ARCHÍV Elmaradhatatlan alapdarabok nyaraláshoz

Kétévnyi korlátozás után végre ismét szabadon utazhatunk: vajon, örömünkben ismét „túlpakolunk”? Időközben egyébként több légitársaságnál is módosult a kézipoggyászok megengedett mérete. Hogyan pakoljunk az egyre zsugorodó bőröndbe, hogy nyaraláskor is legyen minden alkalomra megfelelő szettünk? Mutatjuk. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. júniusi lapszámában jelent meg.)

Könnyedén eshetünk abba a hibába, hogy „túlpakolunk” nyaralás előtt, s végül hazaérkezve ébredünk rá: a becsomagolt darabok nagy részét fel sem vettük. Melyek tehát azok a kulcsdarabok, amelyek elengedhetetlenek nyaraláskor? Az elmúlt évek keserű tapasztalatai alapján, tizenkét darabos kapszula gardróbot állítottunk össze, amely a legtöbb tengerparti nyaraláshoz elegendő.

1. Egy géz ruha

Tudjuk már, hogy hőségben természetes anyagból készített darabokat érdemes viselni, ugyanakkor imádjuk is a könnyű vászonruhákat és nadrágokat: itthon, amikor rendelkezésre áll a vasalónk. A vászon ugyanis gyűrődik, feltétlenül vasalásra szorul mielőtt magunkra vennénk. Bármennyire is gondosan hajtogatjuk össze, a vászon darabok gyűrődnek a bőröndben: csak akkor vigyük magunkkal a nyaralásra, ha vasalót is csomagolunk! Ellenben a géz anyagból készült darabok is szellősek, bőrbarátok, nagy előnyük, hogy „összegyűrhetetlenek”. 

2. Fehér póló minden alkalomra

Egy jó minőségű fehér pólóval nem foghatunk mellé: személyes döntés, hogy milyen szabásút választunk (hosszút vagy rövidet, V- vagy kereknyakút, stb.), sok váratlan esetben megmenthet, egy sokoldalú felső. Rövidnadrággal sportos, csinos szoknyával pedig esti viselet is lehet. Sőt, mivel kis helyet foglal, akár több darab fehér pólót is vigyünk magunkkal a nyaralásra!

3. Kis majók minden színben

Remek alapdarab és jó befektetés az ujjatlan „izoming”: megvallom, amikor jó fazonút találok, egyszerre több színűt is vásárolok. Aláöltözetnek elengedhetetlen, de a minőségi darabokat nyáron felsőként is viselhetjük. Három-négy különböző színű kis felső is elfér a poggyászunkban. Csupán arra figyeljünk, hogy az egyes darabok minél nagyobb mennyiségben tartalmazzanak természetes szálakat, hogy lélegezhessen benne a bőrünk. 

4. Könnyű overál

Megvallom: néhány éve bolondja vagyok az overáloknak. Nem nehéz beleszeretni az „egybestílusba”, hiszen számtalan vagány, nőies darabot látni a boltokban. Az overál előnye, hogy gyors és kézenfekvő, nem kell az alsót-felsőt összeválogatni: overál, cipő, táska, és készen is vagyunk. Egy könnyed, nem gyűrődő anyagból készült overál a nyaralás során is életmentő lehet. Lehet rövid vagy hosszú, ha napközben fürdőruhára kapjuk fel, kényelmes viselet, ha a bazárban sétálgatnánk, kiegészítőkkel és megfelelő cipővel pedig elegáns darab estére.

5. Farmer rövidnadrág

Akárcsak a hosszú verziója, a farmer rövidnadrág valóságos jollyjoker: bármikor bedobhatjuk. Nem is kell magyarázni: ne hagyjuk ki a bőröndből!

6. A tökéletes szandál

A tökéletes nyaralószandál nem új, hanem olyan, amit már itthon hordtunk, és a lábunkhoz alakult. Akárcsak alkalomra, nyaralásra se vigyünk soha frissen vásárolt lábbelit, hiszen garantált, hogy felsebzi a lábunkat. A szandál tehát legyen kényelmes, ha nem is teljesen lapos, akkor telitalpú – de nem magas sarkú! Válasszunk bézs vagy barna darabot, hogy a nyárias színű gardróbunkhoz illeszkedjen.

7. Fehér (vászon) sportcipő

Nagy szerelmeim a fehér sportcipők, hiszen mindenhez is felvehetők. Javaslom: ilyenben utazzunk, így még csak helyet sem foglal a bőröndben, és az utazás során is kényelmes. A bőrcipők helyett érdemes vászon lábbelit választani, ami jól szellőzik.

8. Könnyű szoknya

Libegő szoknyák jutnak eszembe, valahányszor tengerparti nyaralásra gondolok: bővebb szabású hosszú vagy rövid darabot válasszunk, nyárias pasztell árnyalatban. Fürdőruhával tengerpartra, fehér pólóval vagy inggel pedig étteremben is viselhetjük. 

9. Az örök: a fehér ing

Lehet ujjatlan, hosszú ujjú vagy bármi a kettő között: a nyaralásra mindenképpen csomagoljunk egy inget vagy ingblúzt. A fehér a legpraktikusabb, de babakék vagy csíkos is jöhet. Jól jön egy ilyen darab, ha valami lengét borítanánk a vállunkra a napon, de egy farmer rövidnadrágot is rögtön elegánsabb viseletté varázsol. 

10. Fonott táska

Nincs értelme több retikült is begyömöszölni a poggyászunkba, inkább válasszunk olyan táskát, amivel nem csak utazhatunk, de strandtáskaként is használható. Számtalan fonott szalmatáska közül választhatunk, csupán arra figyeljünk, hogy jól zárható- vagy beköthető bélése is legyen.

11. Kalap, kendő

Egy fejfedőt mindenképpen vigyünk magunkkal: lehet az simléderes sapka vagy nagy karimájú szalmakalap. A sima, egyszínű kalapot színes kendővel egyedivé varázsolhatjuk. Sőt, ha nem viselnénk kalapot, akkor a könnyű kendőt kössük a fejünkre, hogy óvjuk a napsütéstől.

12. Fürdőruha variációk

A fürdőruha nemcsak a vízben viselhető, akár nappal is hordhatjuk. Az egybe darabok például bodyként funkcionálnak. Ezért egyszerűbb, ha klasszikus vonalú, nem túl „zajos”, azaz letisztult darabokat választunk, amelyek több alsóhoz is találnak.

A kétrészes fürdőruhákkal pedig játszhatunk kicsit: nem kell teljes szetteket vásárolnunk, inkább olyan alsókba és felsőkbe fektessünk be, amelyek így is, úgy is variálhatók. 

Fotók: Shutterstock

korábban írtuk

Melyek a te színeid? – Évszakelmélet az öltözködésben
Melyek a te színeid? – Évszakelmélet az öltözködésben

Biztosan voltak olyan napjaid, amikor mindenki bókolt, hogy milyen jól nézel ki, máskor pedig, bár semmi bajod nem volt, betegnek, fáradtnak láttak. Ez azon is múlik, hogy épp milyen színű ruhát viseltél, mert bizony mindannyiunknak más-más színek állnak jól. Lehet, hogy téged az erős, élénk színek dobnak fel, kivirulsz tőlük, s előfordulhat, hogy barátnődnek épp az ellenkezője, a pasztellszínek állnak jobban. Erről szól az évszakelmélet az öltözködésben, amelyet ma már nagyon sok stílustanácsadó ajánl.