A minőségi idő minden pénzt megér - de mennyibe kerül?

Vakáció, verőfényes napsütés, a nyár nyújtotta szabadság(vágy), felszabadulás – mindezek kimozdulásra, minőségi együttlétre sarkallják az embert – különösen ha gyerekek is várják otthon, hogy valami történjen a vakációban, a megszokott környezetükön kívül is. A több mint két hónapos vakációba a többség igyekszik beiktatni valamilyen szórakozással egybekötött kirándulást, amire ma már bőven van lehetőség a környékünkön is, a kérdés csak az, hogy mennyire pénztárcabarátok a kínálkozó kikapcsolódások?

Egyre többször előfordul, hogy barátokkal, kollégákkal való beszélgetések során a téma a nyári kikapcsolódási lehetőségekről azoknak árára terelődik – és nem egyszer hüledezésbe fullad: „Négytagú család számára mintegy 500 lej szükséges egy egynapos kikapcsolódáshoz” – hangzott el gyors fejben számolás után a döbbent következtetés a minap.

Számoljunk kicsit

Egy átlagos strandbelépő hétvégén 40 és 60 lej között mozog felnőttek részére, gyerekeknek ez az összeg 20 és 40 lej közötti tartományra lőhető be. 120 lej tehát az, hogy belépjünk a strand területére – ha a legalacsonyabb árral számolunk, és akkor még nem ettünk, nem ittunk semmit. A kürtőskalács átlagára 25-, a lángosé 15-, egy gombóc fagyié pedig 6 lej. Négytagú családnál a legnagyobb jóindulattal is 150 lejhez közelít a kiadás, és akkor még csak strandolt és fagyizott az ember, 

ha enni is akar a család a helyszínen, minimum 300 lejjel kell számolni.

Egyéb kikapcsolódások esetében sem rózsásabb a helyzet: a szórakozásnak bizony, busás ára van, bármiről is legyen szó. Még ha minimalisták vagyunk, és csak a beugrókat, valamint az enni-inni valót vesszük is alapul, két felnőtt és két gyerek aktív kikapcsolódása több száz lejbe kerül. A mostanában igencsak népszerű bobpályákon leereszkedni átlagosan 20 lejbe kerül személyenként, 

a gokartozás ára 50 lejtől kezdődik, és időtartamtól függően nő a befizetendő összeg. Az elektromos biciklitúrák ára átlagban 150-200 lejre rúg személyenként, 

a túravezetések különböző hegyi útvonalakon is 100 lejtől kezdődnek. A szekeres túrákra átlagban 70 lejt kérnek egy személytől, étkeztetés nélkül. A lovaglás óránkénti átlagára szintén 70 lej, míg medvelesre átlagosan 150 lejt kell fizetni egy személynek. A turisztikai célpontokhoz a belépők átlagára 30 és 60 lej között mozog, hőlégballonnal utazni, szervezett kirándulás keretein belül, szállással együtt – a különböző csomagok függvényében – 1900 lejtől induló összegekért lehet. 

A minőségi idő minden pénzt megér

Talán klisés a fenti mondat, mégis nagy igazság, a kikapcsolódás kell, a közös szórakozásnak pedig összekovácsoló ereje van, legyen szó családról, vagy baráti kapcsolatokról. Az emlékekről nem is beszélve –  egy jól sikerült, együtt töltött nap után az ember táplálkozni tud a kellemes élményekből rossz napokon is. A minőségi idő tehát valóban minden pénzt megér, de nem kell szó szerint értenünk. Egy-egy jól szervezett nap, közös séta a természetben, játék a szabadban pontosan annyit – ha nem többet – tud adni, mint egy-egy busásan megfizetett, szépen csomagolt egésznapos programkínálat. Az együttlét végülis az egymásra figyeléstől válik minőségi idővé. 

Mérlegeljünk

Nem azt mondom, hogy a környék adottságait kihasználó programkavalkádból nem érdemes szemezgetni, sőt! Igazán jó dolog, hogy lehetőségek tárháza áll az ember rendelkezésére felfedezni a csodálatos helyet, ahol élünk. Csupán arra biztatok mindenkit, hogy ésszel tegye mindezt. Kisgyermekes családoknál érdemes először is figyelembe venni, mi az a program, amit élvezni tudnak a gyerekek. 

Csak arra érdemes befizetni, ami valóban feltöltődést nyújt mindenkinek, és igazodik a családi normákhoz. 

Az is nagyon fontos, ha már pénzt adunk, hogy szem előtt tartsuk, mit várunk attól a fajta kikapcsolódástól, amit választottunk, és tájékozódjunk – akár mások visszajelzései alapján is –, hogy valóban megkaphatjuk-e? Jó, ha arra is odafigyel az ember, hogy a turista célpontok közvetlen közelében vásárolni az enni-innivalót jó eséllyel többe kerül, mint ugyanazon helység kissé távolabbi pontján. Takarékosság szempontjából továbbá azt is fontos figyelembe venni, hogy 

egy-egy program kimondottan csoportoknak szól, és minél többen vesznek részt benne, annál barátibb áron juthatnak hozzá a szolgáltatáshoz. 

Ilyenkor érdemes olyan társasággal jelentkezni, akikkel egyébként is szívesen tölt időt az ember, így kapcsolva össze a kellemest a hasznossal. Mindemellett az otthonról pakolt útravaló is sok esetben pénztárcabarát módszer lehet, annak függvényében, hogy milyen programot szervezett az ember. Strandon például kimondottan jól tud jönni néhány szendvics, otthonról hozott víz vagy ropogtatnivaló. 

Kirándulni, közös programokon részt venni, együtt szórakozni igazi feltöltődés a mindennapi rohanásban, ha pedig kellően tudatosak és figyelmesek vagyunk, a “minden pénzt megérő” minőségi idő nem lesz megfizethetetlen. 

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Anyának nincs vakáció
Anyának nincs vakáció

Ki ne várná a nyári hónapokat, a melegebb időt, a hosszabb nappali órákat? A nyári szabadság, a hétvégi strand, a baráti és családi kirándulások, a nyaralás idejét? Mindez sokat adhat mentális jólétünknek. A dolgozó szülők számára azonban a július és augusztus rendkívüli kihívást jelenthet, amikor az iskolák hetekre, hónapokra zárva vannak. Romániában idén ez 12 hetet jelent.