Freedom 90! Férfileg

Kilencedik osztályos srácok, már nem kisgyerekek, de még nem is férfiak voltunk, a szinte minden tekintetben a szabadságot elhozó 1990 tavaszán. Csaba szokása szerint otthon felejtette a köpenyét, és nem mert anélkül beállítani műhelyórára, mert tartott a szigorú műhelytanár letolásától. (Bizony nem ártott betartani a fegyelmet, Öcsi bácsinak annak idején könnyen eljárt a keze). Üzletet ajánlott: adjam kölcsön neki a köpenyemet, mert én úgyse kapnék nagy büntetést, cserébe kapok egy posztert. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin októberi számában jelent meg).

Hát így került fel a szobám falára Cindy Crawford szupermodell, közvetlenül az akkoriban már színész szupersztárnak számító Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone mellé.

Határozottan ő volt az egyik nőideálunk. Hosszasan el tudtunk vitatkozni azon, hogy az anyajegy a szája bal sarkában igazi, vagy csak amolyan odaműtött szexepil, hogy ő a csinosabb vagy Claudia Schiffer. És magától értetődött, hogy azok a lányok jöttek be leginkább, akik olyan farmert hordtak, mint a szupermodellek, és persze ugyanúgy feszült a fenekükön. A világhírű manökeneknek köszönhetően lettek népszerűek a városban a divatbemutatók, amelyek minden, magára valamit is adó rendezvény elmaradhatatlan elemeivé váltak. Üvöltve, toporzékolva köszöntöttük a kifutón végigflangáló lányokat, fennhangon megállapítva, kinek párduckecsességű a mozgása, akárcsak a Naomié, nagyokat hüledezve, hogy egyiküknek ugyanott van anyajegye, mint Cindynek.

Így utólag, évtizedek elteltével sem tűnik véletlennek, hogy nőideálok (voltak) a javából. A vagányságukon túlmenően a zenei ízlésük is dögös, legalábbis a mi szempontunkból. Amikor 1990-ben Crawfordék feltűntek George Michael Freedom 90! című slágerének videóklipjében, a vájtfülű rajongók először azt sem tudták, a zenére összpontosítsanak vagy a benne szereplő topmodellekre.

Az már csak hab a tortán, hogy a Duran Duran több mint két évtizeddel később, kilenc évvel ezelőtt napvilágot látott Girl Panic! című dalának klipjében ugyancsak öt szupermodell – köztük Cindy, Naomi, Eva Herzigova – alakítja a popzenekar tagjait. Így forrt össze a kilencvenes és a kétezres években a divat- és a modellszakma és a popzene egész generációkat befolyásoló, tömegek ízlését meghatározó világa. No és persze a mozié, még akkor is, ha például Cindy Crawford vagy Claudia Schiffer színésznőként meglehetősen feledhető, akárcsak a szereplésükkel forgatott filmek.

Persze a nőideál mást jelent a fiatal, éppen formálódó férfiember, illetve egészen új értelmet nyer a középkorú férfi számára, több párkapcsolat, adott esetben mondjuk pár évtizedes házasság tapasztalatával a háta mögött. A Cindy Crawford-poszter már rég lekerült a falról, az általa is képviselt kilencvenes évek hangulata, érzésvilága azonban kitörölhetetlenül megmaradt.

Kapcsolódó

    Kiemelt kép: Shuttertsock

     

    A térerő legyen veletek!

    A Nőileg magazin októberi lapszámának korszakos mellékletében a 90-es években járunk, okostelefon nélküli időben, a szupermodellek korában. Többek között múltról, jelenről mesél nekünk Pataki Ági, a magyar modell-legenda.

    A friss lapszámunkat alább kérheted: