Testünk-Lelkünk-Házunk

Sokszor jó lenne tanácsot kérni valakitől, aki kérdésünkre tudja a választ. Sokszor jólesne a bátorítás, egy hozzáértő vélemény, hogy jó úton járunk-e, merre tovább. Rovatunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék.

Hirdetés

Sokszor jó lenne tanácsot kérni valakitől, aki kérdésünkre tudja a választ. Sokszor jólesne a bátorítás, egy hozzáértő vélemény, hogy jó úton járunk-e, merre tovább. Rovatunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék.

 Tisztelt Szerkesztőség!

Családunkban haláleset történt, és ehhez kapcsolódóan szeretnék eligazítást kérni. Tudjuk mi is, hogy amikor az egyik szülő elhalálozik, hagyatékot kell járatni. Az a kérdésem, mikor célszerű ezt elindítani? Meddig érdemes elvégezni? Másik kérdésem, hogy a hagyatékot lehet-e a gyerekekre hagyatékozni, vagy először a másik szülőre szükséges. Ha ez megtörtént, az előírás szerint mi következik, mi a folytatás? Válaszukat nagyon köszönöm! (Homoródszentmártoni olvasó)

 Hagyaték

Válaszol Marosi György ügyvéd

Hirdetés

  A hagyatékok lebonyolítása nincs időhöz kötve. Mindenki akkor rendezi az elhunyt hozzátartozó hátrahagyott vagyontárgyainak, értékeinek jogi helyzetét, amikor jónak látja. Általában akkor szokott sürgős lenni, ha az örökölt vagyontárgyat eladják, de lehetnek más okok is. Van olyan hagyomány, mely szerint nem illik a hat hónapos megemlékezés előtt hagyatékról beszélni. A társadalom általános jogi stabilitása szempontjából ajánlott az elhunytak vagyonát hagyaték útján lehetőleg minél hamarabb az örökösökre íratni.

A hagyaték lebonyolításának időpontja abból az egy szempontból érdekes, hogy ha két éven belül történik, akkor adómentes, két éven túl örökösödési adót kell fizetni, de kizárólag az elhunyt ingatlanjaira vonatkozóan. Létezik egy másik határidő is, ez nem a hagyaték lebonyolítására vonatkozik (amint már említettük, az nincs határidőhöz kötve), hanem az örökség elfogadására. A polgári törvénykönyv előírásai szerint az elhalálozástól számított egy éven belül az örökösök ki kell hogy nyilvánítsák öröklési szándékukat. Ezt két módon tehetik meg: 1. közjegyző előtt adnak egy örökléselfogadási nyilatkozatot; 2. az elhunyt vagyontárgyai fölött rendelkeznek, vagy más olyan cselekedetet hajtanak végre, amelyből egyértelműen kiderül az öröklési szándék.

Az, hogy egy elhunytnak kik az örökösei, a törvény határozza meg. Ha egy elhunytnak gyerekei vannak, és túlélő házastársa is, ők együtt örökölnek, a törvényben meghatározott arányban.

A hagyaték lejáratása után az új tulajdonosok (örökösök) meg kell hogy egyezzenek az örökölt vagyontárgyak további sorsát illetően: közösen eladhatják, az egyikük kifizetheti a többit, vagy marad közös tulajdonban, ameddig eldöntik, mi legyen.                                             

            Tófalvi Beáta                    Marosi György             Pap Enikő

 Írjanak, kérdezzék Tófalvi Beáta pszichológust, Marosi György ügyvédet, Pap Enikő étkezési tanácsadót. Minden hónap 5-éig érkező leveleiket a hónap végéig megválaszoljuk, néhányat a lapban meg is jelentetünk – név nélkül vagy csak a levélíró keresztnevével. Ha nem teljesen érthető a megfogalmazott kérdés, úgy érdemben válaszolni sem tudnak szakértőink. 
Leveleiket ímélcímünkre várjuk: level@noileg.ro

A közölt információ tájékoztató jellegű, nem minősül tanácsadásnak. 

Kiemelt kép: pixabay.com

Aktuális lapszámunkat most itt kérheti >>>

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>

Hirdetés