Fiatalon vega, vegán?

Káros-e a vegetáriánus, vegán étkezés, életmód fiatalkorban, negatívan hat-e a fejlődő szervezetre?

Sokszor jó lenne tanácsot kérni valakitől, aki kérdésünkre tudja a választ. Sokszor jólesne a bátorítás, egy hozzáértő vélemény, hogy jó úton járunk-e, merre tovább. Rovatunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék.

Dr. Pap Enikő étkezési tanácsadó válaszol:

Azt vallom, hogy a tudatos, rendszeres és mértékletes életmód, étkezés egy egészséges alap, a kulcs a mindennapi jóllétünk kapujához. Az, hogy ezt ki milyen tartalommal tölti fel, egyéni döntés kérdése, ha elég megfontolt és körültekintő, nem lehet nagy baj belőle.

Lényeges különbség van a vegetáriánus és a vegán étkezés között: a vegetáriánus nem eszik húst, de fogyaszt tejterméket, tojást, halat (ezek kombinációját vagy csak egy-egy fajtát belőle), ezzel szemben a vegán semmilyen állati eredetű terméket nem vesz magához.

Fotó: Shutterstock

Kapcsolódó

A vegetáriánus étrend (tojás, tejtermékek!) kellő odafigyelés mellett tartható gyermekkorban, serdülőkorban, megfelelő B12-vitamin-, vaspótlás mellett, valamint rendszeres vérképellenőrzéssel és a fejlődés orvosi követésével. A hangsúly a kellő odafigyelésen van, a kutatások rengeteg elhízott és/vagy alultáplált vegetáriánusan táplálkozó gyerekről számolnak be, ezért a gyerekorvosok, táplálkozási szakemberek általánosan nem tartják jó ötletnek ezt a típusú táplálkozást gyerekeknél.

Egy gyereknek joga van megfelelő tápanyaghoz jutni, de ha szülei meggyőződése miatt lesz vegetáriánus, elveszíti a döntés lehetőségét, vagy nem ismer meg más étkezési módokat.

Természetesen a vegetáriánus/vegán szülők is rengeteg tudományosan is alátámasztott érvet sorakoztatnak fel elveik mellett. Tény, hogy a fejlődéshez teljes értékű fehérjékre van szüksége a szervezetnek, és ezt biztosítani kell számára. A vegán táplálkozás esetén a különböző növényi fehérjék társításával lehet elérni a megfelelő bevitelt, ez még nagyobb ismeretet és figyelmet igényel.

Kérdéseiteket a level@noileg.ro e-mail-címünkre várjuk.

A közölt információ tájékoztató jellegű, nem minősül tanácsadásnak.

Kiemelt kép: Shutterstock