Technikai szüzesség – trend és alternatíva

Az elmúlt években több szakcikk is felhívta a figyelmet arra a tinédzserek között terjedőfélben lévő tendenciára, amit a szüzesség elvesztésének alternatívájaként próbálnak ki egyre többen ebből a korosztályból – az anális szexre. Úgy tűnik, a legújabb trend megnevezésére is van már szakszó: „technical virgin” (azaz gyakorlatilag, a szó szoros értelmében szűz).

Elképzelhető, hogy a félreértés a szüzesség meghatározásából adódik, ugyanis klasszikus értelemben a szüzességet az első szexuális aktusig számítjuk, még pontosabban az első férfi nemi szervvel való hüvelyi közösülésig. A női érintetlenséget a szűzhártya épségével is összefüggésbe szokták hozni,  és máig léteznek olyan kultúrák és vallási közösségek, amelyekben a szűzhártya épen tartása a lány tisztességének bizonyítéka, a jó házasságkötés lehetőségét hordozza, és a lány egész családja számára becsületbeli ügy. Hagyományosan a férfiszüzesség elvesztését is az első hüvelyi közösüléssel azonosították.

A szüzesség ugyanakkor lehet egy erkölcsi kategória is abban az esetben, ha nem kizárólag a klasszikusan és szűken értelmezett módon tekintünk rá, hanem az érintetlenséget, az önmegtartóztatást és a szexualitás házasságon belüli megélését értjük ezen.

Vágyak és elvárások kötelékében

A kifejezések értelmezése azért lényeges, mert könnyen adhatnak félreértésekre okot és lehetőséget, főként annak az életkori csoportnak a köztudatában, amely amúgy is a kamaszkor zűrzavaros periódusában van.

A (szó szoros értelmében vett) szüzesség megtartását ma is elvárják egyes közösségekben, a családi szigor olykor élhetetlen a fiatalok egy részének, ezért úgy próbálnak megfelelni ezeknek, hogy közben saját igényeiket, vágyaikat is meg tudják élni, és a kortárs csoport viselkedési sémáihoz is igazodjanak. A kamaszok egy másik csoportja nem a közösség megítélésétől vagy a saját lelkiismeretétől tart, hanem a szexuális aktus által okozott hosszú távú következményektől, mint a terhesség vagy a nemi úton terjedő betegségek.

Nincs megfelelő kapaszkodójuk

A hüvelyi behatolást kerülve a szerelmeskedésnek, az orgazmus, valamint az intimitás megélésének számos módja van. Hogy erkölcsi szempontból meddig beszélhetünk egy fiatal lány vagy fiú érintetlenségéről, azt voltaképpen az egyéni és a közösségi értékrend határozza meg, amelyben az adott fiatal felnő. Ugyanakkor a legtöbb esetben ezt a kérdést senki nem tematizálja, és főként nem definiálja a kamaszok számára. A fiataloknak így nincs megfelelő kapaszkodójuk (legfeljebb az éppen alakulóban lévő saját értékrendjük) az értelmezésben.

Mindezt tetézi, hogy megfelelő szexuális felvilágosítás nélkül és a pornográf műsorok állandó kíséretében nőnek fel, ahol az orális és újabban az anális szex a legkönnyedebb jeleneteknek számítanak a műfajon belül. Így a fiatalok könnyen hihetik, hogy ezek nem rejtegetnek különösebb veszélyt számukra.

Alternatívaként élik meg

Akármi is az oka annak, hogy az anális szexet a tinédzserek alternatívaként használják a szüzesség megtartására, a jelenség mindenképpen aggasztó. Az első szexuális élmény ugyanis egy olyan mérföldkő, ami még akkor is kételyekkel és bizonytalansággal jár, ha a partnerek jól és biztonságban érzik magukat egymással.

Mivel azonban kevés tényleges tapasztalattal rendelkeznek a test működéséről, és túl sok félrevezető képpel meg információval találkoznak az interneten, könnyen megeshet, hogy az anális szex mint a szüzesség megtartásának alternatívája nagy csalódás és igen fájdalmas élmény lesz. Az első szexuális élmények szükségszerűen felkavarják a fiatalokat, szinte mindannyiuknál jelen van az izgatottság, a szorongás, mielőtt megtörténik az első szex.

Kevés olyan fiatal van, aki megbízható forrásból informálódik az alternatív élmények lehetőségeiről és ezek biztonságos gyakorlási módozatairól, így testileg és lelkileg is sokkal kiszolgáltatottabbá válnak az első „alternatív” szexuális élmény során. A kérdéseikkel, akár kipróbálták, akár fontolgatják az anális szexet, ritkán tudnak megfelelő személyhez fordulni.

Veszélyeztetettek

A legveszélyeztetettebb kamaszok két nagyon eltérő csoportból származnak, egyrészt a hátrányos helyzetű, érzelmileg nem biztonságos háttérből jövő fiatalok (főként lányok), akik bármi áron szeretnének valahová tartozni, és ezért hajlandóak rájuk nézve veszélyes élethelyzetekbe is belemenni, ugyanakkor egyáltalán nem ismerik a fogamzásgátló módszereket, nincs, kivel beszélgetniük minderről, és így jó átmeneti megoldásnak tartják az anális szexet (vagy könnyen rábeszélhetők).

A másik veszélyeztetett csoportba azok a kamaszok tartoznak, akik családjában túl szigorú az értékrend a szexuális tevékenységeket illetően, ahol a szexualitást tabuként kezelik, és a klasszikus értelemben vett szüzességnek talán túlzottan nagy jelentőséget tulajdonítanak. A megoldás minden esetben ugyanaz: nyílt kommunikáció a gyermekkel, fiatallal, a szeretetteljes, elfogadó légkör biztosítása, ha kérdései vannak, a felvilágosítás a családon belül és az intézményes, életkori sajátosságoknak megfelelő egészségügyi és szexuális nevelés.

Kiemelt kép: Shutterstock