A bugyi bosszúja

Androméda édesanyja harminchét évvel ezelőtt, amikor első – és mint utóbb kiderült, egyetlen – gyermekét várta, felütötte az anyakönyvezhető női nevek listáját tartalmazó könyvet, majd hosszas keresgélés után rábökött erre a névre. Így lett leánya egy ritka és bizarr név tulajdonosa.

Gyerekkorában sokat cikizték neve miatt társai. Csak simán Ködnek hívták csillagászati ismereteikre alapozva, no meg Androméda szerény szellemi képességeire célozva. Felnőttként is sokszor kényszerült magyarázkodásra, nemegyszer kellett zsebre vágnia egy-egy gúnyos mosolyt, sőt, olyan is volt, hogy szabályosan szemberöhögték a neve miatt. De őt nem olyan fából faragták, hogy bárki is belegázolhatott volna lelki békéjébe.

Büszke volt nevére. Nomen est omen. Mintha ez határozta volna meg egész személyiségét, különleges, kifinomult ízlését, a legkülönlegesebb, legritkább és legdrágább ruhák és cipők iránti olthatatlan rajongását.

Szenvedélyesen gyűjtötte ezeket. Gardróbjában megszámlálhatatlanul sorakoztak a Heine, Swing, Mascara, Desigual márkájú ruhák, ezek az elvárható minimum brandek, de néhány Valentino, Versace, Armani, Chanel is hivalkodott a vállfákon. Igaz, ezeket a márkákat turkálókból szerezte be. Képes volt budapesti vagy bécsi luxusturkálókba is kiutazni egy-egy vadászatra, majd mint holmi trófeákkal, úgy tért haza legújabb szerzeményeivel.

Életcélja lett egy-egy újabb ritka darab beszerzése, ami euforikus állapotba, eksztázisba hozta, adrenalinszintjét az egekig emelte. Titokban – és csakis magának – beismerte, hogy ez bizony szenvedély a javából. Finoman fogalmazva is már-már betegség, de azzal vigasztalta magát, hogy bár költséges, legalább nem halálos. Interneten vadászta a különböző akciókat, úgy ismerte a legjobb online ruhaboltokat, mint a tenyerét. A legfinomabb matelasse, kasmír, changeant, georgette, hernyóselyem muszlin, szatén, organza a kisujjában volt. Száznál is több pár cipője, Tamaris, Casadei, Cango & Rinaldi a szekrényekben, garázsban, pincében várta, hogy jó szolgálatot tegyen, de többségük nem érte meg a második jelenést, mivel csak egyszer vette fel őket.

Androméda kifinomult, divatos, márkás és exkluzív ruhái között csak egyetlenegy volt, amit soha senki előtt nem vállalt volna be. Egy Bellissima 129 Elegance Slip alakformáló, magasított derekú, leszorító, push-up bugyi. Így a negyven felé közeledve itt-ott némi pluszkiló rontott az összképen, a kis fekete, testhezálló Chanel ruha biza megkívánta ennek a ruhadarabnak a diszkrét közreműködését a tökéletes hatás érdekében.

Természetesen hiúsága nem bírta volna elviselni, hogy nyilvánosságra kerüljön irigylésre méltó alakjának titka. Szerencsére ez nem is történt meg, a bugyi meg kissé már viseltesen és kopottan, de szépen, diszkréten tette a dolgát.

Történt pedig egyszer, hogy Andromédának egy igen exkluzív jótékonysági esten kellett megjelennie, ahová a város összes fontos és híres személyisége hivatalos volt. Ilyen jelentős eseményen az elmúlt harminchét évben még nem vett részt, sőt, ehhez foghatón sem. Hetekkel a nagy esemény előtt, rengeteg vívódás és tükör előtti próba során gondosan kiválasztotta a lehetséges toalettjét. Az egyik a kis fekete Chanel, a másik egy egyenes szabású brokát, szintén fekete ruha, majd eldönti, hogy melyik legyen. Egy púderszínű, merinói gyapjúból készült kabátot választott, amelyre kis rejtett tépőzárakkal volt rögzítve a finom, valódi nerc szőrmegallér, és amely bármelyik ruhához passzolt.

A nagy eseményt megelőző napon a műkörmös, pedikűrös, kozmetikus dicséretes szakmai profizmusról tett tanúbizonyságot hibátlan külsőt varázsolva Andromédának. A kozmetikusnál eltöltött néhány órás, türelmes ücsörgést követően hatalmas, már-már valószerűtlenül nagy szempillák árnyékolták ábrándos tekintetét.

Az egész éjjelt álmatlanul forgolódva töltötte, az izgalom nem engedte egy pillanatra sem lecsukódni bámulatos pilláit. Reggelre aztán a fáradtságtól és kialvatlanságtól hatalmas karikák éktelenkedtek a szemei alatt, amit csak hosszas jegeléssel, uborkás és kamillateás pakolással tudott valamelyest hatástalanítani. Délelőtt még elrohant a fodrászhoz, gyér, vékony szálú hajából egy kis póthaj segítségével valódi hajkölteményt kreált az ügyes kezű szakember.

Indulás előtt lezuhanyozott, elkészítette remekbe szabott sminkjét, majd komótosan nekilátott az öltözködésnek. Először a kis fekete Chanel ruhát vette fel, alá a már említett leszorítóbugyit. Azonban a tükörből visszaköszönő látvány nem nyűgözte le és nem győzte meg. Az utóbbi hetek gyorséttermi ebédei csinos kis hurkák formájában köszöntek vissza csípőjéről, hasáról, fenekéről, meghaladva a bugyi jótékonyan leszorító erejét. Dühödten tépte le magáról az egészet. Aztán a másik fekete, ezúttal egyenes vonalú ruhát rángatta magára egyre idegesebben, mert hiába kezdett el jó időben készülődni, mégis késésben volt. A taxi már ott várakozott a ház előtt.

És akkor tessék! Ebben a pillanatban kialudt a villany. Valami meghibásodás történhetett a villamossági vállalatnál, mert az utóbbi napokban többször szünetelt az áramszolgáltatás hosszabb-rövidebb ideig. Pont most, indulás előtt marad megint fény nélkül! A csodába! Ott állt a félhomályban, az est úgy borult rá a szobára, mint egy puha szürke takaró. Szerencsére a ruha már rajta, a smink, frizura rendben, végül valahogy kitapogatta és magára húzta a kabátját, belebújt a cipőjébe és sietősen kilépett az ajtón.

Mint egy királynő, úgy lépett be a bálterembe: dicsfényben, glóriával a fején, ajka sarkában bujkáló mosollyal nyugtázta a rá szegeződő pillantásokat. Lassan, méltóságteljesen lépkedett, minden pillanatát ki akarta élvezni a grande entrée-nak.

Útja egy hatalmas, földig érő tükör előtt vezetett el. Amint fenségesen elvonult előtte, belepillantott. Még egyszer, utoljára látni akarta, elégtétellel nyugtázni, kiélvezni hibátlan megjelenését, amiről méltán fognak még hetekig beszélni. És akkor, ott hirtelen földbe gyökerezett a lába.

Androméda későbbi élete során mindig szégyentől égő arccal gondolt vissza e kínos pillanatra, soha nem tudta megmagyarázni, és örökké fájó rejtély maradt számára, mikor és hogyan történhetett az összeesküvéses merénylet: a púderszínű kabát egyik galád, gyalázatos, alávaló, szemét kis tépőzára, amely a nercgallért volt hivatott rögzíteni, szép titokban  magával vitte a bugyit az estélyre. Ott lógott a Bellissima 129 Elegance Slip alakformáló, magasított derekú, leszorító, push-up bugyi az Androméda nyakában, mint egy szerencsétlen, félresikerült, néma vallomás.

Kiemelt kép: Shutterstock