ARCHÍV A székely is eszik sushit

Meggyőződésem, hogy a sushi a végletek étele: imádni lehet vagy utálni. Aki kóstolta, biztosan nem közömbös. Ám a sushi nem ördögtől való, és nem is nagy ördöngösség. László Nándor tavalyelőtt még Németországban dolgozott egy sushi étteremben: nemrég kezdte, és saját ámulatára is hat hónap után a mosogatóból konyhai kisegítővé lépett elő. Ott szeretett bele a sushiba, s a Japánban már-már művészetnek számító, sokszor kissé túlmisztifikált sushi-készítés alapjait is elleste. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. májusi számában jelent meg.)

Aztán jött a világjárvány, és Nándi itthon rekedt: bővítette az amúgy is népes székelyudvarhelyi sushi után sóvárgók táborát. Ugyanis

a székelyföldi, de az erdélyi városokban is fehér holló a sushi étterem,

Udvarhely százkilométeres körzetében nemcsak ilyen lokál nincsen, de még az alapanyagokat sem lehet fellelni. Nándi tehát – dacolva a kihívásokkal – hozzáfogott sushit gyártani. „A sushi rizst és a norit online rendelem, a halat Brassóból hozatom. Jó lenne helyi alapanyagokból dolgozni, de ami a kínálatban itthoni, az a murok” – meséli.

És ez jó!

A történet tehát valamikor 2020. márciusban kezdődött, amikor a sushi-készítés alapjaival felvértezett Nándi itthon maradni, sőt az otthonába kényszerült: sushit készített egy alkalommal a barátoknak.

László Nándor

– „Te, ez nagyon jó! – ezt mondták, és akkor kezdtem gondolkodni, hogy Udvarhelyen biztosan van még más is, aki szereti a sushit, de nem tud hozzáférni” – eleveníti fel. Az első adagok az ismerősöknek készültek, de azóta egyre többen választják az Udvarhelyi Sushit. Ez ugyanis a kínálat jellegzetessége: „székelyesített”.

„Kissé olyan, mint az amerikai sushik, tehát a forma a hagyományoshoz igazodik, de a hozzávalókat az elérhető alapanyagok szerint alakítják”

– magyarázza Nándi. Így az uborka, avokádó mellett répa és például csirkehús és sajtkrém kerül az udvarhelyi sushiba. Nándi kedvence egyébként a flambírozott lazacos, lime-os verzió – ezt még a nyers haltól irtózók is kipróbálhatják.

„Él egy általános tévképzet, főleg mifelénk, hogy a sushi nagyon puccos, nagyon elit étel. Lehet az is, hiszen ez is képezheti a fine-dining részét, ha olyan szinten készíti valaki. Ám a hazájában street food is a sushi, mint nálunk a hamburger vagy a sajtos-ketchupos szalmakrumpli” – jegyzi meg Nándi.

Mégis hogyan?

Fogjunk hozzá tehát bátran otthon is: a sushihoz csupán a jó minőségű sushi rizs, rizsecet és az algalap, azaz a nori az elengedhetetlen. Minden más, amit hozzáteszünk, mindössze ízlés kérdése.

„Érdemes online ázsiai termékeket forgalmazó webáruházban keresni a hozzávalókat, innen vásárolhatunk egészen jó minőségű sushi rizst elfogadható áron.

A rizsnél fontos tudni, hogy ezt speciális módon készítik el, például a megszokottól eltérően egy az egyhez arányban adagolják a főzésnél a vizet” – tudtuk meg. Egyébként a legtöbb sushi rizs csomagolásán részletesen leírt elkészítési útmutatót is találunk. Az elkészült rizst ezek után só, rizsecet és kevés cukor keverékével ízesítjük, majd – ha teljesen kihűlt –, kezdhetjük a formázást. „Autentikus sushit nálunk rendkívül nehéz lenne készíteni, az országban is kevés az olyan étterem, amely a nemzetközi porondon megállná a helyét. Ettől függetlenül nem kell lemondani a sushiról. A lényeg ugyanis az, hogy megismerkedjünk az új ízekkel, textúrákkal, vagy akár konyhai technikákkal” – biztat Nándi.

Sushi kisszótár Nori – algalap Wasabi – japán vízitorma-paszta Sashimi - halszeletek zöldségágyon tálalva Nigiri – rizsgolyón sushi alapanyagok, néha nori szalaggal kötve Gunkan - hajók, rizsgolyón feltét nori lapba csomagolva Maki – tekercsek Hosomaki – kis tekercsek, az eredeti hagyományos sushi, ebben általában csak egy betét található Futomaki – nagy tekercsek, ez már egy modernebb változat, ebben akár 4–5 betét is megtalálható, nori lapba van csavarva Uramaki – kívül rizses vagy kifordított tekercsek

Hogyan illik elfogyasztani a sushit?

A sushit kézzel is lehet enni, de a pálcikát csakis az étel megfogására használd: soha ne szúrd rá a falatot, és ha valamit már felemeltél, azt nem illik visszatenni. A sushit egészben kell befalni, nem illik elharapni. A falatot lefelé fordítva kell a szájba helyezni, hogy előbb a hal érjen a nyelvhez.

A halak fogyasztásánál javasolt sorrend: a világosabbtól, vagyis kevésbé erős ízűektől a sötétebbek, azaz zamatosabb halfajták felé.

A szójaszószba csak a halat kell könnyedén beleérinteni, fontos, hogy még véletlenül sem a rizst. Illetve, a szójaszószt nem keverjük össze a wasabival. Az ételhez kínált pácolt gyömbért nem a sushival együtt kell enni: ez tisztító, egyszerűen két falat között el kell rágcsálni.

Fotók: Pele Photography

korábban írtuk

Élmény vagy kényszer? – Így tanultunk… főzni
Élmény vagy kényszer? – Így tanultunk… főzni

A főzés készség, melyet valamikor, valakitől megtanulunk, s majd – szívesen és örömmel, máskor kényszerből – művelünk. Sokan nap mint nap. Azt azonban, hogy milyen viszony fűz a főzéshez, kétségtelenül meghatározza az, hogy hogyan is tanultunk főzni? (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. márciusi lapszámában jelent meg.)