ARCHÍV Szemüveges lett a gyerek!

A gyermek szeme nem felnőttszem – mondja Szatmári Judit szemorvos –, hiszen sok tekintetben eltér attól. Például abban, hogy állandó növekedésben van, és sokkal érzékenyebben reagál betegségekre, gyulladásokra, zavarokra. Körülbelül hároméves korra alakul ki a teljes éleslátás a gyermekeknél, és addig nekünk, szülőknek is feladatunk van… (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. januári lapszámában jelent meg.)

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Mikor vigyük szemorvoshoz gyermekünket, vigyük-e egyáltalán, ha semmi panasz nincsen, kérdeztük a szakorvost. Szatmári Judit felvilágosít, hogy az első szemvizsgálatot születés után végzik el a babáknál. Ezt követően leghamarabb hat hónapos korban érdemes ellátogatni egy szemészhez, utána háromévesen, majd hatéves kor környékén.

Gyakori szembetegségek

Több gyermekkori szembetegséget sorolt a doktornő, a gond azonban az, hogy egy gyermek sem tudja pontosan kifejezni a panaszait, többnyire csak azt mondják, hogy fáj, viszket, azt látjuk, hogy dörzsöli a szemét, sokat pislog, zavarja a fény. Így nehéz azonosítani a problémát.

Bármilyen panasz lép elő, rögtön forduljunk szemész szakorvoshoz!

Könnycsatorna-elzáródás: a leggyakoribb szembetegség. Ezt azért könnyű felismerni, mert a csecsemő születése óta könnyezik, váladékozik egyik vagy mindkét szeme. És bár a váladékozás antibiotikumos kezelés alatt átmenetileg megszűnik, azt követően hamar visszatér.

Kötőhártya-gyulladás: jelei lehetnek a vörös, duzzadt szem, a váladékozás, de ha beragadt szemmel ébred a gyerek, és égő, szúró érzésre, viszketésre, fájdalomra vagy fényérzékenységre panaszkodik, az is erre utalhat. Fontos, hogy ebben az esetben a szemet csakis felfőzött-lehűtött vízzel tisztítsuk.

Allergiás reakció: fő tünete a viszketés. Ennek hátterében pollenérzékenység, egyéb szervek allergiás tünetei állhatnak, de akár a lakásban lévő por vagy állati szőrök is kiválthatják. Gyermekek szemén ugyancsak gyakori az árpa, amellyel szintén szakorvoshoz kell fordulni.

A szemproblémák egy másik csoportja a kancsalság, amely lehet látható vagy rejtett. Kancsalság az, amikor a két szem nem ugyanabba a pontba néz. A rejtett kancsalság esetén a két szem csak fixáláskor néz ugyanoda, máskor két különböző irányba néz. Bár konkrét látási panaszokat nem okoz, fejfájások és rosszullétek mellett könnyen előidézője lehet a gyerekek tanulási vagy magatartási zavarainak.

Tompalátás: az érintett szem látásélessége úgy csökkent, hogy nincs kimutatható szervi ok. Hatéves kor után a látórendszer fejlődése megáll, és a tompalátás egy életre megmarad. Minél korábban kezdődik a kezelés, annál hatásosabb lesz. Kétéves gyermekek körében akár százszázalékos is lehet a gyógyulás, míg például tízéves korban már csak javulásra lehet számítani.

A tompalátásnak legtöbbször nincs tünete,

de néha előfordulhat, hogy a gyerek túlzottan fényérzékeny, gyakran könnyezik, vagy kancsal, esetleg gyakran lecsukja egyik szemét, vagy éppen ellenkezik az egyik szem letakarásakor. Figyelmeztető jel lehet az is, ha közel hajol rajzoláskor a laphoz, avagy kerüli a közelre nézést, távolítja a tárgyakat, esetleg a tárgyak mellé nyúl, hunyorít, sűrűn pislog, dörzsöli a szemét, fáj a feje, a szeme, valamint nehezen fejlődik a térérzéke. A kisgyermekek szemvizsgálatát időzítsük délelőttre, amikor még nem fáradt, és kevés inger érte.

Csak természetesen

A lehető legtermészetesebben kell kezelni szülőként ezt a helyzetet – tanácsolja a szemész. Dicsérjük, hogy jól néz ki szemüveggel, ráadásul annak viselése, elfogadása a szem gyógyulásához vezet. Ma már nagyon kényelmes, színes keretű szemüvegeket lehet vásárolni, amelyek különlegessé teszik viselőjüket. Szatmári Judit doktornő azt ajánlja, hogy amint elkészült a szemüveg, ne várjuk el, hogy gyermekünk egyik percről a másikra hozzá is szokjon a viseléséhez. Eleinte például tévénézés közben, majd fokozatosan növeljük a viselési időt. Mivel gyerekről van szó, időnként ellenőrizzük, jó-e még neki a szemüveg, karcos-e, a tappancsok még mindig jók-e az orrára. Ezenfelül

szemvizsgálatra is rendszeresen kell járni.

Sok esetben, ha csak az egyik szem gyenge, letakarják a jól látó szemet, így a gyengén látó szemnek van esélye fejlődni. Ettől se zárkózzanak el a szülők, mivel ennek a kezelésnek is van hatása, vagány tapaszokat lehet kapni – micsoda kalózok lesznek egy csapásra! –, amivel érdekessé tehetjük a kezelést a gyerek számára.

A szemorvos kifejezetten ajánlja a napszemüveg viselését is, de vásároljunk jó minőségű, UV 400-as vagy UV 100%-os napszemcsit. Egyébként a simléderes sapka, kalap is jó.

korábban írtuk

Pakot Mónika: Házi gyógymódok légúti betegségek ellen
Pakot Mónika: Házi gyógymódok légúti betegségek ellen

A náthát, torokfájást, megfázást egyaránt okozhatja baktérium és vírus is. A tünetek mindkét esetben nagyon hasonlóak, de más kezeléseket igényelnek. Az alábbi házi gyógymódok által könnyebben átvészeljük az ilyen típusú megbetegedést.