ARCHÍV Szexepil vagy veszélyforrás? – Anyajegyeinkről télen-nyáron

Ici-pici vagy tenyeres-talpas, lapos vagy kidudorodó, kör alakú vagy szabálytalan, sötét- vagy világosbarna - talán nincs olyan ember a földkerekségen, akinek kezén, vállán, hasán, hátán, vagy épp az arcán ne találnánk anyajegyet.

Mi az anyajegy?

Az anyajegy egy igen gyakori, jóindulatú festéksejtes elváltozás - magyarázza Galaczi Zsuzsanna bőrgyógyász szakorvos. Jól körülírt, szabályos alakú folt, vagy dudor, színe a bőrszínűtől a sötétbarnáig változhat. Hogy hány pöttyöt számlálunk saját testünkön, sok szemponttól függ. A szakorvos szerint az anyajegyek számát a genetikánk is meghatározza: sokszor megfigyelhető, hogy a gyerekek ugyanolyan mennyiségben "anyajegyesek", mint szüleik.

Az örökletesség mellé társul, mint kialakulást előidéző tényező, hogy gyerekkorban szenvedtünk-e el súlyosabb napégést, illetve, hogy életünk során mennyi időt tartózkodtunk napon.

A közönséges festékes anyajegyek gyermekkorban alakulnak ki és általában tinédzserkorig éri el számuk a maximumot - kivéve azt a néhányat, amely felnőtt korban bújik elő. Terhesség idején gyakrabban keletkeznek újak, a már meglévők mérete nőhet, színük sötétebbé válhat.

Lehet veszélyes is!

Az anyajegyek kapcsán egyre gyakrabban hallani a melanomáról, más néven: a festékes bőrrákról.  A szakember szerint nagyon fontos a közönséges anyajegy, az atípusos anyajegy és a melanoma elkülönítése. Ehhez különböző szempontok segítséget nyújthatnak, de biztos diagnózis csak bőrgyógyászati vizsgálat után, egy speciális nagyítóval végzett megtekintés és szövettani vizsgálat (biopszia) alapján állítható fel.

Habár klinikailag és szövettanilag sok fajta anyajegy létezik, a szakorvos pontosan meg tudja határozni, hogy egy-egy pötty melyik kategóriába sorolható be.

„Rendkívül fontos az önvizsgálat, és ha észrevesszük, hogy valamelyik anyajegyünk megváltozott - hirtelen megnőtt, elváltozott a színe, viszket, vérzik -, azonnal forduljunk vele orvoshoz.

Akkor is ajánlott évente egyszer mindenkinek  anyajegyszűrést végeztetni, ha nem tapasztal rendellenességet" - hívja fel a figyelmet a bőrgyógyász.

Dr. Galaczi Zsuzsanna

Galaczi Zsuzsanna ugyanakkor megnyugtat: manapság már minden bőrgyógyász szakorvos foglalkozik anyajegyszűréssel. Rutinvizsgálat, amely során általában egy dermatoszkóppal (bőrre helyezhető mikroszkóp - szerk. megj.) veszik szemügyre a páciens testén található festékfoltokat, hogy megállapítsák: látnak-e gyanús, rosszindulatú elváltozást mutató anyajegyet.

FIGYELEM! Rizikótényezőnek számít a melanoma kialakulásában a gyerekkorban elszenvedett hólyagos leégés, illetve, ha a családban már fordult elő bőrrákos megbetegedés.

Anyajegyeink a napon

Akinek nem tejfehér a bőre, gyakran hiszi, hogy nincs szüksége fényvédőre. Pedig van! A szakorvos szerint mindenkinek óvnia kell a bőrét, anyajegyeit az erős napsugaraktól - a déli órákban (10-16 óra) pedig senkinek nem célszerű a napon tartózkodni. "Az 1-es, 2-es bőrtípusú személyek, akik könnyen leégnek, feltétlenül használjanak magas faktorszámú fényvédő krémet (50-es), olyat, ami véd mind az UV-A, mind pedig az UV-B sugaraktól.

Ha napon tartózkodnak, óránként kenjék be újra testüket, de fürdőzés után is ajánlott megismételni a műveletet.

A 4-, 5-, 6-os bőrtípusú személyek esetében elegendő az alacsonyabb faktorszámú krém (30-as)" - részletezi a szakember. Ugyancsak óvakodnia kell a napsütéstől annak, akinek sok anyajegy van a testén, és ilyen esetben is ajánlott a magas faktorszámú fényvédő használata. Gyerekek esetében ajánlott a kalap használata, illetve a bőrükre nézve nem ártalmas fényvédő krémek alkalmazása.

A szolárium használatát illetően Galaczi Zsuzsanna leszögezi:

nem ajánlott heti gyakorisággal, vagy hetente több alkalommal mesterségesen barnulni, főleg nem a 35 éves kor alattiak számára.

Mit mond a kozmetikus?

Óvatosság tekintetében teljes mértékben egyetért a bőrgyógyász szakemberrel, miszerint a sok anyajeggyel rendelkező személyek esetében célszerű kerülni az erős napsütést és a szoláriumot. Bán Tünde Melinda csíkszeredai szépségterapeuta, kozmetikus legtöbbet ismételt mondata: mindenképp óvni kell az anyajegyeket! Úgy véli, bár a lapos, bőrbe illeszkedő festéksejtes elváltozások esetében nem igazán jelenthet veszélyt egy-egy kezelés, a kidudorodó anyajegyekkel "hímes tojásként" kell bánni. "Ha van egy nagy anyajegyünk, bárhol is helyezkedjen el a testünkön, érdemes leragasztani, mielőtt napra megyünk" - javasolja.

A kozmetikus is óvatosságra int

Szőrtelenítés alkalmával is okozhat galibát egy-egy anyajegy, hiszen a gyanta - amennyiben ezt a módszert választjuk - ugyanúgy ráragad, mint a szőrszálakra, és megsérülhet, amikor eltávolítják. Célszerű tehát kikerülni, "kihagyni a műveletből" az anyajegyet. Elővigyázatosnak kell lenni borotva, vagy szőrtelenítő gép használatakor is, hiszen egy-egy aprónak tűnő sérülés komoly problémák melegágya lehet. "Én azt vallom, hogy ha szőr nő ki az anyajegyből, azt nem szabad bántani, mert a beavatkozás elváltozásokat okozhat. Azért is kényes kérdés, mert az anyajegyekben rengeteg hajszálér van, ezért komoly vérzés állhat elő" - fogalmaz.

Hámlasztás, masszázs, kezelés

Alapvető kérdés, hogy a kozmetikus milyen esetben vállalja a kezelést. Szinte nincs ember, akin ne lenne egy-két egyszerű bőrhiba, vagy éppen anyajegy, de ha ezek nem sérültek, nem látható rajtuk elváltozás, az ellátás nem akadály. Azonban, amennyiben a kozmetikus egyetlen veszélyes, vagy annak látszó tünetet is felfedez, azonnal ajánlott javasolni a szakorvosi vizsgálatot. Az anyajegyeket a peeling, a gyümölcssavas hámlasztás irritálhatja, esetleg rosszindulatú növekedésre indíthatja, ezért tanácsos kozmetikai kezeléseknél az ilyen sötét anyajegyeket lefedni, a kezelésből kihagyni.

Ha "huncut", sérülékeny helyen van

Az anyajegy nem válogat! Testünk legkülönfélébb helyein fedezhetjük fel őket. Olyan felületeken, vagy épp hajlatokban is megjelennek, amelyek folyamatos irritációnak vannak kitéve fehérnemű, vagy egyéb ruhadarabok, esetleg nyakék által. A kozmetikus és a bőrgyógyász véleménye egybehangzó: ezeket a kidudorodó anyajegyeket célszerű eltávolíttatni annak érdekében, hogy megelőzzük a sérülést, gyulladást, vagy a komolyabb elváltozásokat. A beavatkozás rutinszerű, azonban, amennyiben az eltávolítás mellett döntünk, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz.

Szűrni

Minden év májusában megszervezik a melanoma-napot, amikor szerte a világon ingyenes bőrrák-szűréseket, anyajegyvizsgálatokat tartanak a szakemberek. A Román Bőrgyógyászati Egyesület kezdeményezésére a világszintű akcióhoz rendszeresen csatlakozik több erdélyi bőrgyógyász is. A Román Bőrgyógyászati Egyesület adatai szerint ekkor 2092 személy közül 77-nél diagnosztizáltak bőrrákot. Világszerte évente 37 ezer személy hal meg ebben a betegségben.

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

Cikkünk a Nőileg magazin 2014. májusi lapszámában jelent meg.

korábban írtuk