Karácsonyi hangolódás fényekkel

Házunk külső megvilágításával pedig másoknak is örömöt szerezhetünk.

A téli hosszú estéket hangulatosabbá tehetjük, ha nem csak lelkileg, hanem külsőségekben is megteremtjük a megfelelő légkört magunk körül. Könnyű, praktikus megoldásokkal belophatjuk a karácsony fényeit a lakásba. Házunk külső megvilágításával pedig másoknak is örömöt szerezhetünk.

A megfelelő kültéri világítás fényárba borítja a ház külső részeit,  megvilágítja  az utakat, a teraszt, a lépcsőket vagy a házszámot. A művészien kialakított fénykompozíciók kiemelik a hangsúlyozni kívánt tárgyakat, mintegy elválasztva őket a sötétségtől. A külső fényeket minden esetben úgy kell megterveznünk, hogy azok ne zavarják a szemet, és a lehető legkevesebb fényt szórják felesleges irányba. Fontos az is, hogy megfelelő védettséggel rendelkezzenek az időjárás viszontagságaival szemben: napsütés, szél, eső, hó.

Kültéri világítás

A kertvilágítás célja a megfelelő éjszakai fényviszonyok, a biztonságos közlekedés lehetőségének megteremtése. Emellett a kerti lámpák dekoratív funkcióval is rendelkeznek: nappal a világítótest díszíti a kertet, éjjel pedig a lámpa által keltett fényhatás.

A kerti utak, járdák, keskeny ösvények megvilágításához használhatunk alacsonyabb lámpatesteket, amelyek inkább oldalra vagy lefelé világítanak, ezáltal csak a közlekedőjáratot emelik ki. Az állólámpák lehetnek földbe helyezhető lámpák is, amelyek szórt fényt bocsátanak ki, megvilágítják a lábazatokat, a térköveket, vagy kiemelik a növényeket a sötétségből.  

A homlokzatokra szerelt lámpák, fáklyák ugyancsak az éjszakai közlekedést segítik, és  kiemelik a ház fontos pontjait. A felfelé vagy lefelé, illetve két irányba világító lámpák fényei különböző magasságokban elhelyezve más-más hatást nyújtanak.

A lépcsőfokok, közlekedőutak kiemelésére, kisebb bokrok megvilágítására, haladási útvonalak megjelölésére járdába süllyeszthető LED-es taposólámpákat is alkalmazhatunk, amelyekkel nyáron és télen is kellemes hatást érhetünk el. Nélkülözhetetlen a mellékhelyiségek (pavilonok, filegóriák, kerti faházak, garázsok) megvilágítása is.

Házak éleibe, ingatlanok vagy lépcsőfeljárók oldalfalába süllyesztve használhatunk oldalfalba süllyeszthető lámpatesteket, amelyek lehetnek  dekorációs elemek vagy irányjelzők is. 

Fényárban bent is

A megfelelő fény javítja közérzetünket és hangulatunkat, emellett biztonságot nyújt, így jobban megelőzhetőek az otthoni balesetek. A világítás lehet hangsúlyos, dekoratív, de akár lágy, bensőséges, meghitt is. Minden helyiségben szükség van egy alapvilágításra (mennyezeti vagy fali megvilágítás), amely áttekinthetővé teszi a teret. 

Ahány helyiség, annyiféle fény

A nappali különböző funkcióihoz eltérő megvilágításra van szükség:  családi programokhoz erősebb fény szükséges, a TV nézéshez a halványabb fényforrás az ideális. Hasznos az állítható erősségű világítás, a hangulatosabbá tételhez pedig irányított megvilágítás a megfelelő. Olvasásnál az  az ideális, ha a fény oldalról világítja meg a könyvet.

A konyhában szükség van az erős fényre, az általános világítás mellett helyi világítás is kell, amely a munkapulton folytatott munkánkat könnyíti meg. A konyhabútoron elhelyezett különböző világítások megjelenhetnek a szekrény belsejében, vagy azon kívül is mint dekorációs elemek. 

A családi élet központi helye sok esetben az ebédlőasztal: az étkezések mellett itt ünnepelünk, játszunk, dolgozunk. Éppen ezért átalakítható világítást is tervezzünk: állítható, szabályozható magasságú lámpát alkalmazzunk.

A hálószobában a szórt fényt érezzük kellemesebbnek. Állítható asztali vagy fali lámpát használjunk, meleg tónusú fény domináljon, a hangulatot dekorációs világítással fokozhatjuk.

A fürdőszoba is erős általános megvilágítást igényel, emellett ajánlatos a tükör fölé vagy mellé elhelyezni helyi világítást biztosító lámpákat.                                 

Karácsonyra hangolódva pedig íme néhány ötlet, amely jó kiindulópont lehet. Engedjék szabadjára fantáziájukat!