Pároknak és páratlanoknak: forró nyár sérülésmentesen

Az idei nyaralási szezon talán nem nevezhető a legfelszabadultabbnak és elképzelhető, hogy sokan közülünk nem is merünk hosszabb nyaralást, külföldi utazást tervezni, a fesztiválok egy része is elmarad. A szikrázó napsütés, a jó idő, a közelünkben adódó lehetőségek mégis felvetik azt a kérdést, hogy hogyan is állunk a nyári flörtökkel, a nyaralás alatti kalandokkal és a szexualitással ebben az évszakban.

Sokunk tapasztalata, hogy az emberek többsége nagyobb számú szexuális élménnyel rendelkezik a nyári időszakból, akár a hosszú távú párkapcsolatokban megélt szexualitásra, akár a nyári flörtökre gondolunk. A szerelem is sokszor tavasszal vagy nyáron kopogtat be az ajtónkon, és valószínűleg ezzel szoros összefüggésben, ebben az időszakban jönnek létre az első együttlétek a friss szerelmesek körében. A tinik jelentős része is nyáron éli meg az első szexuális aktust.

Az olaszok a legelővigyázatosabbak

Egy nagy létszámú – inkább fogyasztói, turisztikai szempontokat figyelembe vevő, de a szexuálterapeutának is sok érdekességet tartogató – kutatásból kiderült, hogy a tizenegyezer megkérdezett 70%-a külföldi nyaralása során bonyolódott már helyi személlyel szexuális kalandba, sőt a megkérdezettek 43,5%-a azt nyilatkozta, hogy egy út során többekkel is létesített kapcsolatot. Emellett a válaszadók 16% vallotta be, hogy megcsalta a párját a nyaralás alatt. 

A magyarok 18%-a használ óvszert

Egyéjszakás kalandról a férfiak 52%-a, a nők 41%-a számolt be. Ötből egy kaland viszont tartós kapcsolattá vált. Az olaszok 80%-a használt óvszert a nyaralás alatti szex során, így ők nevezhetők a legfelelősebb nemzetnek a kalandok hosszú távú következményeinek figyelembe vételét illetően. A magyarok a sor végén járnak a biztonságos szexben, csupán 18%-uk számolt be arról, hogy védekezett. 

Kevesebb stressz, vonzóbb kisugárzás

Hogy miért növekszik meg a szexuális vágy és akár a kalandok iránti nyitottságunk nyáron? Több tényező is okozza ezt a fajta belső zsibongást. Az egyik magyarázat a nagyobb napfényadagban keresendő. A jó idő és a napsütés jobb kedvet, aktívabb fizikai állapotot idéz elő. Többet sportolunk, ami jót teszt a testtudatunknak és az önbizalmunknak. Izgalmas és szórakoztató tevékenységekben veszünk részt. Ugyanakkor a nyári jókedv által az ember kellemesebb társaság, gondtalannak tűnünk és vonzóbbak vagyunk, így önmagunkat és a többieket is felszabadultabbnak, nyitottnak, barátságosnak és kívánatosnak éljük meg. Ez növeli a sikeres kalandozást, a hódítás így nagyobb eséllyel valósul meg. Fontos tényező, hogy nyáron nagyobb a kísértés is, hiszen a strandon, vízparton egészen alulöltözöttek vagyunk, de még az utcán, a szórakozóhelyeken vagy a munkahelyünkön is sokkal több mindent láttatunk testi adottságainkból, mint a téli időszakban, ami az esetleges partnerekben felkeltheti a vágyat a hódítás iránt, de akár úgy is hathat, hogy 

a környezetben megtapasztalt vizuális ingereket a párkapcsolatunkon belül „kamatoztatjuk”, otthon lesz nagyobb  kezdeményező kedvünk. 

Nyáron nagyobb energiákat tudunk fordítani a vizualitással, illatokkal, ízleléssel és tapintással kapcsolatos ingerek befogadására, a belső megéléseinkre is intenzívebben odafigyelünk annak köszönhetően, hogy kevesebb a munkával, a tanulással és a napi rutinnal járó stressz.

Tippek a nyári flörtök, kalandok jó megéléséhez

 1. Gondold végig (lehetőleg) előre, hogy mit vársz a nyaralástól és a kínálkozó alkalmaktól. A nyári flörtök nagy aránya nem végződik hosszú távú kapcsolattal. Ha az a típus vagy, akinek az önérzetét sérti a nyári kaland utáni elválás, a néhány randevút megélt fellángolás, vagy ha előre tudod, hogy könnyen esel szerelembe, akkor a szakítás nagyon megviselhet. Ilyenkor érdemes más módokon kikapcsolódni, mert sokkal több fejfájást és szívfájdalmat okozol magadnak, mint amennyi örömben részed lehet.
 2. Akár hosszabb, akár rövidebb távú kapcsolatban reménykedsz a nyári flört apropóján, jó, ha tudod, hogy ebben az időszakban olyan hormonális és pszichológiai felfokozottság jellemez minket (nőket és férfiakat egyaránt), amely által hajlamosabbak vagyunk túlzó következtetéseket levonni például a másik személy ránk gyakorolt hatásáról vagy olyan tulajdonságokat tulajdonítani neki, amelyeket valójában csak a nyaralás hevében mutat, de a hétköznapjaiban nem jellemzik őt és így könnyen csalódhatsz újdonsült kedvesedben.
 3. Ha szexuális kalandba bonyolódsz, gondoskodj a megfelelő védekezésről, hiszen  bizonyított tény, hogy a nyári szezon után a szexuális úton terjedő betegségek gyakorisága megnő.
 4. Ne vedd zokon, ha valaki nem viszonozza a flörtöt, ne éld meg személyes sértésként vagy kudarcként, ugyanakkor légy határozott az elutasításban, ha nem kedvedre való a próbálkozás! Bár a nyári időszakban sok mindenben lazítunk a szabályokon, a szexuális érintkezésre vonatkozóan a kölcsönös beleegyezés követelménye ugyanolyan szigorú, mint az év bármelyik másik időszakában. 
 5. Főként idegen terepen légy óvatos a randihelyszínekkel! Tudasd a baráti körben valakivel, hogy pontosan hova mész a váratlan hódolóval és meddig tervezel vele együtt lenni! Ha idegen hív el bulizni, kérd, hogy vihess magaddal valakit!
 6. Ha az ismerkedés egy szórakozóhelyen, éjszaka történik, lehetőleg ne ugorj fejest a kalandba, találkozzatok másnap is józan fejjel, így hagysz magadnak egy kevés időt a flört újragondolására, jobban kitapasztalod, hogy megbízható-e, akár rövid időre is, számodra kellemes társaságot biztosító személybe akadtál-e.
 7. Ne feledd, hogy a nyári flört a szórakozás egyik módja, ezért ne foglalkozz azzal, hogy a másik mit gondolhat rólad, hanem élvezd ki a pillanat adta lehetőségeket, figyelj arra, mit sugallnak az ösztöneid. Ha bármilyen veszélyt, kellemetlenséget élsz meg, ha túl gyors a tempó, amit az újdonsült partner diktál, azonnal utasítsd el és távozz a helyszínről mielőbb! Nem szükséges sem magadnak, sem másnak bizonyítanod egy kellemetlen helyzetben, ilyenkor legfőbb célod az legyen, hogy saját magadat ismét megbízható környezetben és emberek között tudd.
Ha tartós kapcsolatban élsz, akkor sem kell lemondanod a nyári felszabadultság örömeiről. Néhány tipp nektek:
 1. A szabadság tényleges vakációzást jelentsen, ne az egész évben felhalmozódott házimunka bepótlását. Tervezz közös utazást, nyaralást a pároddal, hiszen kutatások is bizonyítják, hogy azoknak a pároknak, akik rendszeresen utaznak együtt, sokkal jobb a kapcsolatuk és a szexuális életük is. Ilyenkor ugyanis sem a munka, sem a fáradtság nem szól közbe az egymáshoz közeledésben.
 2. Keresd meg azokat a lehetőségeket, amelyek során közös időt tölthettek együtt! Az új helyszínek, új ingerek fokozzák a vágyat, az átélt élmények pedig nemcsak a nyaralás alatt hatnak majd felszabadítóan rátok, hanem az emlékek felidézésével év közben is beindítják a vonzalmat egymás iránt.
 3. Ne ragadjatok bele az év közben megélt szerepeitekbe! Legjobb, ha olyan nyaralási csomagot választunk, ahol ténylegesen pihenhetünk, nem kell főzni, magunk után nagyobb takarítást végezni. Ha mégis az önkiszolgáló, pénztárcakímélőbb megoldás mellett döntötök, akkor osszátok el egymás között egyenlően a feladatokat, így kisebb az esélye, hogy a pár valamelyik tagja az év közbeni mechanizmusokat vigye át a nyaralásra (pl. nem szexelünk, mert fáradt vagyok).
 4. Ne legyenek túlzó elvárásaid önmagaddal és a társaddal szemben! Ha év közben nehezen megy a kapcsolódás vagy az intimitás, a nyaralás nem fogja ezt egyik pillanatról a másikra megváltoztatni. Inkább közeledjetek finoman és fokozatosan egymás felé.
 5. Figyeljetek oda az érzékeitekre! A különféle ingerek még azelőtt beindítják a vágyat, hogy a tényleges szexuális aktusra gondolnátok. Vonjátok be minél több érzékszerveteket, legyen szó egy közös tengerparti kávézásról vagy esti borozgatásról, egy finom fagylaltról, a friss levegő illatáról vagy a párotok fürdőruhás látványáról, ezek mind előkészítik a terepet egy szenvedélyes szexuális élményhez.
 6. A közeledést, az (újra)felfedezést kezdjétek hosszú, érzéki csókokkal, finom simogatásokkal, hosszú előjátékkal. Akkor se essetek kétségbe, ha egyik-másik alkalommal ennyiben kimerül az együttlét. A lényeg, hogy élvezzétek a pillanatot, kényeztessétek egymást és használjátok ki, hogy sokkal több időtök van az élmények megélésére, mint a hétköznapokban!
 7. Ha egymásra tudtatok hangolódni, érdemes új dolgokat is kipróbálni, legyen szó egy új vagy régen nem alkalmazott pózról, egy izgalmas, titkos helyszínről, egy szerepjátékról vagy valamilyen más közös kalandról.

Kiemelt kép: Shutterstock