ARCHÍV Tápszer-dilemma: ha más megoldás már nincsen

A tápszer nem ördögtől való: ha más megoldás nincsen, akkor életmentő. Mégis számtalan mendemonda és előítélet övezi a tápszeres táplálást. Öntsünk hát tiszta vizet (tejet, sic!) a pohárba! (Cikkünk a Nőileg magazin 2023. novemberi lapszámában jelent meg.)

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Az anyatej kétségkívül életet adó elixír, benne mindennel, amire egy babának szüksége van. Becsüljük meg hát minden cseppjét! Ha nincsen, vagy nem elegendő az anyatej, akkor azonban a tápszeres táplálás marad. „Az édesanya anyateje mellett a donor anyatej lenne a legjobb megoldás a csecsemő táplálására, vannak országok, ahol ez működik, nálunk azonban nincsen kidolgozott szabályrendszer, törvény az anyatejjel való kereskedésre. Így az egyedüli biztonságos megoldás a tápszer marad” – vezeti fel Bodoni Tímea gyermekorvos, laktációs tanácsadó.

Ha mégis megoldható

A donor anyatejnél nagyon fontos arra figyelni, hogy a kisbabánkkal egyidős csecsemőt szoptató édesanyától származzon az anyatej. Ennek összetétele ugyanis a szoptatás ideje alatt a csecsemő igényei szerint változik.

Az egyedüli biztonságos alternatíva

Való igaz, hogy nagyanyáink, de akár anyáink idejében (a kommunista rezsim ideje alatt pedig hatványozottan) nem voltak elérhetők a tápszerek, ezért sok kisbabát tehén- vagy kecsketejjel tápláltak. De egyik sem biztonságos, ugyanis a baba nem képes az állati tejben lévő fehérjéket megemészteni.

„A mai tápszerek zöme is tehéntejből készül, azonban az ebben lévő fehérjéket úgy dolgozták fel, hogy azok könnyen megemészthetők legyenek a baba számára” – magyarázza a csecsemőtáplálási szakember. Ilyen szempontból a legtöbb, a piacon megtalálható tápszer egyforma, a nagy árbeli különbségeket a hozzáadottak határozzák meg, valamint az, hogy az adott készítmény milyen mértékben hordozza az anyatej tulajdonságait. „Lényegében a pénztárcánk függvénye, hogy melyik tápszert választjuk. A legtöbbet a feldolgozott állati fehérje mellett probiotikumokkal és vitaminokkal is dúsítanak. Ellenben az anyatejben lévő enzimek és immunanyagok hozzáadása művi módon nem lehetséges” – szögezi le a szakember.

Tudtad?

A baba igényeinek megfelelően, koraszülötteknek, valamint laktózérzékeny vagy refluxszal küzdő babáknak is áll rendelkezésre speciális készítmény. Választás előtt azonban érdemes gyermekorvos véleményét is kikérni.

Túletetés és táplálékkiegészítés

Amíg az anyatejes táplálást nem, a tápszerhasználatot túlzásba lehet vinni, figyelmeztet a gyermekorvos. „A kisbaba gyomra fokozatosan tágul, ezért előfordulhat a túletetés. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a tápszerek gyártóinak ajánlása is kissé túlzás:

a dobozokon meghatározott napi mennyiséget a legtöbb baba képtelen megenni.

Ne erőltessük tehát – ha a kisbabánk jóllakott, nem húzza már a cumisüveget, akkor hagyjuk abba az etetést. Ne ragaszkodjunk görcsösen a gyártó ajánlásához” – tudjuk meg. Fontos ugyanakkor azt is tudnunk, hogy a tápszeres táplálásnál – akárcsak az anyatej esetében – nem szükséges más vitamin- vagy táplálékkiegészítő készítményt adni a babának (a gyermekorvosok által javasolt D-vitamin cseppen kívül). De a csecsemőnek vízre sincsen szüksége: az anyatej vagy a tápszer a napi folyadékmennyiséget is kell fedezze.

Tények vagy tévhitek?

Kövérek a tápszeres babák – mondják sokan már tényszerűen. Pedig ez nem szabályszerű. „Előfordul, hogy ducibbak, kissé lágyabbak a tápszerrel táplált kisbabák, mint az anyatejes társaik, de ez csak időszakos. Rendszerint néhány hónap után megváltozik a helyzet, sőt. Hosszú távon tehát nem lesz kövérebb a tápszeres kisbaba” – szögezi le Bodoni Tímea.

Nem tévhit ellenben, sőt, nemzetközi kutatások igazolják, hogy az anyatejjel táplált kisbabánál hosszú távon kisebb az esélye a különböző allergiák, a cukorbetegség, elhízás kialakulásának. Általánosan elmondható tehát, hogy az anyatejes babák immunrendszere erősebb a nem anyatejjel táplált társaikénál, de fontos megjegyezni, hogy hosszú távról beszélünk.

„Nem szabályszerűség, hogy tápszeres kisbaba allergiás lesz vagy más krónikus betegség fog kialakulni nála.

Az említett immunerősség pedig nem azt feltételezi, hogy csecsemő vagy kisgyermek korában az anyatejes baba kevesebbszer betegszik meg, mint a tápszeres. A statisztikák élethossz során kialakuló betegségekre vonatkoznak, és ilyen tekintetben az anyatej érdemei vitathatatlanok” – hangsúlyozza az orvos.

Ugyancsak tévhit, hogy a tápszerrel táplált kisbabák hozzátáplálását korábban meg kell kezdeni: az ajánlás szerint – akárcsak az anyatejes társaiknál – hat hónapos koruk után lehet az első pépes ételek bevezetését megkezdeni. Négy hónapos korig pedig csak és kizárólag anyatejet vagy tápszert kaphat a kisbaba.

Nem alaptalan azonban, hogy

a tápszeres babák általánosan jobban alhatnak.

A tápszerekben lévő fehérje – bár feldolgozott – mégis nehezebben emésztődik, mint az anyatej, ezért többet van a gyomorban. Így fordulhat elő, hogy a tápszeres csecsemő akár három órákat is aludhat egy huzamban, míg az anyatejes babák gyakrabban megéheznek, és megébrednek.

A tápszer végső megoldás

Fontos tehát hangsúlyozni, hogy a tápszer bevezetését a szükség vezérelje. „Ne a barátnő vagy a szomszéd véleményét kérjük ki ebben az esetben, hanem lehetőség szerint forduljunk laktációs tanácsadóhoz vagy orvoshoz, ha gondok vannak a szoptatással. Sokszor például egészségügyi probléma állhat a háttérben (például valamilyen hormonális rendellenesség), de lehet, hogy a szoptatási technika vagy a mell anatómiája nehezíti meg az anyatejes táplálást” – tudjuk meg.

Amennyiben valóban nem elegendő az anyatej mennyisége, akkor meg lehet kezdeni a tápszeres kiegészítést, azonban a szoptatást is a lehető leghosszabb ideig igyekezzünk fenntartani.

„Már néhány hónapnyi anyatejes táplálás is sokat számít, így az utolsó cseppig tartsunk ki”

– biztat Bodoni Tímea. A tápszerezésnél jó tudni, hogy a kisbaba könnyedén hozzászokhat a cumisüveghez, utána pedig nehezen fogadja el a szoptatást. Az üvegből ugyanis egyenletesen és könnyedén folyik a tej.

Higiénia és tárolás

A tápszeres táplálásnál fordítsunk kiemelt figyelmet a higiéniára, a cumik és üvegek rendszeres fertőtlenítésére. Jó tudni azt is, hogy a tápszert csak frissen fogyaszthatja a baba: az anyatejjel szemben az elkészített tápszer nem tárolható, gyorsan és könnyen megromlik, és komoly problémákat okozhat.

Meddig és mennyit?

Az anyatejes táplálást addig folytathatjuk, amíg nekünk és a babánknak is kényelmes, a tápszerezést azonban nem biztos, hogy érdemes évekig húzni, habár a piacon kapni olyan készítményt is, amely kisgyermekeknek való. Egyéves kor után – ha nincsen valamilyen fennálló ételallergia –, akkor fokozatosan be lehet vezetni az édestejet, mondja a szakember. Ekkorra már a legtöbb kicsi probléma nélkül meg tudja azt emészteni.

„Tizenkét hónapos kor előtt azonban egyáltalán nem ajánlott az állati tej használata,

hiszen különböző emésztési problémákat okozhat. A kisgyermekek esetében, egyéves kor után pedig a szülő döntése, hogy a tápszerezést folytatja, vagy áttér a tehén- vagy kecsketejre” – magyarázza a szakember.

Jó tehát, hogy léteznek modern tápszerek, hogy van, amihez nyúlni szükség esetén. „Azt szoktam mondani, hogy a tápszerre gyógyszerként gondoljunk, amit csak akkor kell használni, ha valamilyen probléma van. Ha nincsen probléma, akkor pedig ragaszkodjunk a legtermészetesebb és legegészségesebb táplálékhoz, az anyatejhez” – summáz a csecsemőtáplálási szakember.

korábban írtuk

Amikor bringát vettél neki, megtanítottad használni – Megtetted ugyanezt az okostelefonnal is?
Amikor bringát vettél neki, megtanítottad használni – Megtetted ugyanezt az okostelefonnal is?

Gondolom, te is meglepődnél, ha azt olvasnád egy ismeretlen számról érkező üzenetben, hogy „B@szódj meg, [a te neved]!”. Felnőtt fejjel sem könnyű kezelni egy ilyen helyzetet, mert a meglepetés ereje iszonyú, hát akkor egy gyereknek?