Hogyan tedd változatossá a szexuális életed?

Minden pár életében eljön a pillanat, amikor a szex ellaposodik, a vágy elkezd alábbhagyni. Az agyban a vágyért felelős terület nehezen tűri a kiszámíthatóságot, hiszen az ismétlődő, teljes egészében előrelátható helyzetek után nehezen lehet vágyakozni…

A legtöbb esetben a kapcsolat első évében az újdonság iránti igényünket kielégíti az új szerelem és az ehhez kapcsolódó szenvedély, ezt követően azonban még akkor is vágyunk a változatosságra, ha egyébként kielégítő a párkapcsolatunkban a szex. Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy állandóan új partnert kell keresnünk, sem azt, hogy ne lehetne időről időre megismételni egy-egy mindkettőnk számára izgalmas szexuális játékot, helyzetet, de jó, ha az egyes alkalmak kisebb vagy nagyobb mértékben eltérnek a korábbi alkalmaktól.

Már a vágy felkeltésében is eltérhetünk olykor a hétköznapi módszerektől, és kipróbálhatunk például néhány afrodiziákumot. Ezek olyan szerek, amelyek a nemi vágyat, az orgazmuskészséget és a termékenységet fokozzák, bár ezt többnyire nem a tudományos kutatások, csupán az évszázadok tapasztalatai támasztják alá. Az afrodiziákumok lehetnek fizikai vagy pszichés vágykeltők. 

Évszázadok óta ismerünk olyan ételeket és italokat, amelyek szerelmi bájitalként voltak használatosak. 

Ezek alapját a következő növények és állati eredetű anyagok adják: ánizs, avokádó, babér, barátcserje, bazsalikom, csokoládé, fahéj, gyömbér, jácint, kardamom, narancsvirág, szegfűszeg, szerecsendió, vanília, rózsaolaj, osztriga stb. A vágyfokozók többféle mechanizmussal hathatnak. Hatásuk lehet direkt, amikor az agyban az örömérzetért vagy a szexuális izgalomért felelős területet stimulálják, például fokozzák a szerotonin szintet. Az indirekt hatások valamilyen szexuális töltettel bíró jelenség létrehozásáért felelősek, például a chili az ajkakkal érintkezve fokozza a vérbőséget, ezzel az ajkak pirosabbá válnak, és vastagabbnak tűnnek. A telt ajkak a női nemi szervre utalnak, ezáltal vágygerjesztő szerepet töltenek be. Egy jó masszázsolaj is működhet afrodiziákumként. Ha az illatanyag a korábban már említett növényekhez kötődik, bizonyára segíti a vágy fokozását, természetesen ezt kiegészíti az érzéki érintés, amelyet az előjátékba is be tudunk építeni.

Pszichés afrodiziákumnak számít valamilyen korábbi érzéki emlék felidézése.

Egy szexuális töltetű élményhez fűződő emlék felidézése képes újra szexuális vágyat generálni, a tudattalan működéseknek köszönhetően, így az erotikus beszélgetések, amelyek során korábban együtt megélt élményt idéz fel egy pár, jó eséllyel emelik a libidót a közelgő szeretkezéshez.

A konkrét szexuális aktus változatosságát legtermészetesebb módon biztosító módszer az új pózok kipróbálása és váltakoztatása akár egy szeretkezés során is. A hosszú távú kapcsolatban élő párok többsége általában mindössze egy-két pózt alkalmaz. Egyesek a szexuális élet elején ehhez szoktak hozzá, és nem mernek váltani, mások próbálgattak több mindent, és végül amellett maradtak, amelyik mindkét félnek a lehető legkevesebb erőfeszítésébe kerül, mégis nagy élvezetet nyújt. A kényelmes szexet olykor kiegészítik egy-egy közkedvelt előjátékkal, többnyire ez a kölcsönös orális kényeztetés és a kézzel izgatás. 

Ugyanakkor 

ha a szeretkezések túlságosan kiszámíthatóvá válnak, érdemes a kényelmességet félretenni, és változtatni a pozitúrákon. 

Ennek csak a fantázia és természetesen a rugalmasság, olykor a fizikai erő és a testsúly szabhat határt. A testhelyzetek közül van néhány, amit mindenki ismer, és nagy valószínűséggel ki is próbált, a hagyományos misszionárius pózon kívül. A klasszikus pózokat három nagy csoportba szoktuk sorolni, aszerint, hogy a testünk és a partnerünk teste milyen helyzetben van a behatolás pillanatában. Így szemből, hátulról és oldalról történő behatolási lehetőségekről beszélhetünk. A három csoportnak a további variációját az adja, hogy fekve, ülve vagy állva történik-e a szeretkezés, hogy az együttlét során a lábak milyen további pozíciót vesznek fel, valamint az is alakítja a repertoárt, hogy a nő vagy a férfi van-e felül. 

A testhelyzetek akár apró változtatása is más és más érzetet, ingert okoz, így az örömélmény az újdonság erejével tud hatni. 

Az egymással szembeni pozíciók legnagyobb előnye, hogy látjuk a kedvesünk arcát, az ő élvezete a mi gyönyörünkre is hatással van. A hátulról történő behatolás többnyire nagyobb szenvedélyt tesz lehetővé, a férfi dominanciája itt erőteljesebb. Az oldalról történő aktust tartják a legérzékibb, legintimebb pózcsoportnak, ebben a testhelyzetben többnyire hosszú stimulálással jutnak el a felek a csúcsra, így egymás testének az élvezete, a ringatás, a közelségérzet a kiemelkedőbb élmény, és ennek csak egy esetleges további extrája az orgazmus. 

Szexuálterápiás helyzetben mindig kitérünk a pózok változatosságának szerepére a pezsdítő szexuális életben, valamint személyre és helyzetre szabottan javasolunk olyan pozitúrákat, amelyek az adott pár esetében segítenek egy esetlegesen fennálló problémával való megküzdésben (pl. női orgazmushiány, korai vagy késleltetett magömlés). 

Létezik néhány szexuális segédeszköz is, amit be lehet vetni ahhoz, hogy megkönnyítsük a pózok iránti nyitottságunkat, 

és akár ötleteket is adjanak, ha éppen nem vagyunk eléggé kreatívak. Ilyenek például a szexkockák és a szexpózkártyák. A szexkockák voltaképpen olyan dobókockák, amelyeken nem pöttyök, hanem szexpózok vannak. A játékszabály pedig az, hogy amit dobtunk, azt a pózt kell az aznapi szeretkezésben végrehajtani. Haladóbbak akár szex közben is guríthatnak, és így válthatnak pozíciót. A kockadobás némi késleltetésként fog működni, elnyújtva ezáltal a szeretkezést, és növelve az élvezetet. A szexpózkártyák hasonló elv mentén működnek, mint a szexkockák, csak itt a kártyákon lévő pozitúrák alapján dől el, hogy aznap milyen pózban fogja a pár kényeztetni egymást. 

Ugyancsak jó szolgálatot nyújthatnak a szexpárnák. 

Ezekből van bolti, kifejezetten szexuális segédeszköz, amelyek lehetnek ék alakúak, csepp formájúak és több darabból állóak is, de sokszor egy hétköznapi párna is segítség lehet abban, hogy kényelmesebb és könnyebb legyen vagy akár érzékibb élményt nyújtson egy-egy póz.

Egy másik könnyen használható szexeszköz a hinta. Ebből létezik falra szerelhető és ajtóra erősíthető változat is, amelyekben rengeteg pózt ki lehet próbálni újszerű formában. Erős anyagból készültek, de azért mindig tájékozódni kell a terhelhetőségükről (az átlagos teherbírás 100 kg szokott lenni). 

A pózokkal kapcsolatos változatosság lényege, hogy mindkét fél élvezze az együttlétet, kölcsönösen okozzanak örömet egymásnak, és lehetőség szerint mindketten eljussanak a csúcsra. Az újdonságra való nyitottság segít megtapasztalni, hogy melyik pozíció okozza a legnagyobb gyönyört, és idővel akár azt az élményt is adhatja, hogy mindig van olyan póz, ami felülmúlja az eddigieket. 

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Nem vész el, csak átalakul? Életben tartható-e a vágy?
Nem vész el, csak átalakul? Életben tartható-e a vágy?

Egyre kevesebben hisznek benne, és egyre többen vallják: a változatosság a fűszer. A szexről beszélünk. Hosszan tartó monogám kapcsolatban. Utánajártunk, hogy szükségszerű-e a szenvedély, a tűz eltűnése a hosszú kapcsolatokból, és létezik-e ellenszere annak, amikor szürkülni kezd a házasélet – ha egyből nem is ötven árnyalattal. Kiderült: mint minden a világban, a hálószobai légkör is változik. Az nem mindegy, hogy ezt hogyan értelmezzük, és mit kezdünk vele. (Cikkünk a Nőileg magazin 2016. szeptemberi l