Kávéillatú mese Illy Ferencről

„Ő találta fel a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző légmentes csomagolást, sőt a világ első automata eszpresszókávégépe, az Illetta is az ő nevéhez fűződik.” Kis kávétörténelem Farkas-Ráduly Melániától, nem csak feketézőknek.

Egyesek el sem tudják képzelni a reggeleket egy jó erős presszókávé nélkül, különben képtelenek ráhangolódni a napi teendőkre. Én ugyan nem tartozom közéjük, de amióta véletlenül megtudtam, hogy kinek köszönheti a nagyvilág ezt a fekete ébresztőt, kezdtem megbarátkozni vele. Noha a szülőhazája Olaszország, a gyökerei egészen Temesvárig nyúlnak.

Francesco Illy neve valószínűleg sokaknak ismerős, sőt a vezetéknevét viselő cégről is gyakran lehet hallani – a nedűjüket fogyasztani –, arról viszont kevesen tudnak, hogy az alapítót Illy Ferenc névre keresztelték, és nem mellékesen a Béga-parti városban született 1892. október 7-én. Egy magyar nemzetiségű asztalos, Illy János volt az édesapa, a német származású Rössler Aloisia pedig az édesanya.

Fotó: Farkas-Ráduly Sándor

Azon kevesek egyike volt, akinek az életét pozitívan befolyásolta az első világháború: új otthont, feleséget, gyerekeket és forradalmi találmányokat „köszönhetett neki”. Huszonkét évesen kénytelen volt bevonulni katonának az osztrák–magyar hadseregbe, majd 1914-től több fronton, például az isonzói csatában is harcolt. A háború után az észak-olaszországi Triesztben telepedett le, ahol feleségül vett egy olasz zongoratanárnőt, Vittoriát (német–ír vér csörgedezett az ereiben), akitől Ernesto nevű fia és Hedda nevű lánya született.

Kakaó-, valamint kávékereskedéssel és -pörköléssel foglalkozó cégekhez került, ami megalapozta  későbbi pályafutását. Ő találta fel a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző légmentes csomagolást, sőt a világ első automata eszpresszókávégépe, az Illetta is az ő nevéhez fűződik.

Utóbbit az Illycaffè 1933-as bejegyeztetése után két évvel védette le. Az általa alapított cég a mai napig virágzik, amiben nagy szerepe volt az élelmiszerkémikus végzettségű fiának, Ernestónak, aki édesapja 1956-os halála után vette át a cég irányítását.

És mi a helyzet Temesváron? Nincs tudomásom arról – a szülői ház már nem létezik –, hogy bármilyen épület, utca Illy Ferenc nevét viselné. Pár éve felröppent az a hír, hogy a romániai műemlékek jegyzékében szereplő józsefvárosi víztornyot kávézóvá alakítják át, amelyet majd róla neveznek el; azóta nincs sok előrelépés az ügyben. 2013-ban az olasz presszókávé atyja a bánsági város post mortem díszpolgára lett, egy év múlva pedig utcát akartak elnevezni róla, de a próbálkozások kudarcba fulladtak. 2018-ban újra emlegetni kezdték, amikor az unokája, Andrea Illy – az Illycaffè jelenlegi elnöke – a feleségével, Annával együtt Temesvárra látogatott, hogy felkutassa a gyökereit. Nagyapja egykori lakhelyét már nem találta meg, arra viszont ígéretet kapott, hogy a városvezetés ezentúl nagyobb figyelmet szentel Illy Ferenc emlékének. Temesvár 2021-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz, talán addig változik a helyzet… Bár – ahogy a bibliai eredetű idézet megállapítja – „senki sem próféta a saját hazájában”.