épületnek. Itt van számos, már az urbanisztikai bizonylatban leszögezett szabály, amit be kell tartani. Ezen kívül a terület földrajzi adottságaihoz mérten a legelőnyösebb pozíciót kell választani.

– Ha lépésről lépésre lebontjuk az építkezés folyamatát, hogyan néz ki?

– Az első és legnehezebb lépés, ami megelőzi a munkálatokat, az a megbízható és pontos kivitelező megtalálása. Nem azért nehéz ez, mert ritka a jó kivitelező, hanem mert a jó kivitelezőnek sok munkája van, és legkevesebb egy évvel előtte már egyezséget kell kötni a munkáról. Az építkezés fázisait négy nagy részre osztják. Az első a szerkezeti munka, amelybe az alapozás, a falazás és a tetőépítés tartozik. Ezt követi a szerelési munka, vagyis a víz, villany, gáz és a fűtés bevezetése az épületbe. A harmadik rész a befejező munkák: burkolás, festés, nyílászárók szerelése, majd az utolsó fázisba tartozik a területrendezés, amely során kialakítják a járdákat és a zöldövezetet. Ez a standard.

– Milyen tényezőket érdemes figyelembe venni?

– Az építkezés egyik fő tényezője a végső költség. Nagyon fontos már az tervezés folyamatában eldönteni, hogy milyen típusú és szerkezetű épületet szeretnénk építeni, mert ez nagyban befolyásolja az építkezés költségeit. Számottevő különbség van a költségeket illetően a végső munkálatokhoz használt anyagok fajtája között. Gyakori eset, hogy a befejező munkák értéke megegyezik az összes többi munkafázis összértékével.

– Hogyan lehet kiszámolni egy ház felépítésének a költségeit?

– Saját tapasztalatom szerint a megrendelő által elképzelt érték kétszeresével kell számolni. A pontos értéket úgy lehet kiszámolni, hogy a terv elkészítését követően költségvetés-számítást végzünk, ami tartalmaz minden anyagmennyiséget és munkafázist.

– Léteznek-e olyan módszerek, amelyekkel némi pénzt lehet spórolni az építkezés során?

– Az egyetlen helyes mód a spórolásra az, ha az anyaghasználatot optimalizáljuk, úgy, hogy az ne menjen a minőség rovására.

Ez az anyagoptimalizáció akkor lehetséges, ha pontos szerkezeti számolás készül az épületről. 

Fontos azonban betartani a tervekben megadott anyagok típusát és mennyiségét, mert különben javíthatatlan károk keletkezhetnek, amelyek újabb költségeket terhelnek az építtetőre.

– Melyik folyamatok esetében kell mindenképp szakemberhez fordulni?

– A tervezés folyamatában minden esetben szakemberhez kell fordulni, mert egy épület tervezését nem csak az képezi, hogy meghatározzuk a különböző terek funkcionális beosztását vagy az épületben használt burkolati elemek típusát. Egy terv átlagosan három szakági tervből tevődik össze, amelyek a következők: architektúra-, szerkezeti- és szerelési terv. A kivitelezés talán még fontosabb, mint a tervezés.

Egy gyenge kivitelező el tud rontani egy jól megtervezett épületet, és egy jó kivitelező helyre tud hozni egy rosszul megtervezett épületet. 

A belső berendezést illetően nem mindig szükséges szakemberhez fordulni. Sok esetben a kivitelezővel együttműködve ízléses megoldások születnek. Egyébként az architektúra terv rész szokott tartalmazni látványterveket, ami egy irányt mutat a végső munkálatokhoz.

– Tervezőként dolgozol. Mi a tapasztalatod, mi jelenti a legnagyobb problémát az emberek többségénél, akik hozzád fordulnak?

– Napjainkban a legnagyobb problémát az építkezési anyagok árának rohamos emelkedése jelenti. Sok megrendelő lemond az építési szándékról, remélve, hogy a közeljövőben stabilizálódnak az anyag árak.

– Hallgatnak-e az ügyfeleid a tanácsaidra vagy ragaszkodnak a saját elképzeléseikhez, amikor megtervezel egy házat?  

– Minden épület tervezésénél a fő szempont a maximális kihasználtság. Az épület méreteinek meghatározása a megrendelő igényei szerint és az erre vonatkozó szabványok függvényében állapítható meg. Fontos az épület helyes tájolása, ami sok energiát spórolhat meg nekünk hosszú távon. Vannak olyan esetek is, amikor a megrendelő már konkrét tervekkel érkezik hozzám, és alaprajzokkal, típustervekkel jön. Az sem ritka, amikor valaki egy már kész házat szeretne lemásolni, vagy éppen egy általam megtervezett épületet. Ilyenkor mindenkinek azt tanácsolom, hogy ne ez alapján akarjanak építkezni, mert nem mindegy hogy az a ház milyen területen lesz.

Alkalmazkodni kell a körülményekhez, környezeti adottságokhoz és a szomszédos épületekhez is.  

Általában egy előre kinézett típustér vagy kiszemelt épület nem illik be a rendelkezésre álló területbe, az utcaképbe. És ez elsősorban nem esztétikai szempontból fontos. Ezekben az esetekben próbálom felismerni azokat az elemeket, részleteket, motívumokat, amelyek elnyerték a tetszésüket az adott épületben az ügyfeleknek, figyelembe véve az igényeket, élethelyzetet és szokásokat. Így elkészül egy kezdetleges terv, ahol ezek a szempontok mind figyelembe vannak véve. Az ügyfelek gyakran túlságosan ragaszkodnak az elképzelt tervekhez, és nehezen hallják meg a szakszerű tanácsot, pedig általában azért fordulnak szakemberhez, mert az jobban ért hozzá.

– Általában meddig tart egy ház megtervezése és dokumentációja?

– Egy átlagos ház megtervezése általában 40–60 munkanapot vesz igénybe. Erre még rájön az engedélyeztetési folyamat, ugyanis az illetékes hatóságokhoz már kész terveket kell leadni. Ha eldöntöttük, hogy szeretnénk építeni, a folyamatok elkezdése előtt legalább egy évvel már vegyük fel egy tervezővel, szakemberrel a kapcsolatot. Ellenkező esetben nem biztos, hogy kiadják az építkezési engedélyt a megtervezett kezdési időpontra.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Mintha soha nem akarna már vége lenni az építkezésnek
Mintha soha nem akarna már vége lenni az építkezésnek

Már megint izzad a tenyerem. Már megint itt vannak a munkások. Egy jó pár hete nekiálltunk ugyanis kaput építeni, házfalat vakolni, és befejezni már végre ezt a házépítéssel járó életmódot, amire egyáltalán nem voltam felkészülve.