A rózsa neve – sorozat

Az elmúlt évek sikersorozatai között szép számban akadnak történelmi tematikájúak, illetve a történelmet és a fikciót izgalmasan elegyítő alkotások is. Az idegen (Outlander), a Tudorok, a Borgiák, a Szulejmán intrikákkal teli világokba kalauzoltak. Ugyanilyen messze kalauzol az Umberto Ecco regénye nyomán készült, A rózsa neve című egyévados sorozat is.

Misztika, egyházi intrikák, gyilkosságok, szerelem. A rózsa neve című film ezt kínálta 1986-os megjelenésekor, amikor nézők százezrei rajongtak érte, és ezt kínálja John Turturro főszereplésével a 2019-ben bemutatott nyolcrészes sorozat is. Az 1327-ben játszódó francia–olasz–német koprodukció pörgő, izgalmas, 15-től 105 évesig mindenki számára élvezetes tud lenni.

A történet a középkorban, egy észak-itáliai kolostorban játszódik, ahova a két főhős, Baskerville-i Vilmos (John Turturro) ferences szerzetes és kísérője, Melki Adso (Damian Hardung) azért érkeznek, hogy előkészítsék a pápai legátusok és a ferencesek találkozóját. Az igazi izgalmakat azonban a kolostorban történő gyilkosságok jelentik. Vilmos a kora különös, Sherlock Holmesra emlékeztető, nagy tudású különce. Tanítványa és társa, Adso fiatal és ártatlan figurája hozza be a történet romantikus szálát.

Az 1986-os filmmel ellentétben itt találunk egy női mellékszálat is. Anna (Greta Scarano), aki egy eretnekvezér lánya, igazi feminista hős.

A látványvilág elbűvölő, a hálóboltozatos kolostori folyosók, a labirintusszerű könyvtár beszippantják a nézőt. Persze nem csak ez szippant be. A rózsa neve tipikusan olyan sorozat, amely – ha nem vigyázunk – a tévé vagy a laptop elé bilincsel hat és fél órára étlen-szomjan. Rendező: Giacomo Battiato.

Kiemelt kép: Sundance TV

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2020. márciusi lapszámában jelent meg.