ARCHÍV Nyújtsd széppé magad!

Alapvetően értjük, hogy fontos a nyújtás, mégsem végezzük megfelelően: mozogni ma már (szerencsére) népszerű, a mindenféle mozgásforma és sport elengedhetetlen kiegészítője pedig az izmok nyújtása. Stabilitás és mobilitás, a kettő kéz a kézben jár, magyarázza Mester Zsuzsanna pilatesoktató, aki néhány éve stretchinggel (nyújtás angolul) is foglalkozik. Fehér holló, hiszen Székelyföldön csupán egy maréknyi szakember, edző ismerte fel eddig a nyújtás fontosságát. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin novemberi számában jelent meg.)

A különböző mozgásformák a test izomzatát formálják, erősítik, stabilitását növelik, a megfelelő arányhoz azonban mobilitás is szükséges, hangsúlyozza az oktató. „Megfelelően flexibilisnek kell lennünk ahhoz, hogy a mindennapi életben, illetve a sportban ért hatásokkal megbirkózzunk” – magyarázza Zsuzsa. Majd sorolja: népbetegség a rossz tartás, a gerinc vonalától előreugró fejtartás, a beesett vállak és mellkas, az egészségtelen gerincív, a medence aszimmetriája, a lábfejek kifelé vagy befelé fordulása… Mind olyan intő jelek, amelyeket – beszélgetésünk során eszmélve – magamon is felismerek. A megelőzés egyszerű, de elengedhetetlen módja a nyújtás.

A stretching pontosan az, aminek hangzik: az izomcsoportok megnyújtása, megfelelő ritmusban és intenzitással.

A hideg rázza, amikor görcsösen, rángatózva végzett nyújtógyakorlatokat lát, vallja be Mester Zsuzsa. Itt nem az „essünk túl rajta” elv a követendő, ezért érdemes szakemberhez fordulni. „A test kompenzál, hiszen ha megbillen, kibillen az egyensúly – ha valaki például egész nap ül, akkor a test megrövidül ott, ahol behajlik, amikor felállunk, a medencénk előrebillen, húzza a derekunkat, de kompenzálunk a felsőtestünkkel, és ferdül a gerinc.

Ugyanígy működik az egyoldali mozgásoknál is. Mivel a nyújtás célja a szimmetria visszaállítása, ezért a két oldalon elvégzett gyakorlatok száma nem azonos. Szakember látja, hogy mikor melyik oldalunkon mennyit kell nyújtani” – magyarázza. Ugyanígy

az sem egyértelmű, hogy azt az izmot, testrészt kell nyújtani, amelyik éppen fáj.

Apropó fájdalom: izmaink, ha nem megfelelően rugalmasak, idővel elmozdítják a csontvégeket: például a gerinc esetében, ha a gerincoszlop elbillen, már nem párhuzamosan helyezkednek a csigolyák, hanem a csontvégek közelítenek egyik felől egymáshoz, kezdik finoman egymást koptatni az ízületek. Ilyenkor még nem érzünk fájdalmat, mert az ízületekben nincsenek idegvégződések. Amikor fáj, akkor már a csontvégek találkoznak. „Ez nem visszafordítható folyamat. A porc, ha elkopott, azon már nem tudunk javítani” – magyarázza Zsuzsa, újfent a megelőzés fontosságát hangsúlyozva.

Mikor, hogyan kezdjük?

Soha nem késő, de túl korán sem lehet kezdeni a nyújtást, bizonyos esetekben viszont igen gyors eredményeket is hozhat. Sarkalatos példa, de az ötvenperces nyújtási program után, ha megmérjük a testmagasságunkat, akkor egy, akár másfél centiméterrel is magasabbnak tűnhetünk, magyarázza Zsuzsa. A nyújtás során ugyanis a csigolyák a helyükre igazodnak, teljes magasságunkba felegyenesedünk.

Célzottan egy-egy problémát korrigálunk az egyéni órákon, mondta Zsuzsa

Csoda és gyors megoldás itt sincsen: ha nem végezzük rendszeresen a gyakorlatokat, visszatér az aszimmetria, így a fájdalom is. Nem tudjuk életünkből teljesen kiiktatni a helytelen vagy egyoldalú mozgást, vigasztal a szakember. „Természetesen fontos lenne figyelnünk a tartásunkra, hogy hogyan ülünk, állunk, milyen pozícióban alszunk. Viszont a testünket ért hatások semlegesítésére ugyanennyire fontos, hogy rendszeres nyújtás” – jegyzi meg Zsuzsa.

TIPP:

Ha ülőmunkát végzünk, ötvenpercenként álljunk fel. Görgessük hátra a vállakat, mozgassuk meg a nyakat, sétáljunk kicsit. A keresztbe tett láb, bár vonzó, rontja a tartásunkat, főként. Dolgozóasztalnál egyenes háttal üljünk, talpunk legyen a földön, combjaink legyenek egymással párhuzamosak.

Mit jelent a rendszeresség?

Ébredéskor ne ugorjunk rögtön ki az ágyból, előbb egyet jóízűen nyújtózzunk. Ennyitől jobban indul a napunk. Sportolóknak ajánlott hetente legalább két nyújtást is beiktatni az edzéstervbe, nem az edzések végén, hanem pihenőnapokon. Ugyanígy bárkinek javasolt a heti két nyújtás: hosszabb, összetettebb gyakorlatsorral. Ezt úgy kell megtervezni, hogy figyelembe vesszük a mindennapi aktivitásunkat, azt, hogy mit és hogyan sportolunk.

„Ez egy folyamat, legyünk türelmesek a testünkhöz, nem szabad máshoz hasonlítani magunkat” – hangsúlyozza a szakember. Gyakori kifogás, hogy nem vagyunk elég hajlékonyak: ugyanolyan ez, mint amikor azt mondjuk, nincsen nyelvérzékünk, ezért nem tanulunk idegen nyelveket.

„A flexibilitás velünk született adottság, amelyet fokozatosan elveszítünk, ha nem gyakoroljuk. A nyújtás pontosan ezt a képességünket hivatott javítani” – hangsúlyozza Zsuzsa.

Hogy mit nyerhetünk? Álomalakot? Hosszú távon akár azt is, tudjuk meg, viszont nem az az elsődleges. „Miután az ember megtapasztalja saját testén a mozgás szabadságát – hogy nincsenek korlátai, nem kell arra koncentrálni, hogy egyszerű mozdulatokat fájdalommentesen végezhessen el –, akkor bele lehet szerelmesedni ebbe az érzésbe.”

Friss lapszámunkat alább kérheted: