Védekezni, okosan és megfontoltan

Se szeri, se száma manapság a fogamzásgátlási módszereknek, azonban a velük szembeni elvárásaink is hasonlóan számosak: legyen hatékony és könnyen használható, elérhető, ne legyenek mellékhatásai, ne befolyásolja a későbbi teherbeesést és a libidót, és amennyiben valóban bekövetkezik a megtermékenyülés, ne legyen káros hatással a magzatra. Van biztos módszer? Hogyan, milyen ismérvek alapján válasszunk? Gyakori kérdésekre igyekszünk válaszolni.

Se szeri, se száma manapság a fogamzásgátlási módszereknek, azonban a velük szembeni elvárásaink is hasonlóan számosak: legyen hatékony és könnyen használható, elérhető, ne legyenek mellékhatásai, ne befolyásolja a későbbi teherbeesést és a libidót, és amennyiben valóban bekövetkezik a megtermékenyülés, ne legyen káros hatással a magzatra. Van biztos módszer? Hogyan, milyen ismérvek alapján válasszunk? Gyakori kérdésekre igyekszünk válaszolni.

{hirdetes}

Rendhagyó módon e hónapban nem saját történeteket, tapasztalatokat kértünk azoktól a hölgyektől és uraktól, akiket megszólaltatunk, hanem arra voltunk kíváncsiak: ők mit kérdeznének a fogamzásgátlás, védekezés témájában a szakembertől. 

Mi van a piacon? 

„Leggyakrabban a fogamzásgátló gyógyszerekről és az óvszerről beszélnek, a gyógyszertárban is ezeket ajánlják” – meséli Réka. A lány végzős, úgy érzi, a védekezés tekintetében a középiskolában tartott szexuálisfelvilágosítás- órákon igen hiányos információkat kapott. „Valójában az interneten néztem utána bizonyos dolgoknak, viszont szeretném tudni, hogy melyek a legjobb, legbiztosabb fogamzásgátlási módszerek” – fogalmazta meg kérdését. 

A legtöbb embernek valóban csak a fogamzásgátló tabletta és az óvszer jut eszébe legelőször, de ezeken kívül még sok biztonságos módszer létezik, amelyekkel megelőzhetünk egy nem kívánt terhességet – magyarázza Kese Réka szülész-nőgyógyász szakorvos, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház családtervezési rendelőjének munkatársa. Fontos tudni, hogy az orvosi felügyelet nélkül használható módszerek (óvszer, spermicid kúpok/krémek stb.) mellett olyanok is vannak, amelyeket kifejezetten szakorvos ajánlásával lehet használni. Ilyen például a fogamzásgátló tabletta, a hormoninjekció, a méhen belüli fogamzásgátló eszköz stb. „A fogamzásgátló módszer kiválasztása a nők korának, egészségügyi állapotának, szülészeti és nőgyógyászati előzményeinek, valamint a szexuális kapcsolat függvényében kell történjen. A jó fogamzásgátló módszer megbízható, hatékony, könnyen hozzáférhető kell legyen, emellett a használata legyen egyszerű, ne befolyásolja a szexuális életet, ne gátolja a későbbi teherbeesést, ne legyenek káros mellékhatásai” – sorolta a szakember.

A jó fogamzásgátlás egyik legfontosabb ismérve, hogy ne legyen mellékhatása

Természetesen fontos tudni, hogy a szexuálisan terjedő betegségek ellen, mint a HIV, Hepatitis C és B, a hüvelyfertőzések stb., csak az óvszer véd, az is csupán helyes használat esetén. 

Veszélyes a tabletta? 

Közel tíz éve szed már fogamzásgátló tablettát Rebeka, és számtalan, gyakorta egymásnak ellentmondó szakvéleményeket hallott és olvasott e témában. „Gyakran hallani, hogy a hormonkezelés káros az egészségre, megnehezíti a gyermeknemzést. Igaz mindez? A tablettának lehet például hatása a libidóra? Mikor lehet elkezdeni a tabletta szedését? Kell-e szünetet tartani?” – sorolta a már sokszor feltett kérdéseket.

A fogamzásgátló tabletta a legbiztonságosabb módszer a terhesség megelőzésére – szögezi le Kese Réka –, általa hormonokat juttatunk be a szervezetünkbe, amelyek több hatásmechanizmus révén gátolják meg a nem kívánt terhesség létrejöttét. Viszont a tabletta a nemi úton terjedő betegségek ellen nem véd, ezért stabil, hosszú távú kapcsolatban élő nőknek ajánlott. „Napjaink antibébi tablettái minimális mennyiségű hormont tartalmaznak, használatuk ezért esetleg az első hónapokban okozhat gondokat, de hosszú távon általában nem okoz panaszokat, ám a lehetséges vagy a használat alatt jelentkező mellékhatásokról mindenképp érdemes kikérdezni a nőgyógyász véleményét.” Valójában minden szernek vannak mellékhatásai, nehéz tehát megjósolni, hogy az illető nő szervezete hogyan reagál a tablettára, viszont jó esély van rá, hogy nem vált ki mellékhatást.

A legtöbb készítményhez egyébként részletes tájékoztatót is mellékelnek, ezt érdemes alaposan átböngészni. Általánosan a tabletták okozta mellékhatások lehetnek enyhék, de súlyosak is. Okozhatnak akar szív-érrendszeri betegségeket – vérrögképződést, magas vérnyomást – (ezek kialakulásának esélyét jelentősen növeli, ha az illető nő dohányzik); emlőpanaszokat – érzékenységet, megnagyobbodást, csomókat; fejfájást; migrént; hangulatingadozásokat, émelygést, hányást, felfúvódást, súlygyarapodást vagy -csökkenést, epe- és májbántalmakat. A felsorolás ijesztő, ezért a tablettát csupán orvosi javaslatra kezdjük szedni, valamint panasz eseten sürgősen forduljunk tanácsért szakemberhez. 

És ha gyereket szeretnének? 

Tündéék gyereket terveznek, ezért már jó néhány hónapja „lejött a szerről” – magyarázza nevetve. „Tanulmányok alapján a fogamzásgátló tabletta hosszú távú szedése után nehezebb teherbe esni. Előbb ki kell a szervezetnek tisztulnia. De hallottam már olyat is, hogy a nő akkor a legtermékenyebb, amikor abbahagyta a gyógyszer szedését. Hogy is van ez?” – kérdi.

„Fogamzásgátló tabletta szedése után hasonló az esélye a teherbeesésnek, mint más módszereknél. Sőt, napjaink szakmai álláspontja szerint már nem szükséges szünetet tartani évente” – tudtuk meg.

 

A legnagyobb kérdés mégis az, hogy van-e bombabiztos megoldás – veti fel Bálint. Ő már 5 éve él stabil kapcsolatban, barátnője azonban – egy esetleges terhességtől tartva – ragaszkodik az óvszerhasználathoz. Bálint már nem annyira.

Elméletben a tabletta hatékonysága több mint 99 százalékos, jegyzi meg a szakember, a dolog azonban nem ilyen egyszerű. „A gyakorlatban találkozunk védekezés mellett létrejött terhességekkel. Nehéz bizonyítani, hogy ez a tablettaszedés hibájából adódik-e, vagy a hatóanyag nem képes minden terhességet megelőzni” – magyarázza.

A tabletta melletti meglepetésszerű terhességek több tényezőnek köszönhetők: a tabletta és egyéb gyógyszerek – antibiotikumok, szedativumok, antipszichotikumok – kölcsönhatására megváltozhat a fogamzásgátló hatás eléréséhez szükséges hormonszint a vérben, ezért az alacsony hormontartalmú tabletta szedésekor ilyen gyógyszerkölcsönhatások váratlan terhességet eredményezhetnek. „A tabletta melletti terhességek számát az is növeli, hogy a nők nem tartják be az előírásokat, különösen fiatal korban a motiváció hiánya miatt” – teszi hozzá a nőgyógyász. 

Milyen a jó condom? 

Óvszerből is már annyi félét kapni, hogy az ember nem tudja, milyent válasszon: egyszerűt vagy redőzöttet, vastagot vagy vékonyat, színeset vagy ízesítettet, sorolja Géza. Mire érdemes mégis figyelni a gumióvszer vásárlásakor? Tartalmazhatnak allergéneket, irritációt okozó anyagokat? – kérdi.

Az óvszerhasználatot a szexuális élet kezdetén, főleg a serdülőkor körül ajánlják a családtervezési szakemberek, valamint bármely kapcsolat elkezdésekor, mivel szinte az egyetlen biztonságos módszer, amely véd a nemi úton terjedő betegségek ellen. „A megfelelő, jó minőségű óvszer kiválasztása azért fontos, hogy a védekezési módszer ne menjen a szexuális együttlét rovására, ne legyen illúzióromboló hatással. Ugyanakkor a használat helyes ismerete kulcsfontosságú a módszer hatékonyságában.” 

Eső után köpönyeg? 

De az óvszer sem szakadásbiztos. Ilyenkor az ún. esemény utáni tabletta tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak. Egyszer-kétszer, meséli Éva. De lehet gyakran használni az ilyen gyógyszereket? Veszélyesek?

Az esemény utáni tabletták nagyobb mennyiségű hormont tartalmaznak, mint a hagyományos fogamzásgátló tabletták, ezért számos nem kívánt mellékhatással (hányinger, hányás, vérzési zavar, mellfeszülés) kell szembenéznie a fogyasztónak. „Használatuk ritkán ajánlott, de mindenképp biztonságosabb, és kevésbé megviselő lelkileg, mint az abortusz. Többféle készítmény van piacon, egy vagy két tablettát tartalmaznak, néhányukat az aktus után legtöbb 72 órával, másokat legtöbb 5 nappal kell bevenni” – sorolta a szakember. A nőgyógyász azonban arra int: ha valakinek már többször kellett ilyen készítményt bevennie, érdemes elgondolkodnia más fogamzásgátló eszköz használatának elkezdésén.

S bár az internet hasznos tájékozódás szempontjából, attól függetlenül, hogy milyen módszert választunk, beszéljük azt meg orvosunkkal: a testre szabott, legmegfelelőbb készítmény megtalálásában a szakember nagy segítségünkre lehet, hiszen személyes igényeinket, de családtervezési elképzeléseinket is számításba veszi. 

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2015. júniusi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>