A kevesebb több – illóolajokból is

Napjainkban külön iparággá nőtte ki magát az illóolajok forgalmazása, az illatos olajokat számos célra használják az ételízesítéstől a kozmetikai termékek készítésén keresztül, egészen a tisztítószerek összeállításáig. Ugyanakkor ezek a készítmények az alapjai az aromaterápiának is. Kacsó Etelka mérnöki munkáját hátrahagyva, közel egy évtizede foglalkozik illóolajokkal, és szakértőjévé vált a jótékony hatású készítményeknek.

Hogyan kezdődött nálad az illóolajok iránti szenvedély?

– Az egyetem után annál a cégnél kezdtem dolgozni, ahol az államvizsga dolgozatomat készíthettem. Gázberendezések tervezése volt a feladatom, és imádtam a terepmunkát, mérést, számítást, engedélyeztetést, kollégákat. Aztán megszülettek a gyerekeim, és négy évet tölthettem velük, ami kicsit átírta a prioritásokat. Ez idő alatt jöttek kihívások betegség formájában – láz, köhögés, torokfájás, – és  

úgy éreztem, nem tudom kézben tartani a betegséget, nincs hatalmam a lefolyását illetően, ráadásul a kisebbik fiam semmilyen gyógyszert nem volt hajlandó elfogadni. 

Amikor visszamentem négy év szünet után a munka mezejére, akkor csöppentem bele az Aromaterápia a mindennapokban” nevű Facebook-csoportba, és ott olvasgattam az illóolajokról, hogy milyen hatásokat érnek el velük egészségügyi szempontból is, különböző formában alkalmazva. Amint megláttam egy felhívást, hogy Vásárhelyen lesz egy előadás az aromaterápiáról – benne az engem leginkább érdeklő témával: hogyan használható biztonságosan gyermekek esetében, – elmentem rá. Az előadáson rendszerezve megtudtam minden alaptudnivalót az illóolajokról, biztonságos használatukról, és úgy határoztam, hogy kipróbálom. Néhány hét leforgása alatt a saját tapasztalataim győztek meg róla, hogy nekünk való, hiszen a gyerekeim azonnal elfogadták, és máris sikerélményeink voltak. Az olajok használata rendszeressé vált a mindennapjainkban, szívesen meséltem róluk, és körülbelül másfél év múlva annyira nagy lett az igény rájuk és a tanácsaimra, hogy már nem tudtam összeegyeztetni a mérnöki állásommal, ezért felmondtam. Elmentem Budapestre, egy erre irányuló képzésre, és azóta is folyamatosan képzem magam, rengeteget olvasok a témában, és az országban már több tucat településen tartottam előadást, hogy minél több édesanya szerezzen tudomást az egészségünk természetes támogatásáról, hatékonyan és biztonságosan.

Kacsó Etelka

Jó is, hogy említetted a biztonságot. Mit tanácsolnál a készítmények biztonságos használatával kapcsolatban?

– Az első és legfontosabb tényező a használattal kapcsolatban, hogy jó minőségű olajat vásároljunk, hiszen az illóolajok a belélegzett levegővel bejutnak a tüdőbe, és onnan a véráram segítségével az egész szervezetbe. Emiatt nagyon fontos, hogy bármilyen formában használjuk is fel, olyan minőségű legyen, vagy úgy érintkezzen a bőrrel, hogy az ne ártson. Hogyha szintetikus vagy egy gyenge minőségű anyagot viszünk be a szervezetünkbe, akkor jó esetben nem csinál semmit, rosszabb esetben fölösleges dolgot adunk a májnak. Ebből a szempontból még a párologtatás esetén is gondoljuk meg a minőségi illóolajok beszerzését. A második fontos dolog az alkalmazáskor jön. 

Alapszabály: a kevesebb több. 

Még párologtatáskor is minden illóolajat fokozatosan vezessünk be, cseppenként, figyelve a fogadtatást, főleg a babák, várandósok, kisgyerekek és idősek esetén. Hogyha bőrre kenjük, hordozó olaj is menjen vele: érzékeny bőrűeknek már az illóolaj felvitele előtt vagy vele egyszerre. Belsőleg csak tapasztalt és képzett tanácsadóval konzultálva használjunk illóolajat.

Hogyan definiálnád nekünk, laikusoknak, mi az illóolaj tulajdonképpen, és melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják a minőségét? 

– Az emberiség évezredek óta használja a gyógynövényeket teák, borogatások, főzetek formájában az egészségük elérésére és megtartására. Az illóolaj maga az a tömény és tiszta hatóanyag, amely folyékony halmazállapotú, szobahőmérsékleten folyamatosan párolog (innen az illó” elnevezés), vízben nem elegyedő (innen az olaj” elnevezése), többnyire erőlteljes illatú, összetételében több tíz-, vagy akár több 100 vegyületet tartalmazó anyag. Az olajok minősége nagyban változhat annak függvényében, hogy hol terem az olaj alapjául szolgáló növény, hogyan takarítják be, miként zajlik a lepárlás, milyen hőmérsékleten, és milyen hosszan. Az is nagyon fontos tényező, hogy első lepárlás legyen, ne többedik, valamint, hogy a legfontosabb összetevők, amelyek a terápiás hatást adják, a megfelelő százalékban legyenek meg benne. Ezért drága a tiszta illóolaj, viszont értékes is.

Említetted, hogy a tiszta illóolajokat gyakorta keverik valamilyen hordozó olajjal. Miért van erre szükség?

– Ez is a biztonságunkat szolgálja. Mivel a tiszta illóolaj nagyon tömény – például

egy csepp borsmenta illóolaj megfelel 25 csésze borsmenta tea hatóanyagának

– ezért a bőrön való alkalmazáskor lágyítjuk őket, hogy ne okozzon irritációt. Erre a növényi olajok alkalmasak: a kókuszolaj, a kókuszzsír, a mandula- és jojoba olaj, vagy az olívaolaj is. Minél semlegesebb illatú a hordozó olaj, annál jobban élvezhető az illóolaj illata. Némely esetben a növényi olaj fel tudja erősíteni az illóolaj hatását, úgy, hogy közben biztonságos lesz a bőrnek is a használata, és nem okoz irritációt.

Kisbabák, gyerekek és a várandósok esetében is alkalmazhatóak? 

– Az a tapasztalatom, hogy azok fordulnak illóolajokhoz leghamarabb, akik várandósok vagy kicsi gyerekük van. Várandósság során és kisbabák esetében fontos, hogy csak a leggyengédebb illóolajokat használjuk, és azokat is nagy hígításban, sok kókuszolajjal például. A legfontosabb a fokozatosság, rendszeresség, megfelelő hígítás, odafigyelés. Képzésen úgy tanultuk, hogy kisbabák esetében 3 hónapos kor előtt ne is kenjük semmivel őket. De ha például nagyon görcsös a baba, sokat tud segíteni egy csepp levendula és egy csepp római kamilla illóolaj, 1015 milliliternyi növényi olajhoz keverve. Ebből a 300 cseppnyi keverékből egy-két cseppet a tenyerébe tesz a felnőtt, a tenyerét teszi rá a baba hasára, és nagyon óvatosan simogatja, közben mélyeket lélegez ő maga is belőle, hogy a feszültség oldódjon. Kisbabák és gyerekek esetében ugyanakkor elsődleges szempont az is, hogy szeretik-e azt az illóolajat, amit párologtatni akarunk, és itt jön be az, ami számomra nagyon fontos, hogy figyeljük a gyerek reakcióját: jól érzi-e magát abban a helyiségben, ahol a párologtatás zajlik? Bőrön való alkalmazáskor

csak olyan illóolajat kenjünk rá, amit szeret, így tisztelve a teste határait, az ő vágyát és elképzeléseit a saját testével kapcsolatban. 

Ha ő nem szeret egy illóolajat, akkor nem kell erőltetni, de sokszor ez annyin múlik, hogy kétszer annyi hordozó olajat kell hozzátenni az illóolajhoz, és akkor már kellemesebb lesz számára, gond nélkül elfogadja. A kenegetés rásegít arra is, hogy az érintés, az ölelés és a törődés felerősödjön anya és gyermeke között, kialakítva ezáltal egy bensőségesebb kapcsolatot, így pozitívan hatva a lelkiállapotára is mindkét félnek. 

Az általános nézet szerint az aromaterápiának egyébként is pozitív hatása van a lelkiállapotra. Ezt hogyan kell elképzelni?

– Az illóolajok belégzés révén hatnak a lelkiállapotunkra. Ahányszor lecsavarjuk a kupakot, máris aromaterápiázunk, ugyanis néhány szagmolekula óhatatlanul is bejut az orrunkba, és ez már elég, ahhoz, hogy a szaglásért felelős központunkba eljusson, ami kapcsolatban van a limbikus rendszerrel (a limbikus rendszert érzelmi agynak” vagy kötődő agynak” is nevezzük, mert alapvető szerepe van a tudattalan érzelmek és indulatok emóciók” és az ösztönélet szabályozásában – szerk.megj.). Hogyha a hangulatunkra, lelkiállapotunkra, tudatállapotunkra, kreativitásunkra, összpontosítási képességünkre szeretnék hatni, akkor jó választás az illóolaj párologtatása vagy szagolgatása az üvegcséből, tenyérből, zsebkendőről.

– Az illóolajok alkalmazási formái közül melyeket nevezhetünk aromaterápiának?

– Az aromaterápia az összes eljárást magába foglalja, ami az illóolajok használatán alapul. Mind a belégzést, a magunkra kenést, fürdővízhez adást, mind pedig a belsőleg való használatot. Az első három annyira hatékony alkalmazási forma, hogy az utóbbi csak megfelelő tudás mellett-, vagy képzett tanácsadóval való konzultálás után vethető be. 

Belsőleg csak a gyártó engedélyével lehet alkalmazni egy illóolajat,

és ez nem feltétlenül csak a tisztaságot jelenti, ugyanis lehet egy olyan összetevője, ami károsan hat valamelyik belső szervünkre. A terápiás minőségű olajokból a citrusféléket, a tömjént, a levendulát, de akár az oregánót és a szegfűszeget is lehet belsőleg fogyasztani. A belső használatnál ugyanakkor fontos, hogy miként használjuk őket: van lehetőség kapszulában bevenni a nagyon erőseket, étkezés után, valamint lehet illóolajos mézet is csinálni, és ilyen esetben ott az indikátor – a saját ízlésünk –, hogy le tudjuk-e nyelni, vagy okoz valami olyan kellemetlenséget, ami miatt nem, és ilyenkor tehetünk több mézet hozzá. Az illóolajokat ugyanakkor ételbe és folyadékhoz is cseppenthetjük, figyelve arra, hogy – mint a méz – hatásuk 50–60 Celsius-fok alatti hőmérsékleten érvényesül.

Gondolom, az sem mindegy, hogy kitől vásárolunk…

- Mindenképpen fontos, hogy biztos helyről vásároljuk az illóolajokat (lehetőleg egyenesen a cégtől), és mindig legyen tanácsadónk. 

Az első pár évben a mentor nélkülözhetetlen, 

később már egyre ritkábban fordulunk hozzájuk, de még nekem is van tanácsadóm a különlegesebb esetekre, és folyamatosan tanulok újat. Szerintem a legszerencsésebb az a páros, amikor a vásárló és a tanácsadó egy hullámhosszon van, kölcsönös a tisztelet, a figyelem és a bizalom. Sokan árulnak olcsóbban illóolajat, és nagy a kísértés, hogy tőlük szerezzük be. Többnyire ők azok, akik nem fektettek időt, pénzt és energiát a képzésekbe, ezért tanácsolni már nem tudnak. Kezdő illóolajosoknak azt javaslom első lépésként, hogy válasszák ki azt a tanácsadót, akiben bíznak.

Ki tudnál emelni az illóolajok számos pozitív hatása közül valamit, ami a te életedre a legnagyobb hatást gyakorolta?

– Minden előadásomban szoktam javasolni egy pár perces gyakorlatot, amit legalább reggel és este ajánlott elvégezni: cseppentünk egy csepp illóolajat a tenyerünkbe, összesimítjuk a kezeinket, és hétszer lassan, mélyen, belülre figyelve belélegezzük az illatot. Néhány napon belül arra leszünk figyelmesek, hogy egyre higgadtabbak, nyugodtabbak, energiával teltebbek, kreatívabbak, bátrabbak leszünk. Megértjük annak fontosságát, hogy a testünk a lélek temploma, és a legtöbb, amit a jólétünkért tehetünk, az a szeretetteljes kapcsolat vele: feltétel nélküli elfogadással, tisztelettel. Ezt mélyíti az illóolaj használat.

Nem árt tudni 1. Az illóolajokat ne tegyük orrba, szembe, fülbe, nyálkahártyákra tisztán! 2. Hogyha az óvatosság ellenére néhány percen belül pirosodni kezd a bekent bőrfelület, akkor bő szappanos vízzel, vagy növényi olajjal mossuk le az adott területet. Azonnal megszűnik az irritáció.

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Illatozó otthonunk – a legjobb 6+1 ötlet
Illatozó otthonunk – a legjobb 6+1 ötlet

Ki ne szeretné, ha az otthonát mindig friss, finom illat lengené be? Fűszerezzük kicsit másként a téli napokat, Borbáth Annamária illóolaj-tanácsadó segít nekünk eligazodni ebben a világban. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin decemberi számában jelent meg.)