Gyengéd segítség a gyógyulásban

Thomas Bowen filozófiája szerint a test önmaga legjobb doktora. A Bowen-terápia – vagy ahogyan még nevezik: Bowen-technika – manuális homeopátia, olyan alternatív kezelési forma, mely során a terapeuta feszültségi állapotokat közömbösít a testben, éppen ezért bármilyen panasz esetén alkalmazható.

Thomas Bowen filozófiája szerint a test önmaga legjobb doktora. A Bowen-terápia – vagy ahogyan még nevezik: Bowen-technika – manuális homeopátia, olyan alternatív kezelési forma, mely során a terapeuta feszültségi állapotokat közömbösít a testben, éppen ezért bármilyen panasz esetén alkalmazható.

Általában viszolygunk, ha a terápia vagy a kezelés szót halljuk, legtöbbször betegséggel, kórházi szobával társítjuk, kivéve a kozmetikai, szépészeti beavatkozásokat. Képzeljünk el egy kellemes, csendes kis szobát egy masszázsággyal, melyen a páciens fekszik (háton vagy hason), időnként megjelenik a terapeuta, egy-két kellemes, apró mozdulatot végez az alanyon, aztán kimegy a helyiségből. Közben a páciens csak fekszik, lazít, akár el is alhat, a kezelés így is, úgy is hatásos, és működik. Aztán kisebb-nagyobb szünet után megjelenik a terapeuta, még egy-két kis mozdulat a test más részén, és ez így megy 40 vagy akár 60–75 percen keresztül.

– Tom Bowen azt mondta, hogy minél több problémánk van, annál kevesebbet dolgozzunk rajta, hogy ne terheljük túl a szervezetet. A kezelés gyengéd mozdulatokból áll, amelyeket a hüvelykujjainkkal és ujjainkkal végzünk az izmokon és kötőszöveteken vagy a csupasz bőrön, vagy a ruhán keresztül. Ezekkel a mozdulatokkal impulzusokat küldünk szét a szervezetbe, ezáltal elindul egy belső energia, testünk ellazul.

Az agy megkapja ezeket az impulzusokat, és analizálni kezdi a szervezetet. Ott, ahol problémát talál, kiadja a parancsot a helyrehozásra is. Ezekkel az öngyógyító készségeinkkel születésünk óta rendelkezünk – meséli Adrian Cenadan aradi Bowen-terapeuta, aki 2012-ben kezdte tanulmányait, mára már mesteri oklevéllel rendelkezik. 

Sok problémán segít

A rendelőnek nevezett, de inkább egy hangulatos otthonnak kinéző helyiségen belül több szobában egyszerre több pácienssel lehet foglalkozni, miközben egyiknél éppen szünetet tart, a másikon „dolgozik” a terapeuta. Minden mozdulatsor között szükséges egy pár perces szünet – ez kettőtől 20 percig is terjedhet –, amikor a páciens egyedül pihen, míg a test kihasználja az adott, szükséges időt arra, hogy feldolgozza az üzeneteket, és elindítsa a gyógyulást.

Mivel egy kezelés után a szervezet még minimum öt napig dolgozik, ezért elég heti egy alkalom.

– Én pontosan egy évvel ezelőtt jöttem először, amikor három év szoptatás után leválasztottam kislányomat, és annak ellenére, hogy szoptatási tanácsadó utasításait követtem, nagyon bedagadtak a melleim, bogosodtak, feszültek, és borzasztó fájdalmam volt. Egy Bowen-alkalom után teljesen megszűnt a fájdalom, és még körülbelül egy hétig alkalmaztam a terapeuta által mutatott fogást a mellemen, míg végül elapadt a tejem, és minden kellemetlen tünetem megszűnt” – meséli Emma, aki jelenleg a derékfájás miatt túl van a második kezelésen, és elmondása szerint már csak alig érez fájdalmat.

– A problémák skálája, melyekkel felkeresnek, nagyon széles: migrénes fejfájás, hormonális, nőgyógyászati problémák, hátgerinc-, ízületi gondok, szorongások, félelmek, terhes nők derékfájással, kemoterápia alatt álló rákos betegek. Ez nem azt jelenti, hogy gyógyítjuk a rákot, hanem a beteg a Bowen segítségével jobban viseli a kemoterápiát azáltal, hogy a lelki világa nem omlik annyira össze, ez a technika segít az ezzel a betegséggel való harcban is – foglalja össze Adrian Cenadan. Hangsúlyozza: „Mi nem gyógyítunk, mi csak segítünk a szervezetnek a gyógyításban, a nagy munkát a páciens végzi el, hiszen mindenki a saját belső orvosa.”

Hogy még érthetőbb legyen, példákat sorol: egy hátgerincproblémánál kell 25–30 alkalom, és ha elmúlnak azok a rossz szokások, amelyek ide vezettek, akkor lehet, hogy nem újul ki a problémánk. Hiszen bajaink java része rossz szokásainkból ered – jegyzi meg a terapeuta, aki maga is súlyos gerincproblémákkal küzdött, így került kapcsolatba a manuális homeopátiával.

– Szülés után a feleségem nagyon erős hátfájdalommal küzdött. Akkor a Bowen-technika még gyerekcipőben járt nálunk, nem is hallottunk róla. Ismerősünk ajánlotta feleségemnek, aki ki is próbálta, és néhány kezelés után megszűntek a fájdalmai. Én nagyon szkeptikusan álltam a helyzethez, nem akartam elhinni, sőt egyenesen elleneztem, nem tudtam elfogadni, hogy ezek a kis mozdulatok érnek valamit. Akkoriban súlyos hátgerincproblémáim voltak, egy évben legalább háromszor kerültem ágyba emiatt. Aztán a szó szoros értelmében rákényszerítettek, hogy elmenjek egy Bowen-terapeutához annak ellenére, hogy nagyon ellenkeztem, nem hittem benne.

Viszont két-három alkalom után be kellett ismernem, hogy segített. Igaz, hogy mivel ennyire elleneztem, legalább 15–20 alkalom kellett, de aztán elmúlt a gerincproblémám. Azóta már feleségemmel együtt kitanultuk a technikát, mindketten terapeuták vagyunk.

Gyerekeknél hamarabb tapasztalható javulás

– Kislányom ősztől óvodába jár, hát nem kell mondanom, hogy milyen téli időszak van a hátunk mögött. Egyik hűlésből ki, a másikba be, orrfolyás, orrdugulás, köhögés, volt eset, hogy nem bírtam semmivel kidugaszolni az orrát, ekkor elhoztam a Bowenre. Onnantól kezdve sokkal nyugodtabb éjszakáink voltak, és a megfázások is könnyebb és gyorsabb lefolyásúak – mondja Csilla, aki a négyéves Bogival érkezik a rendelőbe.

Amikor valamilyen kezelés alatt állunk, általában a mellékhatásokkal is meg kell küzdenünk.

– Leginkább hölgyek mondják, hogy egy-két kilót magukra szedtek, ami teljesen normális, hisz a kezeléstől a szervezet megnyugszik, relaxál, hajlamosabb a hízásra. De ez a folyamat csak addig érvényes, ameddig az egyensúly helyreáll a szervezetben. A páciensek általában melegedésről, hidegrázásról, zsibbadásról, nyilallásról szoktak beszámolni, van, aki azt mondja, úgy érzi, mintha a keze ott maradt volna a testén.

  • A Bowen-technika lágy kötőszöveti technika, amely a test felületén, meghatározott pontokon elvégzett precíz és finom mozdulatokból, valamint ezek szekvenciáiból áll. Nem masszázs és nem is a hagyományos értelemben vett természetgyógyászat; nem a betegségekre fókuszál, hanem az egész emberre. A módszer lényege a feszültségoldás és a szervezet öngyógyító képességének helyreállítása. A BOWTECH, ahogyan még nevezni szokták, az úgynevezett Cross fiber technikák közé sorolható (Cross fiber – a rostlefutás irányára merőleges). Dr. Pap Mártha családorvos főorvos, mesterfokozatú akkreditált Bowen-terapeuta

Adrian Cenadan hangsúlyozza, mire figyeljünk, ha Bowen-terápiára járunk.

– A Bowen-technika nem kompatibilis más manuális terápiákkal, mint például a masszázs, akupunktúra, presszopunktúra, reflexo- és energiaterápiák, sőt a hideg/forró zuhany sem jó. Amit ajánlunk, az a sok folyadék bevitele és sok mozgás. Aki irodai munkát végez, az minimum 20 percenként 5–10 lépésre álljon fel, hogy segítse a szervezetet az öngyógyításban.

Romániában 2006-ban kezdték el tanítani a manuális homeopátiát, azóta már számos városban vannak képzett terapeuták, akik jó eredményekről számolnak be. Elérhetők többek között Temesváron, Nagyszebenben, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Brassóban.  

 Fotó: Kiss Bea

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2017. júniusi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>