ARCHÍV Függő játszmák

Szóbeli bántalmazás, lelki erőszak, egy „megérdemelt” pofon. Annyi féle-fajta párkapcsolat van… Legyen szó férfiról, nőről, gyerekről, az erőszak elfogadhatatlan. Féltékenységi jelenetek, kiabálás, megalázás, zsarolás, korlátozás, fizikai agresszió – sajnos, az életből vett forgatókönyvek sokasága követi ezt a sorrendet. Mi az, ami nem fér bele egy párkapcsolatba? Elmesélek egy esetet. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin szeptemberi számában jelent meg.)

Pár hónapja egy fiatal nő lépett a rendelőbe, amely azonnal megtelt élettel. Bernadett, Berni, ez az energikus, gyönyörű, elegáns, intelligens, tetőtől talpig nő segítségért jött hozzám. Néhány szóban feltárta párkapcsolati problémáit, és röviden beszélt arról, milyen nagy a vágy benne, hogy orgazmust éljen át. Párjával elégedetlen, kihűlt a kapcsolatuk, a szenvedély már nincs jelen, eltávolodtak egymástól – sorolta.

A terápia haladt a megszokott medrében, fokozatosan. A hölgy elmesélte, hogyan távolodtak el lelkiekben a párjával. Évekig táncórákat vett, a táncba menekült az otthoni gondok elől, ezt pedig a férfi mindig rosszallotta. Többszöri beszélgetés után derült ki, hogy a szexuális életük soha nem volt kielégítő a nő számára.

Kíváncsian fejtegettem, vajon miért maradt évekig együtt a férfival, ha ennyire nem felel meg az elvárásainak. Elmerültünk a szülők és a gyerekkor fejezetében. Megtudtam, hogy Bernadett édesanyja elveszítette első gyermekét, emiatt a második terhességre nagyon próbált vigyázni. Berni elmondása szerint édesanyja annyi szeretettel vette körül, mintha egyszerre kettőnek akart volna adni. Édesapjával is nagyon jó viszonyt ápolt, mondhatni, idilli családban nőtt fel.

A történet mégis kezdett furcsán kinézni, miután részleteiben tárult fel előttem páciensem élete. Tökéletes családjukról kiderült, hogy apja, anyja közt csöppet furcsa a viszony. Ám a szülőknek sikerült a problémáikat úgy megoldani, hogy Berni semmit nem észlelt. Soha nem látta szüleit veszekedni, de puszit vagy csókot adni sem egymásnak.

Hét évvel ezelőtt Berni fülig szerelmes lett egy fiúba, ám a megszokottal ellentétben azonnal elhagyta, amikor rájött, hogy sérülékeny, kiszolgáltatott az érzései miatt. Lassan megtudtam azt is, hogy mostani párjába soha nem volt szerelmes, inkább elfogadó.

Ekkor, a sokadik ülés után vett óriási fordulatot a történet, forgatott fel mindent. Berni elmesélte, hogy miért fél az érzelmektől. Kiderült, hogy tinikori első barátja agresszíven bánt vele mind lelkileg, mind fizikailag, sőt  szexuálisan is. Ritkán éreztem azt a rendelőben, hogy nem tudok szakmailag kellő objektivitással tekinteni egy-egy esetre, de most Bernadett története próbára tett. Tisztában vagyok azzal, hogy mekkora bizalom, erő kell adott esetben, hogy valaki a félelmeit, titkait egy idegennek elmesélje, úgymond kiadja magát. Ebben a látensen meghúzódó történetben se szeri, se száma nem volt a megaláztatásnak, lelki bántalmazásnak, szexuális visszaélésnek, fizikai erőszaknak (bőrön eloltott cigaretta, késdobálás). Az is előfordult,  hogy megtiltotta a fiúja, hogy iskolába menjen, vagy a barátaival találkozzon, egyszerűen bezárta a lakásba – mesélte Berni.

Két kérdés rögtön adja magát ilyenkor:

Hogyan kerül egy okos, talpraesett nő bántalmazó kapcsolatba? (A gyors válasz: játszma.)

Miért marad benne egy nő egy ilyen kapcsolatban? (A gyors válasz: traumatikus kötődés.)

1.Mindenekelőtt a bántalmazó elhiteti a nővel, hogy ő élete szerelme, akiért mindent megtenne, ezzel láncolja magához. A férfi célja, hogy a nő imádattal nézzen rá, így a későbbiekben manipulálni tudja őt. Ehhez szükségszerűen igyekszik lassan elszakítani a nőt a családjától, közeli barátaitól, hogy senki másban ne bízzon, csakis őbenne, a partnerben. Végül

ha a bántalmazó elérte célját, és a nő teljességgel megbízik benne, akkor kezdődhet a „játszma”. Vannak a katartikus, euforikus boldogságpercek, majd következnek a veszekedések, cikizések, beszólások, agresszió, hiszen mindenért a nő a hibás.

Ez olyan csapda lehet, amelyből sokszor nagyon nehéz a szabadulás. Nem csoda, hiszen e kettő – szeretet és gyűlölet – ciklikus váltakozása egyfajta kötődést, illetve függést eredményez.

2. A ragaszkodás, függés magyarázata a traumatikus kötődés, amikor az áldozat olyan ördögi körbe kerül, amelyben az állandó büntetés és jutalmazás ismétlődik, s amelyből gyakran képtelen a bántalmazott kiszakadni. Állandó a félelem és a feszültség a bántalmazottban, emellett egyfajta erős érzelmi kötődést is megél.

Sokszor zavart, kimerült, és nincs energiája ahhoz, hogy helyzetén változtasson, kitörjön belőle. A bántalmazás minden formájában könnyen kialakulhat ez a fajta kötődés.

Az erőszak lehet lelki, verbális, fizikai, szexuális, illetve anyagilag is kiszolgáltatott lehet a bántalmazott.

Bernadett évekig hordozta magában ezt a terhet, ugyanis meg volt győződve arról, hogy ez szégyellni való, ráadásul a család sem tudná elviselni a gondolatot, hogy lányukat bántotta valaki. A terápia hatására páciensem képes volt kapcsolatában rendet rakni, megnyílni, elmondta a párjának a történetét, megértésre, támogatásra talált a férfiban. Ugyanakkor legjobb barátnőjének is mesélt a megpróbáltatásokról, és teljes érzelmi vigaszra, megnyugvásra lelt a társaságában.

Miért nem kért segítséget?

Berni burokban nőtt fel, szülei a széltől is óvták, ugyanakkor sokat is vártak tőle. A tökéletes lány szerepébe nem passzolt, hogy belesétált egy bántalmazó férfi hálójába, főként úgy, hogy arra nevelték közvetetten, hogy a problémákat meg lehet oldani, nincsenek konfliktusok. Berni abban a hitben élt, hogy csakis ő felelős a saját életéért, hibáiért, és ha baj van, neki kell megoldania. Csalódást épp ezért nem akart okozni édesanyjának, a szülőknek, hogy nehogy kiderüljön, hibázott.

Végezetül: hogyan szabadult meg a lány bántalmazó barátjától? Egy vita közepette a férfi Berni után hajított egy kést, ami a hátában állt meg. A lány, ahogy felocsúdott, akkora rúgást mért a férfira, hogy az elájult. Kimenekült a lakásból, végleg. A férfi pedig nem kereste azóta.

A terápiának még nincs vége. Még mindig vannak megválaszolatlan kérdések. Egyértelmű azonban, miért fél ez a ragyogó nő az érzelmeitől, miért hagyta el eddigi egyetlen szerelmét, és miért nincs most orgazmusa. Az állandó görcs megakadályozza abban, hogy ellazuljon.

Érdekesség talán, hogy Bernadett mostanában küzdősportokat tanul. Valahányszor olyan küzdőhelyzetben van, ahol őt „ütik”, átéli a régi időket, viszont most átadja magát a dühének, védekezik, üt. A bántalmazott nők félnek hangosan kimondani, szavakba önteni a traumatikus élményeket, hisz pszichésen markáns fájdalommal szembesülnek, és hibáztatják magukat. Hosszú az út, míg ez feloldódik, megváltozik, és megtanulnak újra értékes, teljes emberként tekinteni magukra.

Van megoldás

  1. A traumaköteléket mindenképp el kell szakítani, ami annyit jelent, hogy a nőnek meg kell szakítania minden létező kapcsolatot a bántalmazójával. Nem egy időre, hanem örökre!
  2. Idő a feldolgozásra. Az áldozat meg kell tanuljon megbocsátani magának. Miért hagytam mindezt? Miért nem menekültem el már előbb? Miért hallgattam rá? Miért én?
  3. Tudatosítás, hogy nem ő okozta ezt magának, hanem a bántalmazó fél.
  4. Új, biztonságos környezetet és társaságot keresni, ami segít az áldozatnak, hogy ne térjen vissza a bántalmazóhoz.
  5. Mindenképp szakember segítségét kell kérni.

Kiemelt kép: Shutterstock