Sunyi fogyasztók

Gondos házi tündérekként annak próbáltunk utánajárni, hol tudjuk megszorítani a gyeplőt, s a „kosztpénzből” lecsippenteni „vaegy’’ lejt az esedékes sítúránkra, vagy egy leértékelt csizmára, kabátra. 

Sokunknak január-februárban legvékonyabb a pénztárcája, nem csupán a kinti mínuszok s az emiatt csúcsosodó fűtésszámla miatt, de gyakran még a felelőtlen, pezsgőmámoros karácsonyi-szilveszteri költekezést nyögjük. Ha mint kisgyermek a karácsonyt, úgy várod a fizetésed, akkor érdemes lesz tovább olvasni.

Szinte hemzseg a világháló a 10 + 1 spórolási tipptől, van legalább 20X25 biztos módszer a környezetünk kímélésére, ám nem biztos, hogy érdemes mindeniknek bedőlni. Az azonban vitathatatlan, hogy takarékoskodni nem csupán a szerényebb anyagi helyzetűeknek vagy a mának élő gazdasági beállítottságú embereknek kell. Az elpocsékolt energia olyan erőforrás, amely közvetlen vagy közvetett módon, de bolygónk károsításával is jár.

Olvassuk a neten, hogy alapvető fontosságú az elektromos készülékek áramtalanítása, amikor nem használjuk őket. A tévék, dvd-lejátszók, hifik kikapcsolt állapotban is fogyasztanak valamennyi áramot. Egyes források szerint a régebbi készülékek készenléti állapotban is majdnem annyi energiát fogyasztanak, mint működés közben, de az újak is „megeszik” a normál üzemmód 5–15 százalékát. Az általunk megkérdezett fizikus ezeket a számokat nem támasztja alá, azt azonban ő is tanácsolja, hogy a telefontöltőt például mindig húzzuk ki, amikor nincs rácsatlakoztatva a telefon.

Fotó: Csedő Attila

Fagyaszd be a pocsékolást

Hogy mi mennyi elektromos áramot fogyaszt, természetesen attól függ, melyik elektromos készülékünket milyen gyakran, mennyi időn keresztül használjuk, így érthető, hogy az állandóan működő hűtőszekrény és fagyasztó a listavezető. Épp ezért célszerű a régi hűtőszekrényünket újra, ún. A++ vagy A+++ jelölésű, azaz energiatakarékos változatra cserélni. Ezzel akár 20 százalékát is megspórolhatjuk a villanyszámlánknak. A mi szakértőnk legalábbis konkrétan ennyit takarított meg egy energiatakarékos hűtőszekrény vásárlásával. Igaz, a konyhafelújítás során beszerzett mosogatógép körülbelül épp ennyivel növelte meg a korábban leredukált villanyszámláját. Ha azonban a mosogatógépet is belekalkuláljuk, és egy havi 100 lejes villanyszámlát veszünk alapul, évi 1200 lej húsz százalékával számolva, akár 240 lej is lehet az éves megtakarításunk. Ez, valljuk be, olykor nagyot lendítene fizetésnap előtt, amikor már a malacpersely utolsó apróit bügyürgetjük elő kenyérre, kávéra vagy tojásra.

Maradva azonban a hűtők problematikájánál, nem kifizetődő a restség sem: nem célszerű jégbe fagyva hagyni a fagyasztót. A lejegesedett hűtőszekrény ugyanis többszörösét fogyasztja a készülék normál energiaigényének, ezért, bár valóban roppant unalmas, de ajánlott rendszeresen leolvasztani a fagyasztónkat. Hasonló a helyzet a hűtő tisztításával is: azt tanácsolják, hagyjuk mindig szabadon és tartsuk tisztán a szellőzőnyílását, mert a túlmunkára kényszerített hűtő ugyancsak több energiát fogyaszt a kívánatosnál.

Porszívó, te drága

Ugyancsak tanácsos energiatakarékos villanyégőkre váltani, ha eddig még nem tettük: ezek használatával tényleg lényegesen kevesebbet fizethetünk. De nagy fogyasztó még a mosógép, a porszívó is, igaz, ez is attól függ, melyiket milyen gyakran használjuk. Ha csupán kéthetente egyszer kerül elő a debaré mélyéből a porszívó, nem kell aggódnunk, hogy túlságosan meglódítja a villanyóránkat. Tévézni viszont aránylag olcsó mulatság, fogyasztása megközelítőleg két energiatakarékos villanyégő napi 10 órás használatával azonos: mindössze kb. 40 watt havonta. A sokat használt laptop sem tartozik a luxusfogyasztók közé, tehát dolgozzunk rajta bátran, fogyasztása megközelítőleg 1-2 égőhöz hasonló. A mikrohullámú sütő energiafogyasztása ugyancsak elenyésző, hiszen mindössze rövid percekig használjuk.

A legnagyobb spórlásgyilkosok

A toplistát az elektromos fűtőtest és kályha, valamint a villanybojler vezeti. Egyes szakemberek szerint utóbbit érdemes olyan hőmérsékletre állítani, aminél nem kell hideg vízzel hígítani a meleget. Az ideális hőfokot körülbelül 60 Celsius-fokra teszik.

Fotó: Csedő Attila

Sunyiban fogyasztja a pénzünk a hetek óta csepegő csap, s a fogmosás 3 perce alatt feleslegesen elcsorgatott víz is, hiszen így akár 8-10 liter vizet is elpocsékolhatunk, ami csak napi két fogmosással számolva is 16-20 liter víz ára.

A nem megfelelő nyílászárók is a pénztárcánk régi ellenségei, s alapvető fontosságú lenne a lakás megfelelő szigetelése, hacsak nem akarjuk a kinti hőmérsékletet emelni. Jól szigetelt nyílászárókkal akár negyedére csökkenthető az energiaveszteség, de némileg redőnyök és vastag függönyök is segíthetnek a hő megtartásában, ha nincs lehetőségünk az ablakok cseréjére. Ugyanakkor egyes források szerint, ha 1 Celsius- fokkal lejjebb tekerjük a lakásunk fűtését, azzal mintegy 6 százalékkal csökkenthetjük a fűtésszámlát. Márpedig a túlfűtött otthon nem csak drága, de egészségtelen is. És az már csak természetes, hogy ha nem tartózkodunk otthon, feleslegesen ne fűtsük a lakást.

Takaréklángon, tudatosan

És akkor nem beszéltünk még a „szőrös” energiafogyasztókról: a legtöbb háztartásban van hajszárító, hajsütő vagy hajvasaló, szőrtelenítő gép vagy villanyborotva, ami megint csak jó néhány percet burrog naponta. Emellett kenyeret pirítunk, mixerelünk, turmixolunk, vagy vizet forralunk teának. Jó tudni, hogy az elektromos vízforraló melegíti a leghatékonyabban a vizet, ugyanakkor apróságnak tűnhet, de hasznos megszokni azt is, hogy mindig tegyünk fedőt a lábasra, fazékra: az étel kevesebb energiával és nem mellesleg gyorsabban elkészül. Emellett nem mellékes a főzőedény mérete sem: célszerű mindig akkorában főzni, amekkora passzol a főzőlap vagy gázrózsa méretéhez. Aki tényleg szeretne takarékoskodni, az étel elkészülte előtt már 5-10 perccel lekapcsolhatja a sütőt vagy a főzőlapot, hiszen körülbelül ennyi időre még lekapcsolás után is melegek maradnak. S bár valóságos internetes hadjárat indult az utóbbi időben a mikrohullámú sütők használata ellen, energiatakarékossági szempontból mindenképp jobbak: mivel nem a levegőt, hanem közvetlenül az ételt melegítik, kétszer-háromszor kevesebb energiát fogyasztanak a hagyományos sütőknél.

Fotó: Csedő Attila

Ami azonban vitathatatlan: nem csupán a háztartási gépek tudatos használatánál, de már a vásárlásuknál érdemes nagyon körültekintőnek lenni, az újabb, energiatakarékos eszközök a későbbiekben bőven meghálálják a gondos választást. Ne szégyelljük tehát már a boltban elővenni az olvasószemüveget, megkérdezni az eladót, vagy interneten tájékozódni az adott márkáról és típusról, a plusz energiabefektetés meghozza gyümölcsét: akár 20-40 százalék könnyebbséget is a fizetendő számlán.

A kőolajért, földgázért és profitért vívott globális csaták közepette szerencsére olyan erőforrásaink is vannak, amelyekkel egyáltalán nem szükséges takarékoskodnunk: nincs eltékozolt szeretet és gondoskodás, nem lehet túl sok dicséretet, mosolyt és biztatást adni, s a szeretteinkre fordított idő is mindig megtérül, nem terhelve meg a pénztárcánkat sem a zord januárban, sem pedig a farsangoló februárban.