ARCHÍV Foghíján: mit kell tudnunk a fogváltásról?

A fogzás időszaka zajlik nálunk: egyiknek most nőnek, a másiknak már cserélődnek. Bár a kicsi fogainak áttörése fájdalmasabb az egész család számára, a fogváltás is ugyanolyan figyelmet érdemel. (Cikkünk a Nőileg magazin 2023. októberi lapszámában jelent meg.)

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Ahogyan a tejfogak előtörési ideje és sorrendje meghatározott, úgy a fogváltás is forgatókönyv szerint zajlik: a kisgyerekeknek húsz tejfoguk van, ezek két és fél – három éves korig kötelezően előtörnek, a fogváltás pedig rendszerint 6–7 éves korban kezdődik, legalábbis a nagykönyv szerint, magyarázza Jakócs-Hermann Ágnes, székelyudvarhelyi fogorvos.

Tudtad?
A maradó fogak csírái már a fogáttörés idején jelen vannak az állcsontokban, nyugvó állapotban. Méhen belül már a hatodik héttől megkezdődik a fogcsírák fejlődése.

A tankönyvvel szemben a mindennapi gyakorlat azonban azt mutatja, hogy sok ötévesnek már maradandó alsó metszőfogai vannak. De akkor sem kell kétségbeesni, ha az iskoláskorú gyermekünknél még nem indult el ez a folyamat, nyugtat a fogorvos:

arra is van példa, hogy egy vagy több évet késik a fogváltás, ez az idősáv természetes, és nem befolyásolható.

„Itt fontos felhívni a figyelmet az első nagyőrlők előtörésére, amelyek a tejfogsor mögött bújnak ki, hiszen időközben növekedik az állcsont, és lesz helyük kibújni. Ilyenkor nem tejfogat vált a gyermek, hiszen nem esik ki fogacska előtte, így sok szülő meg úgy véli, hogy az is tejfog, és nem figyelnek rá kellőképpen. Sok hatéves kis páciensnek szuvas az első maradó őrlője” – figyelmeztet Ágnes. Hozzáteszi: a frissen előtört őrlőfogakat lehet barázdazárni, ezzel a prevenciós módszerrel megelőzhető, késleltethető a fog rágófelszíni szuvasodása. Ezért is fontos, hogy a gyermekek már óvodás korukban rendszeres ellenőrzésre járjanak.

Micsoda a barázdazárás?
A barázdazárás megelőző, ún. preventív eljárás, amelynek lényege, hogy a rágófogak szuvasodásra hajlamos, barázdált felszínét védőréteggel látja el a szakember, ezzel meggátolta a szuvasodás kialakulását.

Kihúzni vagy nem kihúzni? Fogas kérdés

Fontos tisztázni, hogy a mozgó tejfog nem akadályozza a maradó fog előtörését, tehát ezért nem kell idő előtt kihúzni a tejfogacskákat. „Én szeretem, ha a természet rendje szerint kivárjuk, ameddig a mozgó tejfog benne marad egy kenyérszeletben vagy kihúzza azt magának a gyermek. Természetesen, ha zavaró evésben, beszédben, és otthon nem boldogulnak vele, akkor segít a fogorvos” – mondja a szakember.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Ha otthon húzzuk ki a tejfogat, akkor enyhe szorítás alatt 10–15 percre steril tampon kerüljön a sebre a vérzéscsillapítás érdekében, de mást nem kell tennünk. „Sok szülő megrémül, amikor észreveszi, hogy az alsó fogsorban a tej- és maradó metszők is jelen vannak. Ez

a dupla fogsor normálisnak tekinthető abban az esetben, ha már mozog a tejfog,

hisz ez annak a jele, hogy a fogelőtörés során a tejfoggyökér lassan szívódik fel” – tudjuk meg. Amikor a gyökérfelszívódás megtörtént, a tejfog koronáját már csak az íny tartja. Ezt ki kell várni türelmesen.

A várva várt új fog

Ha a tejfog magától, természetes módon hullt ki, vagyis már gyökér nélkül, az azt jelenti, hogy közelít a felszín felé a maradó fog. De fontos tudni, hogy még így is hónapokat,

akár fél évet is maradhat édesen csorba a kisgyerek.

Tudatosítsuk tehát ezt a gyerekeinkben, hiszen sokan néhány hét után már kétségbeesnek az új fogak vártán.

Ha trauma okozza a tejfog elveszítését, akkor az előtörés idején rá kell pillantani az adott területre, ha hegesen gyógyult, akkor be kell avatkozni a fogorvosnak egy pici metszéssel. De ez ritkán történik meg, nyugtat a szakember.

Hogyan segítsen a szülő?

A szájhigiéna fontosságát nem tudja eléggé hangsúlyozni Ágnes: ez nap mint nap, de ez az első fogacskák előtörésekor is ugyanolyan lényeges, mint tejfogazatban, fogváltás idején vagy maradó fogazatban. „Fontos a kiegyensúlyozott, vitaminokban dús táplálkozás, de szisztémásan már nem adunk sem fluort, sem kálciumot, mert komoly számításokat kellene végezzünk annak érdekében, hogy ne történjen túladagolás” – jegyzi meg. Ellenben

a K1, K2, D3 vitamin mindennapos szedése fontos a fogak, csontok és immunrendszer érdekében.

A legfontosabb pedig a fogápolás, a nassolások gyakoriságának csökkentése, hogy ideje legyen a nyálnak visszanyernie megfelelő pH-értékét, és a kornak megfelelő fluoros fogkrémmel való fogmosás, főként este, lefekvés előtt.

Mikor kell beavatkozni?

Ha a gyermek már óvodás korában megismerkedik a fogorvossal (egyébként ez lenne az ideális mindenkinek), akkor időben fel lehet hívni a szülő figyelmét a patológiás elváltozásra. Ez lehet például a cumi okozta nyitott harapás, ami szerencsére sokszor spontán megoldódik a leszokást követően. Ellenben vannak olyan helyzetek, amikor a maradó fogak kuszák, ide-oda állnak, egymásra nőnek, stb. Amennyiben a fogorvos olyan harapásbeli elváltozást lát, amely meghaladja a hatáskörét, akkor fogszabályzó szakorvoshoz irányítja a kis pácienst, magyarázza a fogorvos. A szakorvos majd egy konzultáció alkalmával elmondja, hogy kap-e éjszakai készüléket a gyermek, vagy találkoznak pár év múlva, és akkor indítják a fogszabályozási kezelést.

Nagytól tanul a kicsi

A szájhigiénia terén is a legjobb tanítás a példamutatás: ha megszokja a gyermek, hogy az esti rutin része a megfelelő ideig történő fogmosás is, ugyanúgy, mint a fürdés, akkor ez lesz neki a természetes. „Fontos, hogy minden fog meg legyen mosva, ne csak a „kirakat”. Kisebb korban lehet fogmosó dalt énekelni közben, improvizálni, hogy „Itt a manó, mossuk le, elszökött, menjünk utána a fogkefével". De

az is jó, ha matricát kap minden alapos fogmosás után a gyermek”

– sorolja Ágnes a saját fiainál is kipróbált módszereket. Hozzáteszi: kisgyermekkorban, legalább hatéves korig szülő tisztítsa a gyermeke fogacskáit, mert a gyermekek, bármilyen ügyesek, nem képesek arra, hogy jól megtisztítsák a fogsorukat. A helyes fogmosási technikát pedig a fogorvos is meg tudja mutatni, amikor eljött annak az ideje.

korábban írtuk

Legyünk valódiak a virtuális világban(?): BeReal
Legyünk valódiak a virtuális világban(?): BeReal

Amikor már szinte pezsgőt bontottam, mert a tini lányom törölte a TikTokot a telefonjáról, jött az újabb kérés: apa, letölthetem a BeRealt? Mit tud az a BeReal, amit a többi nem? – gondoltam. „A BeReal más, apa” – hangzott hangtalan kérdésemre a válasz.