Ha ápoljuk, meghálálja

Tükörbe nézel, és azt kívánod, bárcsak teljesen másik éned nézne rád vissza? Az, akinek nem voltak még pattanások, foltok, netán ráncok az arcán. Aggodalomra semmi ok, van megoldás: nem ilyen-olyan csodaszer, hanem a megfelelő arcápolási rutin bevezetése. Egy kis énidő.

Felnőtté válásom rögös útján számos alkalommal volt problémám a küllememmel, különösen serdülőkorban, ahogy az lenni szokott. Az egyetlen dolog, ami talán sosem okozott bosszúságot, az arcbőröm volt. Sem a pubertáskorban, sem később nem kellett különösebb figyelmet fordítanom rá, anélkül sem jelentkeztek problémák, bőrhibák az arcomon. Olyannyira, hogy a harminchoz közeledve sem gondoltam bele, hogy érdemes lenne talán kicsit jobban figyelni erre.

Aztán meglepett sértődöttséggel hasított belém minap az éppen tükör előtt álló férjem megjegyzése, hogy lassan el kellene kezdenünk kicsit jobban figyelni magunkra,

mert azt a néhány jó dolgot, amit genetikánk révén örökül kaptunk, meg is kellene őrizni valahogy, nem csupán készpénznek venni, hogy jár nekünk. Innentől kezdve nagyon elkezdett foglalkoztatni – egyebek mellett –, hogy vajon mire elég az én arcápolási rutinom, már ha a rendszeres arctisztítást és krémhasználatot lehet annak nevezni, és mi az, amire jobban kellene figyelnem, 28 évvel a hátam mögött.

Tudatos bőrápolás – de hogyan?

A tudatos bőrápolási rutin kialakítása időigényes, és nem mindig egyszerű dolog, sőt, kimondottan nehéz is lehet, például ha egy makacsabb bőrproblémával áll szemben az ember. De kitartó és tudatos ápolással jelentős változásokat érhetünk el, legyen szó problémás bőrről, vagy a bőröregedés első jeleiről. A megfelelő arcápolási rutin kialakításához a legfontosabb a bőrtípus és az esetleges bőrproblémák meghatározása, hiszen ez alapján válik majd világossá, hogy milyen állagú és hatóanyagú kozmetikumok felelnek meg – világosít fel Szente Tímea kozmetikus, akihez az odafigyelés hiányától való kétségbeesés miatt megfogalmazódott kérdések vezéreltek. 

Szente Tímea kozmetikus

Különböző bőrtípusok, különböző igénnyel

A kozmetikus szerint a különböző bőrtípusok négy csoportba sorolhatók: vannak száraz, normál, valamint zsíros bőrű emberek, ugyanakkor van egy altípus is, az ún. kombinált bőr, amely a normál és a zsíros bőr között helyezkedik el. Ma már különböző tesztek révén is megállapíthatjuk, hogy melyik kategóriába tartozunk, ugyanakkor kozmetikus segítségét is kérhetjük ebben.

Nagyon fontos, hogy mindig alapos arctisztítást követően lássunk neki a meghatározásnak” – hangsúlyozza Tímea.

A kozmetikumok kiválasztása ezt követően már nem lesz nehéz, hiszen manapság mindegyiken fel van tüntetve, hogy milyen típusú bőrre ajánlott. A száraz bőrűeknek például mindenképpen az érzékeny bőrre készült kozmetikumokat kell használniuk. Számukra ugyanakkor az is fontos, hogy a kozmetikumaik ne tartalmazzanak alkoholt, hiszen az alkoholtartalmú termékek is szárítják a bőrt. 

Száraz bőrűeknek a téli időszakban zsírosabb krémek, nyáron picit vizesebb állagúak, vízalapúak ajánlottak. Zsíros bőrűeknek olyan krémek javasoltak, amelyek könnyen felszívódnak. A normál bőrűeknek a két fenti kategória közötti-, normál bőrre kifejlesztett kozmetikumok használata javasolt.

Hogyan épül fel a megfelelő bőrápolási rutin?

Ahhoz, hogy az arcbőr szép és egészséges legyen, a napi rutinba be kell vezetni a vízzel való mosakodás mellett egy arctisztítót, ami lehet tej- vagy hab állagú, illetve micellás víz. Utána – bőrtípustól függően – heti 2–3 alkalommal jó, ha radírozzuk, hámlasztjuk a bőrt, hiszen, ha nem távolítjuk el az elhalt bőrréteget, az megakadályozza, hogy a krémek és szérumok felszívódjanak a bőr mélyebb rétegeibe, így a kívánt hatás is elmarad. Az előkezelést követően jöhet a különböző szérumok és krémek használata, majd pedig a pakolásokat, maszkokat is felvihetjük az arcunkra.

Savak és hámlasztók – ésszel használjuk

A kozmetikus javaslata szerint a hámlasztók használata leginkább ősztől tavaszig ajánlatos, kötelező módon 30–50 faktoros fényvédő krém alkalmazása mellett, ugyanis a bőr felső védőrétegének eltávolítását követően óvni kell az arcbőrt a napfénytől. Amennyiben nem vagyunk elég óvatosak, az károkat tud okozni, például foltok jelenhetnek meg az arcon.

A hámlasztók használata során hozzáértő szaktanácsadásra támaszkodjunk, mert egy rosszul alkalmazott termék sokkal több kárt okozhat, mint amennyit használ. 

Ugyanakkor nyáron, ha nem hámlasztunk is, fontos a fényvédő kozmetikumok alkalmazása – mondja, hiszen az erős napsugárzás bőrtípustól függetlenül káros lehet. Emellett a nők 30–40 százalékánál szülés után megjelennek a májfoltok, a magas faktoros krémek pedig abban is segítenek, hogy elkerülhessék azok sötétedését. 

A szemkörnyék ápolása

A szemkörnyék az arc egyik legérzékenyebb része, hiszen a bőrünk ott sokkal vékonyabb. Éppen ezért érdemes óvatosan bánni vele – tanácsolja a kozmetikus. A krémeket, szérumokat óvatos, körkörös mozdulatokkal, vagy ujjbeggyel picit ütögetve tanácsos felvinni ide. Emellett nagyon fontos a szennyeződést, a sminket minden este alaposan eltávolítani, hogy a szemkörnyéki redőkben ne maradjanak meg a smink maradványai, hiszen ezek is tudják mélyíteni az ott kialakuló ráncokat. 

A bőröregedés első jeleinek késleltetése

A hozzáértő szerint a korai ráncok megelőzésében is a megfelelő arcápolási rutin bevezetése segít leginkább. A legfontosabb a ráncok ellen is, hogy minden este megfelelően letisztítsuk a bőrünket, akkor is, ha nem sminkelünk, hiszen más szennyeződések is lerakódnak az arcunkra napközben, valamint alkalmanként be is zsírosodik a bőr, hiszen a szervezetünk kilöki a tág pórusokon keresztül a zsírokat. Mindemellett – nagy meglepetésemre – akár már 22 éves kortól kezdődően tanácsos ránctalanító szérumokat és egy jó minőségű arckrémet is használni. Csak hat évet késtem” – mondom – de a kozmetikus megvigasztal, hogy még nem túl késő elkezdeni, sőt… Emellett a ránctalanításban nagyon fontos tényező az arcmasszázs is. Ezáltal el tud lazulni az arc, és újjászületik a bőr. A bőröregedés szinten tartására ugyanakkor különböző kozmetikai kezelések is rendelkezésre állnak, mert elkerülni ugyan nem, de javítani mindig lehet a ráncosodást.

Itt kiemelten fontos azonban tudatosítani, hogy a kozmetikusok által elvégzett ránctalanító kezelés csupán” a bőr hidratáltságával foglalkozik, felfrissíti, feltölti azt. Ez nem botox, de szép bársonyos bőrt érhetünk el vele, a meglévő mély ráncokat azonban nem tudja eltüntetni.

Az ilyen kezeléseket megelőzésképpen lehet alkalmazni, és fenn lehet tartani egy jelentősen jobb állapotot általuk, de a bőr öregedik, ezt el kell fogadni” – szögezi le a kozmetikus.

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

A szépség ára – mennyi is az annyi?
A szépség ára – mennyi is az annyi?

Egy kis smink, egy kis festés, körmös, gyanta, satöbbi. Számoltuk-e össze, hogy mennyibe kerül nekünk havonta „szépnek” maradni? Nem dorgálás ez, hiszen megérdemeljük. Csupán kérdésfelvetés: nem lehetnénk-e tudatosabbak a szépségápolás terén (is)? (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. februári lapszámában jelent meg).