A szépség ára – mennyi is az annyi? ARCHÍV

Egy kis smink, egy kis festés, körmös, gyanta, satöbbi. Számoltuk-e össze, hogy mennyibe kerül nekünk havonta „szépnek” maradni? Nem dorgálás ez, hiszen megérdemeljük. Csupán kérdésfelvetés: nem lehetnénk-e tudatosabbak a szépségápolás terén (is)? (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. februári lapszámában jelent meg).

A várandóságom idején ástam magam bele igazán mélyen a kozmetikumok világába, ezért ekkortájt készítettem először számvetést: havonta, évente mennyit költök kencékre, szépségápolásra. A végösszeg havonta már akkor meghaladta az 500 lejt, holott semmilyen különösebb luxuscikkel nem éltem, a hajam nem festettem és kozmetikushoz sem jártam. 

Matematikázzunk!

Jó gyakorlat lehet – főként, ha szembesíteni akarjuk önmagunkat –, hogy néhány hónapig szépségnaplót vezetünk, azaz feljegyezzük, hogy mennyit költünk kozmetikumokra és kozmetikai kezelésre. 

Az arcápolás, még akkor is, ha minimalisták vagyunk, havi minimum 50–100 lejünkbe kerül

(egy egyszerű arclemosó minimum 20 lej, egy hidratáló krém minimum 50, ehhez jöhet a szemkörnyékápoló, sminklemosó, stb.). Ezzel szemben a népszerű márkák legújabb termékei – főként a különböző szérumok – már háromszor-négyszer ennyibe kerülnek. A samponok zöméért legalább 20 lejt kell fizetnünk, ennyibe kerülnek az áruházakban kapható hajbalzsamok is, továbbá egy hajvágás kb 100, míg egy festés legalább 150–200 lejbe kerül. Ha magunk festjük otthon a hajunkat, akkor minimum 20–30 lejt kell fizetnünk egy adag hajfestékért. A testápolók zöme is 20–30 lejbe kerül. A szemöldökszedés és epilálás nagyon költséghatékony, ha magunk végezzük otthon, ellenben ha szalonba megyünk, vagy a végleges, esetleg hosszabban tartó megoldás mellett döntünk, akkor mélyen a zsebbe kell nyúlni: a havi szemöldökformázás szakembernél 30–50 lejbe kerülhet, a teljes gyantáztatás pedig körülbelül 150 lejbe. A végleges, lézeres szőrtelenítésért többszáz eurót kell fizetni, de egy IPL készülék is 1200–1500 lejbe kerül. Egy alkalommal a manikűrösnél minimum 60–80 lejt kell fizetnünk, egy jobb minőségű körömlakk pedig 15–20 lejbe kerül. 

A sminkkészletünket ugyan nem kell havonta újra feltölteni, de összességében ez is szép summát érhet:

a legegyszerűbb alapozó 40–50 lejbe kerül, egy szempillaspirál pedig legalább 20 lej. Ha a fentieket összeadogatjuk, akkor kiderül: legalább 300–500 lejt költünk havonta szépségápolásra, de az összeg simán lehet 800–1000 lej is úgy, hogy luxusterméket nem is vásároltunk. 

Mert megérdemeljük!

Az ismert márka szlogenjével élek, mert helyénvalónak tartom: megérdemeljük a kényeztetést, azt, hogy szépnek, vonzónak érezzük magunkat. De mindezzel szemben

azt is megérdemeljük, hogy ne dőljünk be a szépségipar ferdítéseinek, hogy tudatos döntéseket hozzunk, és ne támasszunk irreális elvárásokat magunkkal szemben. 

Az anti-aging (öregedésgátló) helyett térjünk át a well-aging (jól öregedés) fogalmára: az öregedés ugyanis természetes folyamat, elkerülhetetlen és visszafordíthatatlan, tehát felesleges ellene lázadni. Ellenben lehet szépen, egészségben idősödni, és közben úgy ápolni önmagunkat, hogy az adottságainkból a lehető legjobbat hozzuk ki. 

Mire NEM érdemes költeni?

Felesleges termék, kence nincsen, ha éppen attól érezzük jól magunkat – ellenben van olyan, amire nem érdemes sokat költeni. Ne válasszunk tehát méregdrága arclemosót, mert az úgyis lefolyik a lefolyón, de egyszer használatos, papír arcmaszkba fektetni is felesleges. Hacsak nincsen valamilyen specifikus bőrproblémánk, akkor hidratálókrémből se válasszunk méregdrágát. Illetve nem érdemes külön szemkörnyék ápolót vagy nyakra, mellkasra való hidratálót vásárolni: nagy eséllyel ezekben ugyanaz van, mint a sima hidratálókrémben.

A sokat reklámozott „csoda-hozzátevőket” pedig érdemes górcső alá venni.

Ne essünk hasra a manapság népszerű hialuronsavtól: ugyan jó hidratáló, de van nála jobb. Mint például a panthenol, amely sokoldalúbb, de kevésbé jó a „PR”-ja. Ugyancsak bevett trend a gyártóknál, hogy egy adott hozzávaló bizonyos formulációját saját márkaként védik le, így születnek azok a hiper-szuper megnevezések, amelyek mögött sokszor igen egyszerű, hétköznapi összetevők állnak. 

A sminkkészítmények terén például nem érdemes nagyon drága szempillaspirált választani: mindenikben alkohol van, hiszen ennek köszönhetően kenhető, majd szárad rá a pillákra. A szemfestékek esetében a drága termékek jellemzően színben telítettebbek és könnyebben felvihetők, de a középkategóriás festékek is használhatók. Így az alapozók, korrektorok, púderok esetében is rendszerint a felső- és a középkategóriás termékek minőségben nem különböznek sokat, ellenben a nagyon olcsónál több árnyalatban kaphatók és egyszerűbben felvihetők. 

Fontos szem előtt tartani: a szépségiparban is sokszor a márkáért, és nem magáért a termékért fizetünk.

Leginkább pedig akkor „spórolhatunk”, ha pontosan ismerjük a bőr- és hajtípusunkat, és nem vakon vagy a trendek mentén, hanem a saját igényeinknek megfelelően választunk kozmetikumokat. 

Amire érdemes költeni

Az ún. dermato-kozmetikumok ugyan kissé drágábbak az áruházakban kapható kencéknél, ezek azonban jellemzően sokkal nagyobb odafigyeléssel készített receptek, kisebb valószínűséggel okoznak bőrirritációt. Retinol vagy C-vitamin tartalmú készítményt is innen válasszunk, hiszen ezekben valószínűleg tényleg olyan mennyiségben van benne a hatóanyag, hogy az hatást fejtsen ki a bőrön. 

Ugyanakkor mindenképpen áldozzunk a megfelelő fényvédelemre, a rendszeres bőrvizsgálatra, illetve az egészségügyi hajvágásra, esetleg gyógymanikűrre vagy -pedikűrre. És mindenek felett tájékozódjunk: ne dőljünk be a marketingszövegeknek, inkább nézzünk utána a tényeknek. 

Illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Hogyan válaszd, viseld, értsd: parfümök
Hogyan válaszd, viseld, értsd: parfümök

Ősidők óta illatosítjuk magunkat mindenféle növényi és állati(!) kivonatokból készült illatszerekkel, a modern parfümipar dömpingje azonban sokszor zavarba ejtő lehet. Mit és milyet beszerezni? Illetve miért van az, hogy a parfümnek mindenkin más az illata? (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. augusztusi lapszámában jelent meg.)