Ezüstös házi praktikák

Nem ördöngös, nem időigényes művelet, és nem is kerül egy vagyonba az ezüst tárgyak tisztítása. Dédi filléres receptjét fényeztük újra.

Nem ördöngös, nem időigényes művelet, és nem is kerül egy vagyonba az ezüst tárgyak tisztítása. Dédi filléres receptjét fényeztük újra.

A húsvéti kötelező seprűbajnokság, más néven tavaszi nagytakarítás hevében nem csak az ablakokat vikszoltam fényesre, s a porcicákat kergettem ki az ágy alól, de kedvet kaptam olyan, kevésbé látványos házimunkához is, mint a fiókok tisztogatása, tartalmuknak rendszerezése. Pepecs, sziszifuszi munka, de megéri, mert egy ilyen „ásatáskor” olyan kincsekre bukkan az ember lánya, amelyekről már rég megfeledkezett. Magam például egy kis doboznyi ezüst ékszert fedeztem fel újra. Nem viseltem ezeket az egyébként szép, míves ékszereket évek óta, s ez bizony meg is látszott rajtuk. A valamikor kedvenc nyakláncom, a gyűrűk fénye megfakult, és foltos volt a déditől örökölt s nagy becsben őrzött kiskanál is.

 

Foltos volt, s alaposan el is színeződött valamennyi tárgy. A fénytelen jelenüket látva úgy döntöttem, fényesre vikszolom mindet, megérdemli minden darab, hogy visszakapja ezüstös csillogását.

Tisztítószerért nem a boltba rohantam, s nem is az ékszerészhez, csupán a kamráig ballagtam. Ecet, szódabikarbóna, konyhasó, alufólia – az ezüst dolgok házi tisztításánál már korábban is több alkalommal kipróbáltam ezeket a „csodaszereket”.

A házi ezüsttisztító receptje egyszerű-nagyszerű: egy csésze ecethez 2–3 evőkanál szódaport adunk, s a foltos tárgyakat belehelyezzük a pezsgő folyadékba. Volt folt, nincs folt. Az ecetes fürdő után egy száraz, puha ronggyal szárazra töröljük a darabokat. Ragyogóbb a végeredmény, ha egy posztódarabbal felpolírozzuk a felületet.

Ha nagyon makacs a piszok és az elszíneződés, akkor érdemes kipróbálni az alumínium-fóliás módszert. Egy hőálló edény (tál, lábos) alját borítsuk be alufóliával, és helyezzük rá a tisztítandó ezüst holmit. Szórjunk rá 2–3 evőkanál szódaport és egy nagy kanál konyhasót, majd az egészet öntsük nyakon forró vízzel. A lerakódott piszok „felúszik” a víz tetejére – s perceken belül már fénylik is, ami ezüst. Az áztatós módszer a türelmesebbjének ajánlott, akinek 30 perc felér egy örökkévalósággal, az forralással meggyorsíthatja a tisztítási folyamatot.

Hatékony módszer a fogpasztás tisztítás is – ehhez bármilyen fluortartalmú fogkrém megfelel.

 A felsorolt módszereket érdemes kipróbálni, már csak azért is, mert nem csak régi, jól bevált, de igazán zöld, azaz környezetbarát tisztítási praktikák. 

Jó tudni: soha ne tisztítsuk az ezüst tárgyakat drótmosogatóval, ne smirglizzük, és ne kapargassuk a felületi szennyeződéseket késsel, mert menthetetlenül összekarcoljuk azokat. 

A strandszezon előtt azt sem árt tudni: mielőtt megmártóznánk a  kéntartalmú gyógyvizes medencében, termálvízben, húzzuk le ujjunkról az ezüst gyűrűt, vegyük le a karkötőt,  a nyak- és bokaláncot, mert úszkálás közben hipp-hopp megfeketedik. Ha pedig azt szeretnénk, hogy ezüst ékszereink sokáig fényeskedjenek, zuhanyzás előtt is váljunk meg tőlük. 

Amennyiben nem viseljük az ékszereket, evőeszközöket, ne ássuk el a családi ezüstöt a kert sarkában. Megtisztítva tegyük vissza a fiókba, szekrénybe, de soha ne tekerjük vattába, gyapjúba, és fenyőfából készült dobozba se rejtsük – az ezekből lebomló kénvegyületek hatására biztos, hogy megfeketednek. Ezüstbarát csomagolóanyag viszont a zsír- és a selyempapír, s ha igazán jó bőrbe bújtatnánk kedvenceinket, a szarvas irhája a csodás. 

Fotó: Csedő Attila

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2015. májusi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>