ARCHÍV Nézni, hogy lesz lánykából nő, aztán meg néni…

Ezt a címben megidézett Kispál és a Borz nótát 14 évvel ezelőtt tanultuk meg, azóta a kislányokból nagylányok lettek, és a harmincasok is bő negyvenesek már. Hej, de szeretnénk, ha a testünkben zajló változásokról is ilyen könnyed dallamban beszélhetnénk! Tartunk tőle, hogy a korai nővé válás és a változókor beköszöntése nem táncmuzsika. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin novemberi lapszámában jelent meg.)

Évek óta figyeljük, hogy gyorsabban felnőnek a lányok, de olvassuk azt is, hogy a környezeti hatások, az egészségtelen táplálkozás előidézi a korai nemi érést. Lányaink a húsz évvel ezelőtti 12-14 éves átlaghoz képest ma már 9-10 éves korban menstruál(hat)nak. Persze a tudatos szülők igyekeznek idejében felvilágosítani gyermeküket, de azért valljuk be, bármely szülő meglepődhet, meg is ijedhet, egy kilencévest pedig abszolút felkészületlenül érhet a havi vérzés megjelenése. Réti Zsuzsanna endokrinológus világosított fel a témában, aki korainak a nyolcéves kor előtti időszakot nevezte. A nők számára azért ijesztő ez a drasztikus változás, mert a köztudatban elterjedt az a nézet, hogy az időnap előtti menzesz egyenlő a korai klimaxszal.

Kiről van szó?

A korai hormonális érés bekövetkezhet bizonyos veleszületett, genetikai betegségek esetén, különböző központi idegrendszert érintő daganatok és azok műtéti vagy sugárkezelésének következményeként, kezeletlen endokrin betegségekben – magyarázza Réti Zsuzsanna doktornő.

Utal arra is, hogy a tapasztalat szerint a túlsúlyos lányoknál hamarabb indul be a nemi fejlődés, jelentkezik a menstruáció.

„Fontos megemlíteni még a környezeti tényezőket, amelyek korán beindíthatják a nemi tengely fejlődését, például ösztrogént tartalmazó krémek, kozmetikumok vagy olyan kémiai anyagok a táplálékból, amelyek megzavarják a normális nemi tengely érését”

– sorolja a lehetséges okokat az endokrinológus, aki szerint az esetek jelentős részénél nem sikerül a kiváltó okot kimutatni.

A fizikai fejlettség nem egyenlő a lelki érettséggel

A korán megjelenő menstruáció nem csupán fizikai változásokat jelent, mellek növekedését, fanszőrzet megjelenését, hanem lelki zavarokat is okozhat, sőt egészségi kockázatai is vannak.

Ha a fejlődés szakaszosan indul, és a kislány már elmúlt 8-9 éves, akkor valószínűleg nincs ok aggodalomra – mondja az endokrinológus. Szokta javasolni az anyáknak, akik ilyenkor aggodalmaskodva fordulnak hozzá, hogy az emlőfejlődés beindulása után egy évvel már számíthatnak az első vérzésre, tehát ideje felvilágosítani a lányukat. De nem árt, ha ezzel tanítók, tanárok is tisztában vannak, mert támaszt nyújthatnak a kisiskolásoknak.

Komolyan kell venni és kezelni, mondja a doktornő. Ezek a lányok a korai csontosodás miatt végső magasságukat sem érik el. Réti Zsuzsanna kitért arra, hogy miközben nagyosnak tűnnek a korai pubertásban lévő lányok, rengeteg frusztráció és bántalmazás érheti őket. A lányos szülőknek azt tanácsolja, hogy kövessék figyelemmel gyermekük fejlődését. A kislányok sem szellemi, sem lelki fejlettség tekintetében nem alkalmasak arra, hogy felismerjék a figyelmeztető jeleket. Éppen ezért a megjelenő menstruáció összezavarja őket, nem tudják helyén kezelni. Az is gyakori, hogy a menzesszel olyan tevékenységbe kezdenek, ami ellenérzést vált ki a környezetükből, a lányok hirtelen „felnőnek”, igyekeznek testükkel lépést tartani, bulizni, fiúzni, bár még nincsenek felkészülve ezekre. Ennek következménye lehet aztán a kapcsolatok megromlása, depresszió, szenvedélybetegségek.

Ekkor kell orvoshoz menni

Az endokrinológus szerint a menstruációhoz társuló bármilyen más tünet, például fejfájás, látászavarok, hirtelen elhízás, fokozott vízfogyasztás vagy bármi furcsa tünet fontos lehet. A sorrend felcserélődése, például fokozott szőrzetnövekedés egyéb pubertás jelek nélkül is utalhat szervi gondra. Fontos kizárni ilyenkor veleszületett genetikai problémákat, ritkán hormontermelő daganatokat vagy külső tényezőket. A nőgyógyász, lehetőleg gyerekekre is szakosodott szakember, meg tudja állapítani a belső és nemi szervek fejlődési stádiumát, besorolhatja ezeket normálisba vagy kórosba,

az endokrin kivizsgálás pedig kizárhatja vagy megerősítheti a hormonzavarokat.

Ha kimutatható a szervi ok, kezeléssel megállítható a felgyorsult nemi fejlődés, ami elsősorban a célmagasság megfelelő elérését célozza.

Korai menstruáció korai menopauza?

Réti Zsuzsanna szerint vannak olyan tanulmányok, amelyek kapcsolatot véltek felfedezni a korai menstruáció, a meddőség és a korai menopauza között, az utóbbi évek tanulmányai azonban nem találtak ok-okozati összefüggést köztük. Azt tudjuk, hogy születéskor egy meghatározott számú petesejttel rendelkezünk, ha ezek „elfogynak”, elmarad az ovuláció, és elkezdődik a menopauza. Sok tényező befolyásolhatja a menopauza időpontját, így genetikai tényezők, autoimmun betegségek, az egyre gyakrabban előforduló daganatellenes terápia – magyarázza az endokrinológus.

Figyelj magadra!

A menstruáció kimaradásának korai időpontját negyvenéves kor elé teszik az orvosok. A petefészekben nem érik meg több tüsző, a ciklusok rendszertelenné válnak, vagy hirtelen kimaradnak. „Gyakran családi hajlamot figyelünk meg, a felmenők között minden hölgynek korábban maradt ki a menstruációja, vagy jelen lehetnek olyan társbetegségek, amelyek utalhatnak autoimmun kórképre, ilyen esetekben a diagnózis eléggé könnyű. Nőgyógyászati vizsgálattal kimutatható a tüszők hiánya, később az ösztrogénhatás csökkenése is nyilvánvaló lesz.

A korai menopauzát azért fontos felismerni és kezelni, mert súlyos következményekkel járhat: gyorsul a csontállomány leépülése,

súlyos csontritkulás léphet fel, illetve az ösztrogén védő hatásának megszűnése miatt gyorsabban alakulnak ki a szív- és érrendszeri megbetegedések” – figyelmeztet a doktornő.

Nyugati statisztikákból az derül ki, hogy minden századik nőt érint a korai klimax, de hozzáteszik azt is, hogy az érintettek közel tíz százalékánál a petefészek aktivitása később újra elkezdődik. Ne temessük magunkat, tanácsolják a szakértők, hiszen az ösztrogénhiányt pótolni lehet, a csontritkulás pedig megelőzhető táplálkozással, vitaminokkal és persze rendszeres testmozgással.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock