Strandon is magabiztosan

A korábbi bikini trendek láttán a kolléganőkkel felszusszantunk: végre kimentek a divatból a falatka alsóneműk és melltartók. Megnyugodva  megbeszéltük, hogy a magasított fazonú fürdőruhát választjuk majd, vagy újra elővesszük az egyrészest. Nyilván mind azért örültünk az új trendnek, mert egyikünk sem modellalkat. A nők többsége már az első napsugár megjelenésekor eldönti, hogy ő bizony idén nem megy strandra. Pedig a vízpartot, a napfürdőt bármilyen külsővel lehet élvezni, sőt, kell is! (Cikkünk a Nőileg magazin 2016. július-augusztusi lapszámában jelent meg.)

A korábbi bikini trendek láttán a kolléganőkkel felszusszantunk: végre kimentek a divatból a falatka alsóneműk és melltartók. Megnyugodva  megbeszéltük, hogy a magasított fazonú fürdőruhát választjuk majd, vagy újra elővesszük az egyrészest. Nyilván mind azért örültünk az új trendnek, mert egyikünk sem modellalkat. A nők többsége már az első napsugár megjelenésekor eldönti, hogy ő bizony idén nem megy strandra. Pedig a vízpartot, a napfürdőt bármilyen külsővel lehet élvezni, sőt, kell is!

A strandolást talán abból a szemszögből érdemes megközelíteni, hogy mennyire egészséges a bőrünknek a nap, mivel tápláljuk és védjük a leégéstől. Egy kis önbizalomnövelés és bőrgyógyászati tanácsok következnek.

Igazságtalannak tartjuk, hogy amíg a férfiak sörhassal és szőrösen is félistennek számítanak (a strandon is), a nőket rögtön az első fürdőruhás megjelenéskor „kilóra mérik” végig. Frusztrál bennünket, ha látszanak a striák, ha megereszkedett mellünk nem áll tökéletesen a melltartóban, ha narancsbőrünk van, és még sorolhatnánk. Pedig mindettől csak természetesek vagyunk, ugyan nem tökéletesek, de olyanok, mint a legtöbb nő. A közelmúltban hatalmas botrányt váltott ki a híres magyar modell, Palvin Barbara legújabb fürdőruhás címlapfotója, amelyen igencsak nőies idomokkal jelent meg. Mi azt mondjuk, végre valaki, aki felkapott modellként nem egy csontsovány testben él, hanem szép, kerek formái vannak, és ezeket elfogadja, sőt, vállalja! Voltak, akik ducinak bélyegezték, mások úgy gondolták, alakja nem a fürdőruhás címlapokra való. Barbara a rosszmájúaknak csak annyit válaszolt, hogy már nem 18 éves, és jól érzi magát a bőrében. És igen, ez a kulcsszó! Testünket -  annak természetes változásait figyelembe véve - elsősorban saját adottságainkhoz mérten érdemes alakítani, de főként elfogadni.

Bőrhibák a strandon

A reklámokban és a magazinokban kizárólag hableány alkatú nőket láthatunk, így nehéz megemészteni, hogy nagyon kevesen tudunk olyanok lenni, mint a címlaplányok. Abban is biztosak vagyunk, hogy ezek a nők pont olyan „húsból” vannak, mint mi, és hasonló problémákkal is küzdenek, csak a képeken a legjobb formájukat látjuk, hiszen egy egész stáb, sminkesek, fodrászok, stylistok, profi fotósok leplezik a gyengeségeiket. A színésznők, modellek sem kerülhetik el a striát és a narancsbőrt, rajtuk is vannak anyajegyek, nekik is lehet irritált a bőrük vagy pattanásos az arcuk.

A nők többsége a két legnagyobb ellenségnek a már fentebb említett striát és a narancsbőrt tartja. Sajnos mindkettőtől csak nagyon nehezen lehet megszabadulni, de mindegyikre kínálnak megoldásokat a szakemberek. Stria a hirtelen növekedés vagy hízás során alakulhat ki, leggyakrabban a terhesség utolsó két hónapjában, amikor a bőr már nem bírja a hirtelen változást és elszakad. A stria nem tüntethető el teljesen, de nem kell kétségbe esni, mert krémekkel, méregtelenítéssel, megfelelő táplálkozással és vízfogyasztással nagyon sokat lehet rajta segíteni.

Ugyanezeket a módszereket lehet alkalmazni a narancsbőrnél is, de ebben az esetben az sem mindegy, hány éves az ember lánya, és milyen mértékű az a fránya narancsbőr. Ha már évek óta ott van a combon, fenéken, akkor nem elég a masszázs, vagy egy-két krém, hanem komoly életmódváltásra van szükség. Az egészséges életmód egyébként minden életkorban kifizetődő, és nemcsak a narancsbőr miatt.

Néhány tipp a narancsbőr ellen:
  • igyál sok ásványvizet, hogy a salakanyagok könnyebben kiürüljenek a szervezetedből
  • ne fogyassz sok cukrot és fehérlisztet
  • egyél sok zöldséget
  • kerüld az adalékanyagokat, az alkoholt, a cigarettát és a kávét
  • mozogj rendszeresen
  • tarts tisztító napokat, és szaunázni is menj el

A bőrünk és a nap

Stria és narancsbőr ide vagy oda, azért huzamosabb ideig még egy nő sem maradt otthon strandolás helyett. Hiszen mindannyian szeretünk a vízparton kikapcsolódni, s ha már ott vagyunk, mindent megteszünk azért, hogy szépen lebarnuljunk. Dr. Orosz-Fekete Eszter kézdivásárhelyi bőrgyógyász azt mondja, az a legfontosabb, hogy a leégéstől védjük a bőrünket. „Ha tudatosan és fokozatosan barnulunk, azzal nincs semmi baj. Viszont nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy egy nap alatt szeretnének csokibarnák lenni, ami igazából el sem érhető, és a bőrünknek is káros a folyamatos napozás ”, hívja fel a figyelmet a bőrgyógyász. Nyáron bevezetésként minden nap egy fél órát-órát napozzunk, és tartsuk be, hogy dél és 15 óra között ne legyünk a tűző napsütésen. A barnulás függ a bőrtípustól, barnább bőrrel könnyebben megy, fehér bőrrel szinte lehetetlen. „Mindenki maga tudja, hogy milyen hamar ég le, hiszen szó szerint tapasztalja saját bőrén. Van, aki 20 percig bírja, van aki 10 perc után már megpirul” – mondja a doktornő. Sem a napozást, sem a szoláriumozást nem szabad túlzásba vinni, hívja fel a figyelmet a szakember, mert egy leégés következménye akár örökre megmaradhat. Rendkívül fontos a megfelelő napfényvédő használata, vásároljunk minőségi krémet, lehetőleg gyógyszertárból, mert azokat jobban ellenőrzik, nyomatékosít az orvos. Ma már egyébként természetes alapanyagú fényvédőket is lehet kapni. „A strandolás során nem elég egyszer bekenni magunkat, ezt nagyon sok ember elfelejti. Hiába írja a krém, olaj flakonján, hogy csak egy bizonyos időn keresztül véd, sokszor elfelejtjük, ráadásul izzadunk, törölközünk, így csökkentjük a védőképességét. Az erős napsütésben az utánpótlás kötelező, a legjobb krémek sem hatnak 2-3 óránál tovább. Azt mondom, hogy legalább négyszer kenjük be magunkat” –javasolja a bőrgyógyász.

Ha sokat napozunk, bőrrákosok leszünk?

Nem!, mondja határozottan a szakember, és arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyajegyek leragasztása is túlzás. „Ha eltakarom az anyajegyet, traumatizálom. Sokkal egyszerűbb egy pötty napvédőt rátenni. A legtöbb bőrhiba vagy bőrbetegség bírja a napot, sőt a napnak, az UV-fénynek fertőtlenítő hatása is van. A pikkelysömör (pszoriázis) vagy a pattanás kifejezetten gyógyul a naptól, a bőrgombánál (pitiriazis versicolor) viszont a fertőzött bőrfelület nem fog lebarnulni, ez pedig zavarhatja a nőket” – tér ki a szakorvos. „A bőrráknak számos kiváltó oka van, az egyik valóban lehet a nap is. A napnak ugyanis vannak jó és rossz hatásai is. Akad, aki életében egyszer ég le, és rákos lesz, mert egy anyajegye elburjánzik, és van olyan ember, aki nyaranta leég, és mégsem lesz rákos a bőre” – mondja.

A bőrrák egyébként bármilyen formában megjelenhet, nem csak anyajegyből indulhat ki. A napnak kitett felületeken jóindulatú bőrdaganatok is megjelenhetnek, amelyek csak akkor rákosodnak el, ha nem kezeljük időben és megfelelően.

Mit tegyünk, ha mégis leégünk?

Vonuljunk el a napról, ez az első szabály. Utána hidratáljuk magunkat és a bőrünket. Dr. Orosz-Fekete Eszter szerint fontos felmérni, hogy milyen szintű a leégés, mert ha már hólyagok is látszanak, akkor másodfokú égésről beszélünk, ebben az esetben érdemes szakorvoshoz fordulni. Ilyenkor a bőrünk védőrétege sérül, és a hólyagok miatt nagy a fertőzés kockázata. Az elsőfokú égés magától is meggyógyul, tegyünk rá hűsítő-, napozás utáni krémet vagy habot, tanácsolja.

Ha jótanácsaink, érveink után is úgy gondolja a kedves női olvasó, hogy testét nem mutogatja a strandon, váltson életmódot, kezdjen egy egészséges, jól felépített diétába, mozogjon, és a következő nyáron már büszkén bújhat bele fürdőruhájába. Mindenesetre egy kis narancsbőr vagy stria miatt ne mondjunk le a napfürdőzés öröméről!

Fotó: pixabay.com