ARCHÍV Bringával a Balaton körül

Két éve tervezzük, hogy körbebringázzuk Magyarország sztártavát, a Balatont. Talán az idei nyár mindünknek kedvez, ehhez a bringakörúthoz meg állítólag augusztus második fele a legalkalmasabb. Szóval, agyalhatunk még addig, hogyan, merre, milyen túracélpontokkal szeretnénk izgalmassá tenni ezt a nyaralást. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. júliusi lapszámában jelent meg.)

A Balatoni kerékpárút alapvetően a Balaton partját követi, néhol közel hozzá, máskor távolabb – ez azt jelenti, hogy bizonyos helyeken kiépített kerékpárúton lehet haladni, főleg a tó északi partján, máshol viszont a települések közútjain, utcáin, mellékútjain, ez jellemzően a tó déli partján vár ránk. A valamivel több, mint 200 kilométeren olykor kerékpározásra alkalmas közúton kell haladni. A kerékpárutat táblákkal jelzik, melyen az egyes települések közti távolságokat is feltüntetik, viszont a kerékpárút irányát jelző táblák nincsenek ott minden lényeges irányváltást jelentő kanyarnál. Aki idegenként érkezik ide, eltévesztheti a kerékpárút nyomvonalát, mert ez feljebb, vagy lejjebb egy utcával folytatódik. Néhány helyen emiatt „házilag” kis sárga nyilak jelölik a folytatást.

Balatonalmáditól Balatonalmádiig

Családosan is sokan belevágnak a körútba, ráadásul nem kell feltétlenül Balatonalmádiról indulni. Plusz élményekért kis kitérőket lehet tenni, így a gyerekek sem fáradnak el – annyira. Ismertebb pontjain – Balatonfüred, Tihany, Badacsonyörs, Keszthely, Fonyód, Szántód, Zamárdi – úgymond ki lehet „szállni”, és beiktatni lazulós programokat. Kocabringások is nyugodtan benevezhetnek erre a távra, nyilván este közeledtével vagy a sátrazás jöhet szóba vagy egy kiadó szoba – tízezer forint alatt nem nagyon találni, tehát ha biztosra akarunk menni, érdemes előre foglalni minden 30–40 km-es távnál, ahogy a büdzsé engedi. A kiugró pontok látványosságainak elérése okozhatnak még nehézséget a gyerekekkel túrázóknak vagy a kevésbé gyakorlott bringások számára. Ilyen esetben is az a célszerű, ha előre van egy tervünk, ha összeadjuk, osztjuk és szorozzuk a kilométereket, hogy ne legyen ez a kikapcsolódás merő stressz. Ha a véletlenre hagyjuk a szálláskeresést, elképzelhető, hogy olcsóbban jutunk fekhelyhez.

Gyakorlott felnőttek két nap alatt is letekerhetik a kilométereket, családdal azért 5 napba simán belefuthatunk. Számolni kell azzal, hogy második, harmadik napra sem a fenekünk, sem a lábunk nem lesz a régi, de ha sétákat és strandolást iktatunk be a programba, ki lehet csöppet heverni a fáradalmakat, a gyermekek pedig ezt fogják leginkább szeretni.

Jó stációk a teljesség igénye nélkül

Vannak látványos, vannak unalmasabb részek, ez normális. Rengeteg útleírás is található a neten, tehát nem árt használni. Néhány ötlet a több szórakozáshoz:

Tihanytól Badacsonyig

Révfülöpön a kikötő mellett remek vendéglők sorakoznak. Innen már egyre közelebb a Badacsony és vele együtt Magyarország egyik legszebb panorámája. Badacsonytomajnál kanyarodjunk fel a régi Római útra, ami mentén pincék és borozók sorakoznak. Badacsony, Badacsonytördemic állítólag gyönyörű, illetve fürdőzni is lehet, mondanom sem kell, például a távolabbi Szabadisóstóról sok jót hallottam, a nagyobb fürdőhelyekről nem is beszélve.

Keszthely környéke

Festetics-kastély – A Keszthely jelképeként ismert hatalmas barokk kastély a több évszázada Keszthelyen élő Festetics-család otthonaként szolgált. Számos kiállításnak ad helyet a főépület, a hozzá kapcsolódó múzeumok is kínálnak látnivalót, de maga az épület is csodás.

Rezi vár – A környék legnagyobb magaslatán épült 1300-as évekbeli kővárból beláthatjuk az egész környéket, kiváló túracélpont.

Hévíz, Tófürdő – Európa legnagyobb természetes termáltava, télen-nyáron látogatható fürdőhely. Világhírnevét a mozgásszervi betegségeket gyógyító termálvízének és az erre épülő terápiáknak köszönheti – nagyon fogja találni fáradt végtagjanikat.

Szántód rév – Szántódpuszta

A Dél-Balaton részén Szántód révtől a közkedvelt Szántódpusztáig egy 1,1 kilométeres újabbacska szakaszba futunk. A puszta mintegy harminc épülete eredeti állapotban őrzi egy majorság képét. Itt található a Balaton egyetlen akváriuma, mely a tó élővilágát mutatja be.

Tudnivalók:  Kevés motyót vigyünk, egy kis hálózsák legyen nálunk, és egy könnyű sátor is jól jöhet. A bringakormányon a telefontartó jónak bizonyul. Megfelelő öltözet: keveset, de minden időjárásra. Mindig legyen nálunk sebtapasz, néhány müzli- és csokoládészelet is, valamint ivóvíz.

Fotók: Nagy Emőke 

korábban írtuk

Azúrkék Adria, elegancia, monarchia
Azúrkék Adria, elegancia, monarchia

Égig érő, egzotikus pálmafák, buja, megrészegülten virágzó leanderek, szikrázó égbolt, azúrkék tenger. A villák sora a békebeli, századfordulós időket idézi, a város elegáns, de mégsem kellemetlenül sznob. Ez Abbázia, ahol a monarchia hangulata keveredik a mediterrán életérzéssel. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. júniusi lapszámában jelent meg.)