Rossz pénz el nem vész

Akik hónapról hónapra, hűségesen olvassák a Nőileget, már tudják: idén minden lapszámunkban kiállunk egy-egy számunkra fontos érték mellett, és próbáljuk felhívni az adott téma fontosságára a figyelmet. Igent mondtunk így már ebben az évben a közösségek pótolhatatlanságára, a szakértelemre, a szerelemre és a minőségre is. Májusban kézzelfogható érték mellett érvelünk: igent mondunk a pénzre. Merthogy mindennapi életünkből a pénz sem nélkülözhető, még ha nézeteink szerint vannak fontosabb értékek is. (Cikkünk a 2021-es Nőileg magazin májusi számában jelent meg.)

Mindannyian tudunk olyan szomszédot, kollégát vagy ismerőst, aki fogához veri a garast, de olyan barátot is, aki lapáttal szórja a pénzt, és akiket már nem kell bemutatni nekünk, ismerjük, mint a rossz pénzt. Szólásmondásaink sokasága szól a pénzről, mégis mintha nem beszélnénk eleget róla, mintha tabu lenne a keresetünk, a költési szokásaink, noha, valljuk be, a pénz nagyon gyakran konfliktusforrása kapcsolatainknak. 

Ami engem illet, mindig érzékenyen érint, ha valaki tapintatlanul a bevételeim, netán a megtakarításaim iránt érdeklődik, de a

saját (munkaerő-piaci) értékünkkel, díjszabásainkkal sem vagyunk tisztában sokan: rendszerint alulárazzuk magunkat, szolgáltatásainkat vagy termékeinket. És ez csak néhány vetülete a pénzkérdésnek, melynek nyomába eredtünk. 

Az esélyegyenlőség problémája mellett szintén nem mehettünk el szótlanul. Miért nincs esélyünk az egyenlő bánásmódra a másik nemmel? Szakértők szerint a világjárvány még inkább mélyítette a férfiak és nők közti (bér)szakadékokat – és nem csak azokat. Szülők között is leggyakrabban az anyáknak kell(ett) lemondaniuk a munkájukról, hogy az otthon tanuló gyerekeikkel maradhassanak. 

Ebben a hónapban van nem csak az anyák, de az anya nélkül felnövő gyerekek, vagyis az árvácskák napja is. Erről a nehéz élethelyzetről mesél az egyik interjúalanyunk.  

A hatékonyabb oktatás lehetőségéről, a rendrakás öröméről (!), valamint világjárványos vágyaink netovábbjáról, az utazásról is írtunk. Egyebek mellett ezeket a témákat kínáljuk szeretettel, ugyanakkor biztatást és reményt: most már jön, jön, tényleg jön az orgona illatú, napsütötte tavasz!

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: