Szexi vagy közönséges?

Az emlékezetembe beleégett divatbaki ihlette ezt a cikket: hogy hol is van a határ az egyedi, a szexi és a közönséges között. Aktuális trendekre szabtam, de akár örök érvényű is lehetne az alábbi lista. Nagyon szubjektív válogatás következik. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin júliusi számában jelent meg.)
Hirdetés

Mindig is érdekelt a divat, a kifutók, de főleg a street style: hogy az aktuális és a mindenkori divatirányzatokat bizonyos kiváltságos kevesek hogyan képesek egyedivé tenni. A stílus ugyanis túlmutat azon, hogy reggel magunkra aggatunk divatos ruhadarabokat. Az egyediség tehát fontos, értékelendő, viszont néhány alapszabályt érdemes szem előtt tartani. Nem állítom, hogy ez az arany középút, csupán néhány olyan szempont, amelyet én magam igyekszem betartani.

Hát… Nem /fotó: Shutterstock

1. A harisnyakérdés

Tinikoromban dúlt a színesharisnya-divat, a rikító narancstól a bordóig, minden színű volt a zoknis fiókomban. Még a kérdés előtt tisztázom: tiniknél rendben van a dolog, aranyos. Nem így a felnőtteknél. Sajnos – Susi Bubble stílusbloggert leszámítva – nemigen láttam olyat, hogy valaki igazán tudja viselni a színesharisnya-trendet. Nem utolsósorban pedig rossz hírem van: az élénk, világos, ne adj’ isten, színes-mintás harisnya vastagítja a lábakat. Elég meggyőző.

A fekete és bőrszínű harisnya viselete is trükkös lehet. A francia hölgyek a ruhatár alapdarabjának tartják, egy statisztika szerint pedig a férfiak a leglohasztóbbnak a harisnyanadrágot. Ha jó példát akarunk, akkor kövessük Carine Roitfeldet, a francia Vogue korábbi főszerkesztőjét: semmi flinc-flanc, egyszerű, jó minőségű fekete harisnyákat, testszínűből pedig kizárólag csak selymet hord. Semmi narancsba hajló, műlábra emlékeztető harisnyaförmedvény!

2. A cicanadrág – bár a neve így szól – nem nadrág!

Komolyan fontolgatom: a további félreértések elkerülése érdekében át kellene nevezni valami egyébre a lakónegyedi cicanacibabák és a fitneszőrültek kedvencét. A cica-mackó-sztreccs nadrág NEM nadrág, hölgyeim! Azaz önmagában, tunika, ruha nélkül nem viselendő, csupán otthon vagy sportoláskor. Ennél a pontnál nincsen mozgástér, nem és nem!

3. Farmer a farmeren

Emlékszünk még, amikor Britney Spears és Justin Timbarlake – igen, Y generáció, ők egy párt alkottak – egymáshoz passzoló denimszettben jelentek meg az MTV díjkiosztó gáláján? Vagy igyekszünk elfelejteni. Hogy is mondja Majka a kilencvenes évek kapcsán? „Még most sem értem.”

Könnyű viselet és igénytelen textília a denim, ezért aztán tömegtermék, de néhány szabálynak így is ér megfelelni. Dresszkódról lévén szó, a black tie, a formal és a business casual is legtöbb esetben kizárja azt, hogy farmert is lehet viselni. Hétköznap azonban szabad a pálya. Sőt, farmert a farmeren is lehet viselni, ha odafigyelünk: két denimdarabnál több ne legyen rajtunk, és színükben különbözzenek. Lásd Olivia Palermo divatikont!

4. Állatminták – szelídítsük meg a tigrist!

Már tavaly dúlt az állatmintadivat, idén tavasszal pedig – a batik mellett (miért, ó miért?) – majd minden nagyáruház polcain megtalálni az ilyen darabokat. Minden dívik: a zebra-, tigris, párduc-, kígyó-, krokodil- és zsiráfminta, minden elképzelhető árnyalatban. Bevallom, már akkor imádtam az állatmintát, amikor még ciki volt. A szabály egyszerű: ha a mértékletesség elvét követjük, nagy baj nem történhet.

5. Underwear as outerwear

Az alsónemű mint „külsőnemű”, azaz amikor zakó alá csipkés topot veszünk, fehér inghez fekete, kilátszó melltartót stb. A csípőnaciból kilógó tanga azonban továbbra sem sikkes, mint ahogyan a tevepata meg a bugyivonal sem. Számtalan féle testre simuló fehérnemű kapható már, hölgyeim, kérem. És ne feledkezzünk meg a szilikonpántos melltartókról. A szilikonpánt – meggyőződésem szerint – olyan, mintha egy rózsaszín elefánt csücsülne a szoba közepén: mindenki tudja, hogy ott van, de úgy teszünk, mintha nem látnánk. A szilikonpánt ugyanis látszik, bevág, csúnya. Akkor már inkább látszódjon egy sima melltartópánt.

Hirdetés

6. Amikor mindent magunkra aggatunk

Coco Chanel azt tanácsolta hölgytársainak, hogy mielőtt kilépünk az ajtón, álljunk a tükör elé, és egy kiegészítőt vegyünk le. A mademoiselle tudta, miről beszél!

7. Túl rövid, túl kivágott – egyszerre?

A nemrégiben elhunyt Karl  Lagerfeld óta tudjuk: a kevesebb több. Nem kell egyszerre mindent megmutatni, az ugyanis nem szexi, hanem közönséges. Egyszerű, követhető elv, hogy ha rövid a szoknya, akkor ne vegyünk mellé dekoltált felsőt, és fordítva. A szoknya hossza és a décolletage is csak addig magánügy, amíg nem tesszük közszemlére. A kevesebb több, ennyi.

8. Ha pattan szét, mert annyira szorít

A túlzottan testhezálló, szoros ruha nem teszi szexivé viselőjét. Mikor ilyet látok, titkon rettegek, hogy mikor szakadsz szét a nadrág, pattan le az első gomb. Az a sikkes, ha nekünk megfelelő méretet viselünk, mindegy, hogy az mekkora, és ha a tökéletes méretet nem találjuk a boltokban, akkor át lehet alakíttatni, testre szabni a ruhaneműket.

9. Minden, ami áttetsző

Mondanom sem kell, hogy áttetsző ruhaneműt nem illik munkahelyen viselni. Egyébként ha magabiztosak vagyunk, akkor egy szettben egy áttetsző darab vagány lehet. Hangsúlyozom, lehet!

10. Haspólók

A crop top ismét divat, bevallom, én most is, akárcsak középiskolás koromban, kissé tartok tőle. Magasított derekú nadrággal, szoknyával viszont iszonyú trendi, és nem csak darázsderekú hölgyeknek. Menyasszonyiruha-keresés közben találtam kétrészeseket is, ahol a bő szoknyához kis csipkés crop top jött. Én nem voltam elég bátor hozzá, de a gondolat nem elvetendő. Elrettentő példa nélkül azért most sem hagyom annyiban: még akkor se társítsunk haspólót csípőgatyával, ha sajtot lehetne reszelni a kockahasunkon. Egyszerűen nem elegáns.

Kiemelt kép: Shutterstock /fotók: Pinterest

 

 

Hirdetés