A vadon növő bazsarózsától a csillagos nárciszig

Virágos csodahelyeket, igazi tündérkerteket ajánlunk olvasóink figyelmébe. Igaz, hogy a hóvirág, a krókusz, más néven sáfrány nyílásán már túl vagyunk, de várnak ránk a sztyeppei bazsarózsa, a kockás liliom, a fehér nárcisz és lila nőszirom „lelőhelyei”. Virágos kirándulásra fel!

Virágos csodahelyeket, igazi tündérkerteket ajánlunk olvasóink figyelmébe. Igaz, hogy a hóvirág, a krókusz, más néven sáfrány nyílásán már túl vagyunk, de várnak ránk a sztyeppei bazsarózsa, a kockás liliom, a fehér nárcisz és lila nőszirom „lelőhelyei”. Virágos kirándulásra fel!

Azt mindig is tudtam, hogy gyönyörű helyen élünk, mégis évről évre találkozom újabb és újabb elbűvölő, lenyűgöző látványosságokkal, de hát ezzel bizonyára így van mindenki, akit vonz a természet, és szeret kirándulni. A hegyek, tavak mellett a különleges virágos mezők, növényi élőhelyek váltak az utóbbi években különösen kedvelt úti céllá, majd szinte zarándokhellyé, ahová tavasszal, kora nyáron mindig visszahív a különleges látvány.

Az egyik első nagyobb „virágos” felfedezés a Székelyudvarhely és Korond közötti Kalonda-tetőn kora tavasszal nagy tömegben nyíló sáfrányos rét volt, amelyet azóta is minden március elején felkeresünk. Látványos kora tavaszi lila mezőket Erdély több szegletében lehet találni, többek között a Bihar-hegységben is. Általában még hófoltok között vagy éppen a hó alól kibújó lila kárpáti sáfrány igazán szép látvány, néha még egy-egy fehér szépségre is rá lehet bukkanni. Talán semmi sem jelképezi szebben az újjászületést, mint az élnék színű, lila szirmú, sárga bibéjű apró, alacsony virág, akkor, amikor még kopár minden, és messze még a zöld zendülés. De a sáfrány jelzi: közeleg a virágos időszak.

 

Kockás liliom

Jóval később szereztem tudomást a Maros megyei Búzaháza környékén elterülő különleges vizes élőhelyekről, ahol egy igazi ritkaság, a kockás liliom példányaiban lehet gyönyörködni április közepe táján. A kis falu határában mintegy negyvenhektárnyi különleges mocsaras, nedves réteken nemcsak a kockás tulipánnak is nevezett gyönyörűségre lelhetünk rá, hanem fehér nárcisz, kék és sárga szibériai nőszirom, tavaszi tőzike is nyílik – igazi szívet-lelket gyönyörködtető tavaszi virágmező látványává olvadva össze.

Bazsarózsa

A Mezőzáh határában található sztyeppei bazsarózsa természetvédelmi rezervátum tényleg unikumnak számít. Döbbenetesen szép látvány virágnyílás idején a több hektáron elterülő bazsarózsamező, ezt a vad csodát látni kell! Egyébként úgy tartják, hogy a Kárpátok által körülhatárolt területen itt van az egyedüli élőhelye ennek a különleges növénynek, sőt az országban ez a legészakibb pont, ahol sztyeppei bazsarózsában gyönyörködhetünk, máshol meg azt írják, hogy egész Európában egyedinek számít.

Pünkösdi rózsa

A Mezőség szívében, a többnyire csupasz dombok között alakult ki ez a tündérkert, amely tulajdonképpen két részből áll, és április végén – május elején csak úgy villognak az üde zöld háttérből a sötétpiros virágok, amelyek természetesen szigorú védelem alatt állnak. Érdemes figyelni a Maros megyei sajtót és a természeti rezervátum Facebook-oldalát, így tájékozódhatunk a virágzás idejéről.

Nárciszréten

Nárciszmezőkben bővelkedik Erdély. Májusban több helyszínen is találhatunk nagy kiterjedésű réteket, ahol szinte kaszálni lehet a kecses, finom, fehér „csillagú” virágot. Érdekes, hogy nagyon hasonlít egymásra a fehér nárcisz és a csillagos nárcisz, az utóbbi szigorúan védett. Általában nedves hegyi kaszálókon nyílik. Európában veszélyeztetett fajként tartják nyilván, miközben Romániában, Erdélyben még számos helyen találunk kiterjedt nárciszréteket.

Udvarhelyszéken fesztiválokat is szerveznek az illatos virág nyílása idején, Oroszhegy fölött, Szentegyháza mellett is kulturális, szórakoztató szabadtéri programmal ünneplik a buja tavaszt. A Cekend-tető például könnyen megközelíthető, és könnyű sétával fedezhető fel a nárciszmező, a fehér szépségek mellett – ha szerencsénk van – szibériai nősziromban is gyönyörködhetünk. Talán ennél nagyobb élmény, ha elindulunk Oroszhegy és Varság között a „vadonban”, és a forgalomtól, emberektől távol bukkanunk rá a növényre. Bár sokan nem tudnak ellenállni, és szednek a virágból (sajnos nagyobb mennyiségben a piacokon is megjelenik), jó, ha tudjuk: rajtunk áll, hogy az említett tündérkertek, különleges vadvirágaink, ez a tájainkra jellemző biológiai sokféleség meddig él.

Nőszirom

A tavaszi tündérligetek felsorolását természetesen még sokáig folytathatnánk, hiszen nekünk még bőven van, mit csodálni. A színes változatosság kedvéért még megemlítem a Vasláb melletti Fenék-rétláp botanikai rezervátumát, amelynek egyik tavaszi ritkasága a napsárga pünkösdi rózsa. Virágcsokor helyett fényképezőgéppel a kezünkben sétáljunk a tavaszi virágmezőkön, a kockás és a szivárvány majd minden árnyalatában pompázó növények között, hiszen a fotók és az élmény megmarad, sőt bármikor előhívható!

Fotó: Asztalos Ágnes, Dimén-Varga Tünde 

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2017. áprilisi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>