ARCHÍV Változó korok – Öregedésgátló terápiával?

Mennyire elvetemült az, aki szeretné az egészségén túlmenően megőrizni dinamikusságát, életigenlését, fiatalosságát az évek múlásával is? Ha a gyógyászat, orvosi technológia lehetőségeivel is szeretne valaki élni, lenézendő, gyarlóság? A nők zöme és a fejlődő orvoslás is keresi a módokat arra, hogy sokáig megőrizhessük legjobb formánkat. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin decemberi lapszámában jelent meg.)

A 45–50 körüli nők nem csupán legfőbb biológiai adottságuk szempontjából intenek búcsút nőiségüknek, számolniuk kell a száraz, illetve petyhüdt, ráncosodó bőrrel, a libidó csökkenésével, csontritkulással és így tovább. Tőlünk nyugatabbra sokan úgy gondolják, hogy a fejlődő gyógyszeripart és orvoslást érdemes segítségül hívni, azaz haladni a változó korral. Igen, a változóval.

Hormonpótlás, mondták ki tehát a varázsszót, és voltak, vannak sokan, akik bevállalják a gyakran merésznek, kockázatosnak mondott kezeléseket.

Fúj, megint a hiúság

Susanne Somers amerikai fitneszguru háromszáz orvossal történt beszélgetése alapján kiadott egy könyvet, melyben arról számol be, hogy a természetes hormonpótlás teheti élvezetessé a menopauza előtti és alatti időszakot, s ez egyben a szervezet fiatalon tartásának titka is. Bár az ottani orvostársadalom tiltakozott a kiadónál, hogy a könyv túl sokat ígér, illetve nem mind veszélytelenek a benne felsorolt természetes hormonpótlók, azt nem állították, hogy többségük ne segíthetne a nőknek megőrizni fiatalságukat. Mert erről is szó van itt, nemcsak az egészség megőrzéséről – igaz, a természetesnél prózaibb módon, hormontabletták által. Hiúnak kell lenni ahhoz, ha valaki konzerválni szeretné fiatalságát, bőrét, rugalmasságát, nemi vágyát? – Ne legyünk pápábbak a pápánál!

Miről is beszélünk?

Ismeretes, hogy az öregedés legfőbb oka a hormonszint csökkenése, mely kellemetlen hatásokkal járhat a menopauza alatt vagy már előtte is – hőhullámok, érzelmi hullámzások, súlygyarapodás –, illetve csökken a bőr kollagéntartalma és hidratáltsága. Belép itt a képletbe az ösztrogén és a progeszteron hiánya, ami csontritkulást, hüvelyszárazságot okoz, majd az öregedés külső jeleinek felgyorsulását is eredményezi. Aztán következik a DHEA, a legnagyobb mennyiségben előforduló hormon a szervezetünkben, egyféle anti-aging hormonnak is nevezik, mert nagyon jó hatása van az agyműködésre, az immunrendszerre, a nemi szervekre, az izomrendszerre. A DHEA-t a mellékvese termeli, ez a felelős többek között a szexuális késztetésért, a kollagéntermelésért (amitől feszes a bőr), és a stresszhormont, a kortizolt is ez tartja egyensúlyban. Egyébként a DHEA 30 éves kor fölött kezd csökkenni a szervezetben, és majdnem teljesen eltűnik 60 éves kor fölött. Ez magyarázhatja a vitalitás csökkenését is. Nos, többek közt ezen

hormonok pótlására, illetőleg a tünetek enyhítésére született az a megoldás, aminek neve: hormonkezelés. Jegyezzük azonban meg, a menopauzális hormonterápia csak szakorvosi felügyelet mellett történhet,

követni kell a páciens állapotát, hiszen előfordulhat, hogy mellékhatások lépnek fel.

Hormonokkal és nemcsak

Anti-aging medicínának (AAM), anti-aging orvoslásnak nevezik azt az ágazatot, ami az életminőség javításán túl a kinézetet célozza, tehát a belső élettani folyamatok optimalizálása mellett a külső megjelenés esztétikai javítása jelenti a fókuszt. A folyamat szakorvosi vizsgálatot és laboratóriumi diagnosztikát feltételez, az állapotfelmérést követően pedig személyre szabott terápiát javasolnak, amely figyelembe veszi a fizikai, kognitív, hormon- és anyagcsere állapotot, a páciens ismert betegségeit, az esetlegesen szedett gyógyszereket, táplálékkiegészítők hatását és kölcsönhatását. A javasolt terápia eredményességét az időszakos kontroll és konzultációk során vizsgálják, szükség szerint módosítják.

Bár a konzervatív orvoslás a szívéhez kap és felelőtlenséget kiált ezek hallatán, az igazság az, hogy az oszteoporózis és a keringési betegségek megelőzésére nők milliói számára felírt ösztrogén tabletták és tapaszok is ugyanazt a célt szolgálják: pótolni azt a hormonmennyiséget, ami az öregedéssel csökken. 

Széles a paletta

Számos magyarországi, de bukaresti klinika is foglalkozik hasonló terápiával, ahol a vitaminok, ásványi anyagok, étrend-kiegészítők, életmódbeli változtatásra irányuló javallatok mellett olyan kezelést is ajánlanak, mely nemcsak a menopauzális tünetek enyhítésére vonatkozik, hanem az öregedés jeleinek csökkentésére is. 

És bár hangoztatjuk, a szépség belülről fakad, sokszor a külső megjelenés a legnagyobb mumusunk abban, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Tájékozódni, lehetőségeket keresni és élni velük nem bűn, de mielőtt bármibe belefognánk, hallgassuk meg több szakember véleményét.  

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock