Mi tesz egy férfit úriemberré? 2.

Kedves férfiak, itt a folytatás. További tíz „szabály”, amitől mi nők tutira elolvadunk és kikiáltjuk: egy talpig úriemberhez van szerencsénk!

Kedves férfiak, itt a folytatás. További tíz „szabály”, amitől mi nők tutira elolvadunk és kikiáltjuk: egy talpig úriemberhez van szerencsénk!

6. Előreengedi a nőt. De tudja, mikor kell előreengednie a nőt. Étteremben, kávézóban, kocsmában a férfi lép be elsőnek, máskor a nőt kell előreengedni. A szigorú protokollszabályok szerint a nő nem foghatja meg az ajtókilincset, ezért az a helyes, ha a férfi kinyitja neki, és úgy engedi előre. Ha viszont az ajtó befelé nyílik, akkor a férfi kicsit felgyorsít, előrelép, lenyomja a kilincset, belép az ajtón, és az ajtót tartva áll, arccal a nő felé, mintegy követi a szemével, hogy épségben beért-e.

7. Ad a minőségre. Öltözetben, ételekben, italokban is a legjobbat választja, és ügyel arra is, hogy a baráti társasága is ezt tükrözze. Mert tudja, „madarat tolláról, embert barátjáról”.

8. Becsületes. Nála az adott szó sokat jelent, becsületét sosem játszaná el, mert tudja, azt visszaszerezni nem lehet. Becsületessége egyben a fegyvere is, tudja, ha így viszonyul embertársaihoz, attól nem lesz kevesebb.

9. Művelt. Műveltségét az is tükrözi, hogy nem formál véleményt mindenről. Természetesen van neki, de nem akarja mindenáron érvényesíteni azt. Tudja, hogy az, ahogyan gondolkodik, nem jelenti azt, hogy mindenki az ő nézeteit vallja, ezért szívesen meghallgat másokat, és ha úgy értékeli, hogy mások érvei is észszerűek, elfogadja és tiszteletben tartja azokat. Tud a világ dolgairól, olvas, de van saját ízlése a könyveket, a filmeket, a színházat, a zenét illetően. Társasági életet él, mert tudja, ez hozzátesz műveltségéhez.

10. Tiszteletben tartja, hogy a nő önálló egyéniség. Nem akarja birtokolni a nőt. Támogatja elképzeléseiben, segít álma elérésében, bátorítja.

11. Meghallgat. Az a férfi, aki egy vitában csak a saját hangját hallatja, nem úriember. Az úriember egyik ismérve a meghallgatás, hogy nemcsak felületesen, de érdeklődéssel hallgatja végig a másik felet. Nem vág a másik szavába, nem veszi át önkényesen a szót, semmiképp nem kiabálja túl azt, aki éppen beszél.

12. Pontos. A pontosság hatalmas erény, bár sokan szeretnek más idejével játszani. Késni nem illik. Sem nőnek, sem férfinak.

13. Bókol. Minden nőnek jólesik, ha bókolnak neki. Viszont csínján kell bánni a bókkal is, ha túl sok, a férfi veszít hitelességéből, és a nő nem veszi komolyan. Ízlésesen kell bókolni, a jóérzés határán belül.

14. Tud titkot tartani. Annál gusztustalanabb sincs, amikor a férfi a nőről éppen a bizalmas részleteket ecseteli férfitársaságban.

15. Soha, de soha nem üt meg egy nőt. Az a férfi, aki megüt egy nőt, nem úriember és nem férfi. Pont.

A két részben bemutatott 15 pont közel sem öleli fel az összes szabályt, amit egy úriembernek tudnia kell. Gyakran mondják, úriembernek születni kell. Viszont sokszor a férfi úgy lesz úriember, ha van, kiért annak lennie. Mert az úriember mellé kell az igazi úri hölgy is, még ha némiképp túlzás is ez a kifejezés. Így a következőkben a hölgyek jönnek, és ugyanennyi szabály, amit nekünk is be kell tartanunk, elsősorban önmagunk érdekében.

 Fotó: pixabay.com/ kiemelt képen: Humphrey Bogart és Lauren Bacall 

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2017. márciusi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>