ARCHÍV Lakásbiztosítási kisokos – Milyen opcióink vannak?

Lakásbiztosítás. A szó hallatán sokunknak lángokban álló vagy árvizek által megrongált házak ugranak be elsőre. Pedig nemcsak a legnagyobb károk esetében kaphatunk kártérítést, hanem bebiztosíthatjuk otthonunkat rablás és vandalizmus ellen, biztosítást köthetünk értéktárgyainkra, elektronikus készülékeinkre, és még azt is a biztosító állhatja, ha eláztattuk az alsó szomszédot, vagy a háztetőnkről ráesik egy cserép valakinek az autójára. Az opciókról Lőrincz Lehellel, a Transilvania Bróker ügyvezetőjével beszélgettünk. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. augusztusi számában jelent meg.)

Romániában bő egy évtizede létezik kötelező lakásbiztosítás – de amúgy ez is csak a nevében kötelező, mivel nincs szankció, nagyon sokan még ezt sem kötik meg, nem hogy fakultatív biztosítással kiegészítve még nagyobb védelmet akarnának otthonuknak.

Kötelező biztosítás?

A kötelező kötvényt megkötő polgárok földrengések, földcsuszamlások és árvizek által okozott károk esetében kérhetnek kártérítést. De ahogyan az évi befizetett díj is alacsony, ha nagy a kár, sajnos – például az ingatlan értékéhez mérten – alacsony a kártérítés összege is. A vasbetonból, fémből, fából, kőből, égetett téglából, valamint más hő- vagy vegyi kezeléssel készült építőanyagból felépült lakások tulajdonosainak évi 20 euró biztosítási díjat kell fizetniük, aminek fejében az okozott károkért járó biztosítás legmagasabb értéke 20 000 euró. Ha viszont a ház külső falait égetés nélküli téglából vagy más hő- vagy vegyi kezelés nélküli építőanyagból állították elő, akkor évi 10 euró a biztosítás, amiért viszont legtöbb 10 000 euró kártérítés jár.

Autónk a szemünk fénye

Világos tehát, hogy ennél azért jóval többre van szükségünk, ha biztosak akarunk lenni abban, hogy amennyiben bekövetkezik a kár, akkor valós kártérítést kapunk. Milyen opcióink vannak? – kérdeztük Lőrincz Lehelt.

„A szomorú még mindig az, hogy az emberek inkább bebiztosítanak CASCO-val egy tízéves autót, de nem biztosítják be a házukat. Ugyanez a helyzet amúgy az életbiztosítás esetében.

Az életnek kellene a legfontosabbnak lennie, sokan mégis inkább attól tartanak, hogy nehogy valaki megkarcolja az autójukat”

– illusztrálta a szakember, hogy mennyire nincs még nálunk kultúrája a biztosításoknak. Pedig – tette hozzá – a júniusi, hatalmas károkat okozó árvizek is ráirányították a figyelmet a lakásbiztosítás fontosságára.

Kérdésünkre Lőrincz Lehel elmondta, a fakultatív biztosítások a kötelezőre épülnek, tulajdonképpen különböző kockázati opciókkal lehet a három természeti katasztrófát megtoldani, így nagyobb összegű kártérítést lehet biztosítani.

Milyen károk ellen biztosíthatjuk be otthonunkat?

A fakultatív biztosítások – mint megtudtuk – a FLEXA-ra épülnek. Ez a nemzetközi gyakorlatban az alap kockázatcsomag (fedezet), a rövidítés pedig ilyen egyszerű: Fire, vagyis tűz, Lightning, avagy villámcsapás, Explosition, azaz robbanás és Aircraft Damage, ami légijármű becsapódására értendő.

Az alapbiztosítások általában elemi károk, illetve vezetékesvíz-károkra szólnak. Például csőtörés esetére is lehet biztosítást kötni. „A tömbházban lakók számára megfontolandó egy olyan biztosítás, ami helyette fizet, ha csőtörés vagy egy nyitva felejtett csap miatt kár keletkezik az alsó szomszéd lakásában” – tanácsolta a biztosítási szakember. De itt is vigyázni kell – mutatott rá –, mert sok biztosítónál ez csak 1000 euróig terjedő kártérítést biztosít. Ám ha a szomszéd álmennyezetet alakított ki, minőségi bútorokat vásárolt, akkor a mi 1000 eurónk nem lesz elég. Vannak azonban biztosítások, amelyeknél ez az összeg kitolható 20 ezer euróig.

Vannak olyan biztosítások is, amelyek, ha elreped egy cső vagy csap a házban, egy órán belül szerelőt biztosítanak, hogy helyrehozza a kárt. Ha ez belefér 150 euróba, akkor ingyen volt, ha nem, akkor a különbözetet az ügyfélnek kell állnia.

Kapcsolódó

  Azt is be lehet tenni kockázati opciónak, hogy ha áramingadozás miatt meghibásodnak az elektronikai készülékeink, akkor azok ellenértékét térítse meg a biztosító. Persze, az se mindegy, hány évesek a cuccaink, a legtöbb biztosító 3–5 éves korig vállalja a kockázatot, de olyan is akad, amelyik bevállalja még a 8 éves tévénket vagy hűtőnket is.

  Bebiztosíhatjuk ugyanakkor a kazánunkat is – legyen az földgázzal, fával, pellettel működő. Vannak olyan biztosítók, amelyek nem szabnak időkorlátot, hogy hány éves korig vállalják a kockázatot. Fontos viszont, hogy a kazán legyen bevizsgálva, ellenkező esetben nem fizet a biztosító – hívta fel a figyelmet Lőrincz Lehel.

  Lopás, vandalizmus ellen is bebiztosíthatjuk otthonunkat. És van olyan opció is, hogy amennyiben valaki beperel, mert ráesett a házunkról egy cserép az autójára, akkor ezt is fedezi.

  Be lehet biztosítani ugyanakkor ékszereket vagy más értékeket is, de ehhez nem elég a nagyitól örökölt ékszeres doboz, hanem kell egy falhoz rögzített széf is. Ha nagy az érték, megéri.

  Sok biztosítónál az 500 eurónál drágábban vásárolt elektronikai cikkeket is lehet „listázni”, hogy ha baj történik – ellopják, megkárosodik stb. –, ezek után is kártérítést kaphassunk. Fontos – tanácsolta a szakember –, hogy minden ilyen terméknek lehetőség szerint tartsuk meg a számláját, hogy ha bekövetkezik a kár, tudjuk bizonyítani, hogy valóban ilyen sokba kerültek.

  Nem is kerül olyan sokba

  Ami az árakat illeti, széles a skála. A minimum, amit tanácsos bevállalni, az évi 145 lej, ebben az összegben benne van a kötelező biztosítás és egy fakultatív rész is. Az ajánlott szint egy 50–100 négyzetméteres panellakásra vagy házra valahol 400 lej körül van, ebben ugyanis már több kockázati tétel is megjelölhető. Felső határt a szakember nem tudott mondani. Nála viszont már kötöttek olyan biztosítást, amelynek éves értéke elérte a 2500 lejt, és nem is egy kacsalábon forgó palota, hanem egy 150–200 négyzetméteres családi ház volt a tárgya. A szakértő tanácsa: ne spóroljunk a biztosításon.

  Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

  [embed]

  korábban írtuk

  ]