Otthonoktatás, otthontanulás: nem kalandoroknak való

Lehetőség, ami kilépést jelent a rendszerből és egy másik, sokkal szabadabbhoz való csatlakozást. A szülők jelentős része világnézeti, vallási alapon választja az otthonoktatást, de vannak, akik liberális beállítottságuk miatt döntenek úgy, hogy nem járatják gyermekeiket iskolába.

Lehetőség, ami kilépést jelent a rendszerből és egy másik, sokkal szabadabbhoz való csatlakozást. A szülők jelentős része világnézeti, vallási alapon választja az otthonoktatást, de vannak, akik liberális beállítottságuk miatt döntenek úgy, hogy nem járatják gyermekeiket iskolába.

Pontos számot nem ismerünk, de azt tudni lehet, hogy több ezren vannak Romániában, akik eme sajátos oktatási formát választják gyermekeiknek: beíratják egy külföldi iskolába, de gyakorlatilag otthon tanulnak. Ezzel elhatárolódnak az állami közoktatás áldásaitól és nyűgétől, de a taníttatás összes felelősségét is magukra veszik, írja Asztalos Ágnes a májusi Nőileg Egyensúly rovatában.

Nem nagyvárosi hóbort, hiszen számos vidéken élő család választja ezt az oktatási formát. Szerintük jobb és több lehetőség rejlik benne gyermekük számára. A székelyudvarhelyi Curcubet Gábor elkötelezettje ennek, jól ismeri ezt a közösséget, hiszen 2002-ben ő alapította meg az Országos Otthonoktatási Egyesületet, amelynek azóta is elnöke. Nem véletlen, hogy a négygyermekes család az elsők között volt, akik nem kértek az intézményes oktatásból, gyermekeik tanítását, taníttatását magukra vállalták. A gyerekek közül a legnagyobbik kipróbálta a közoktatást, de végül egy amerikai pogramban kezdte az iskolát, és egy magyarországiban folytatta később. A többiek már bele sem kóstoltak a hazai intézményes oktatásba. A református presbiteriánus lelkész édesapa kiemelte: az otthonoktatás tudatos szülőnek, tudatos gyermeknek való. Curcubetéknél az édesanya van otthon a gyermekekkel, azonban ott, ahol a szülő képtelen áldozatot hozni, időt szánni a gyerekre, ez az oktatási forma nem járható út, ugyanis nagy az esély a kudarcra.

Rendszeresen találkoznak a rendhagyó módon tanulók

Otthontanuló diákra más példát is hoz a riport. Dimén-Varga Fanni 19 éves, három éve lépett ki a hazai oktatási rendszerből. Kilenc évig járt a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumba, jelenleg a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának végzőse. Saját elhatározásból, szülei támogatásával választotta az otthontanulást. Van már tapasztalata mindkét típusú oktatásról. Az otthontanulás kapcsán a legszembetűnőbb változást a tantárgyakhoz való viszonyában élte meg, mesélte kollégánknak. Kezdte érdekelni a világ, átértékelődött úgymond az idő fogalma, kiderült, sokkal több mindennel tud foglalkozni a tanulás mellett, és  számottevő gyakorlati tudással gyarapodott, nem beszélve az érzelmi intelligencia fejlődéséről…

Cikkünkben a nehézségek és hátrányok perspektíváiből is vizsgáltuk a témát, válaszokat kerestünk a megszólaltatottakon keresztül a leggyakrabban elhangzó kérdésekre: hogyan lehet megszervezni az „iskolai életet” otthon, ki ad jegyet, költségek, mi lesz a gyerek szocialitációjával, pályaválasztás?

Májusi lapszámunk Egyensúly rovatában olvashat bővebben az otthonoktatásról. Keresse a Nőileget a lapárusoknál, vagy rendelje meg honlapunkról. 

Kiemelt kép: tripsavvy.com

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2019. májusi lapszámában jelent meg.  

Aktuális lapszámunkat most itt kérheti >>> 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>