#támogasdahelyit ökoMamival

TÁMOGATOTT TARTALOM

Hogyan segíthet átvészelni a gazdasági válságot a környezettudatos és a zero waste életmód? Miként spórolhatunk a fenntartható háztartás kialakításával? Egyáltalán milyen módon készülhetünk az ünnepekre tudatosan? Mindenre választ találsz a Csóka Tündével, az ökoMami brand megálmodójával készült beszélgetésünkből.

- Kit, mit takar az ökoMami brand?

- Egy környezettudatosságra, fenntarthatóságra törekvő 3 gyermekes anyukát – ugyanakkor ebből az elhivatottságból született vállalkozást.

Csóka Tünde, az ökoMami alapítója

- Mesélj a vállalkozás elindulásának történetéről.

- Gyermekeink érkezésével egyre több egészséges, környezettudatos döntést hoztunk meg, próbáltunk, és azóta is folyamatosan törekszünk minél egészségesebb, fenntarthatóbb életmódot folytatni. Mindez egyre nagyobb örömmel és szenvedéllyel töltött el, így született meg az üzlet ötlete is: azok a használati tárgyak, termékek, amelyekre egy tudatosságra törekvő anyukának szüksége lehet, egy helyen legyenek megtalálhatóak.

- Ez tehát a webshop fő profilja: környezettudatos termékek kisbabás családok számára?

- Az egyik. Környezettudatos és amennyiben lehet, zero waste is. Emellett ugyanolyan fontos, hogy ezek a termékek helyiek, hazaiak legyenek. Ugyannevezett #támogasdahelyit mozgalom is, amivel mindenki nyer. Feladatunk, hogy ezt a fajta gondolkodást minél szélesebb körben ismertté tegyük.

Mosható pelenka bemutató = öröm és lelkesedés

- Hogy látod, mennyire van megérve a vásárlókban ennek a fontossága, milyen mértékben érzik az értékét, hasznosságát?

- Azt látom, hogy egyre jobban. Egyre szélesebb az a réteg, akinek egyértelmű a választás. Ezzel a témával kapcsolatban nagyon jó mozgalmak, kezdeményezések is vannak már online és offline térben is egyaránt. Viszont hozzáteszem ez egy elég lassú folyamat, az olcsó importot sajnos nehéz háttérbe szorítani. Sajnos nem kedvez a folyamatnak a mostani gazdasági helyzet sem.

- Hogyan küzdötök meg a válsággal?

- Az utóbbi időben egyre több partnerem visszaesésre panaszkodik. Mindannyian félünk, nem tudjuk, mi vár ránk. Ha pedig nincs tartalékunk, megszorítjuk a nadrágszíjat. Élvezeti cikkek helyett használatiakat vásárolunk, próbálunk okosan vásárolni. Úgy vélem, hogy a tudatosság ilyenkor még fontosabb, mint máskor. Sajnos sokan azt hiszik, hogy egészséges és környezettudatos háztartást kialakítani drága mulatság, a zero waste irányzat meg amolyan úri huncutság. Pedig nemcsak egyszerűbb és egészségesebb életmódot eredményez, de olcsóbbat is. Csak pár példát hadd említsek meg: ha mosható/újrafelhasználható termékbe ruházunk be, akkor évekig kiváltjuk vele eldobható, az egészségre és a környezetre ártalmas társát, így pénzt spórolunk. Mosható pelenka, mosható betét például. Vagy, ha kialakítjuk vegyszermentes takarítási rutinunkat, soha többé nem kell megijedni, ha fogy a tisztítószer, és boltba rohanni flakonos vegyszerekért. Ez nemcsak anyagi terhet vesz le a vállunkról, de minden téren hatalmas megkönnyebbülés is. Szerintem amúgy ez az egyik legfontosabb dolog, amit gyermekeink egészségéért meg kell tennünk. A Facebook-oldalunkon nagyon sokszor felmerülnek ezek a témák. Többször meg is osztottam egy nagyon egyszerű receptet, amivel univerzális tisztítószert szoktam készíteni.

Adventi kalendárium: Természetes várakozás

- Lassan közelednek az ünnepek. Te hogyan készülsz?

- Mint minden évben: nagyon előre, nagyon tudatosan. Időben megkeresem mindenkinek a megfelelő ajándékot, hogy az utolsó percek kapkodása véletlenül se sodorhasson kétségbeesett, elsietett vásárlásba. ökoMamiként ez annyival egészül ki, hogy ezt a megfontoltságot és tervezést próbálom átvinni a boltba is. Idén még inkább. Az egyik nagy dolog, amivel készülök, hogy adventben minden nap bemutatok egy helyi kézművest, termékeit és az értéket, amelyet képvisel. A végén pedig ebből az összeállításból születik egy lista, amely fel fog kerülni a blogra, hogy bármikor bárki könnyen hozzáférjen. Azon kívül, mindenki, aki nálam vásárol ajándékot november-decemberben, kedvezményben részesül a következő vásárlásakor. Így próbálom ösztönözni, hogy – különösen ünnepi időszakban – helyit támogassunk. Ne feledjük, ezzel mindenki csak nyer.

Makramé angyalkák

- Akkor most mondjuk el röviden, hogy ki és mit nyer, ha tudatosan vásárol?

- A kézműves, aki kisvállalkozását dédelgeti, gyarapítani próbálja (esetemben az összes partner, akinek termékei a boltban megvásárolhatóak, de természetesen én is), de nyer az ajándékozó és megajándékozott is egyaránt, minőségibb, egyedibb, különlegesebb ajándékot, és persze nyer a gazdaság is.

- Az ökoMaminál mely helyi kisvállalkozások termékeit találhatják meg a vásárlók?

- Örömmel mondhatom, hogy a készlet folyamatosan bővül, a kínálat egyre szélesebb. Mindig van előttem egy kívánságlista azokról a kisvállalkozókról, kézművesekről, akinek a termékeit szeretném a boltban látni.

Bár nehéz csak egy párat kiragadni, hadd említsek meg néhány márkát az aktuális kínálatból. A  Greendmade Zerowaste termékei első perctől az egyik legnépszerűbbek, legkeresettebbek – joggal, hiszen csodálatos zero waste életmódot elősegítő megoldásai vannak. A Dollydoll Waldorf típusú babái és alvókái azért annyira szeretnivalóak és értékesek, mert teljes mértékben természetes anyagokból készülnek. A kozmetikumoknál kiemelném a Herbio és a One Drop Cosmetics termékeit, melyek amellett, hogy teljesen természetes anyagokból készülnek, papír csomagolásban vagy visszaváltható üvegben vagy fém tégelyben érkeznek a boltba. Velük sikerült is egy visszaváltható rendszert kialakítani, erről itt olvashattok.

Töretlen népszerűségnek örvendenek a puhatalpú bőr kiscipők is, amelyek azért annyira különlegesek és egyedi mintájúak egytől-egyig mind, mert maradék bőr darabokból készülnek. Hazsoti Creations mosható betétei fantasztikusak, Vixie Handmade amigurumi figurái a kicsik nagy kedvencei, Barb's Handmade Art makramé fülbevalói bármely hölgy számára szuper kiegészítők lehetnek, a ProdNat luffa tökjei pedig sokoldalúan beilleszthetőek a fenntartható életmódba. Ebben az időszakban pedig nagyon szépen gyűlnek az ünnepi kiegészítők, kellékek, dekorációk is – csodálatos termékek, igazi ünnepre hangolók.

- Zárószóként mit szeretnél üzenni az olvasóknak?

- Ne feledjük, a vásárlásunkkal mindig valami mellett szavazunk. Gondolkodjunk globálisan, cselekedjünk és vásároljunk lokálisan. Ha pedig bárkinek további kérdései lennének, keressen bizalommal.

Ha felkeltette érdeklődésedet ökoMami vállalkozása, akkor keresd őt Facebookon, Instagramon vagy a e-mailben: info@okomami.ro. A webshopot itt találod.