Ha kicsattant, pattant, pörsent – Hogyan tedd rendbe az ábrázatod? ARCHÍV

Karácsonyi vacsorára, szilveszteri buliba, randira készülsz, és pont akkor, pont ott lesz egy förmedvény, pattanás, folt, valami az ábrázatodon. Tipikus, ugye? Nemcsak tiniknél, felnőtt korban is nagyon gyakori az ilyen. Nem kell pánikolni: mutatjuk, hogyan rakd rendbe a fizimiskád odahaza. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. decemberi lapszámában jelent meg.)

Hogy mi ilyenkor az első reakciónk, amikor megjelenik a pörsenés a bőrünkön? Hozzányúlunk, megnyomjuk, elkaparjuk, egyszersmind mindent elkövetünk, hogy rosszabb legyen, mint amilyen volt. Első és legfontosabb szabály tehát: a pattanást, pörsenést, pöttyöt nem (azaz NEM!) nyomkodjuk. Második nagyon fontos tudnivaló:

sem fogkrémet, sem szódabikarbónát, sem citromlét nem (azaz NEM!) kenünk a pattanásra.

A bőrnek rendkívül savas, lúgos, ártalmas anyagok ezek, eszünkbe ne jusson használni semmilyen bőrfelületen.

Mégis mi a teendő?

A pattanások, pöttyök kialakulása hosszú távon legtöbb esetben kiküszöbölhető, ellenben ha mégis előfordulnak, akkor van néhány egyszerűen hozzáférhető hozzávaló, amelyek segítenek és biztonságosak.

A szalicilsav számtalan kencében megtalálható ma már, a hámlasztás mellett azért remek, mert antibakteriális hatású és segít a pórusok kitisztításában.

A legtöbb pattanás ugyanis az eltömődött pórusokból alakul ki, a szalicilsav pedig feloldja a bőrt alkotó keratint, így „felszabadítja” a pórust. Kifejezetten helyileg alkalmazható ecsetelő formájában is beszerezhető: ha például éjszaka felvisszük a pattira, reggelre láthatóan javul majd a helyzet. Érdemes ugyanakkor pattanás-tapasz formájában is keresni: ezek olyan kis öntapadós korongok, amelyek szalicilsavval vannak átitatva és éjszaka biztosan nem mozdulnak el a bőrfelületről.

Maszkné – úgy bizony A huzamosabb maszkhordás sajnos a bőrre is rossz hatással van: amennyiben könnyen irritálódik, gyullad az arcbőrünk, az egészségügyi maszk ún. maszknét, tehát aknét okozhat. A pattanások helyi kezelése mellett ilyenkor fontos kissé átalakítani a napi arcápolási rutinunkat. Elsősorban igyekezzünk gyakrabban hámlasztani (csakis kémiai hámlasztóval), ne használjunk nagyon gazdag krémeket, inkább gélalapú hidratálókat. Ugyanakkor fontos naponta többször is lecserélni a maszkot, hiszen a gyulladást okozó baktériumok megtelepszenek azon. Végül, amennyiben lehetséges, ilyenkor az arcunk maszkfedte részén ne használjunk alapozót és más arcfestéket sem.

Próbáld ezt is!

Sokáig a benzoil-peroxidot tartalmazó, aknéra használt készítmények vénykötelesek voltak, ma már szerencsére nagyon sok drogériában kapni olyan ecsetelőt, amelyben van. A benzoil-peroxid ugyanis az egyik leghatékonyabb bőrgyulladás csökkentő, ráadásul ritkán okoz mellékhatásokat. Vény nélkül már 10 százalékos koncentrációban is kapni, de ajánlott előbb az enyhébb, mondjuk a 2,5 vagy az 5 százalékos verziót kipróbálni, így biztosan nem okoz bőrirritációt.

Az esszenciális olajak közül egyet sem (!) kennék az ábrázatomra a teacserjét kivéve: nagyon sok téves információ kering a világhálón arról, hogy egyik-másik „természetes” olaj milyen hatékony a bőrápolásban.

Fontos azonban tudni, hogy akárcsak a kémcsőben kotyvasztott illatanyagok, a természetes esszenciális olajak is rendkívül irritálók lehetnek az érzékeny bőrre. A teacserje az egyik kivétel: antibakteriális hatású, gyulladáscsökkentő. Éjszakára vékony réteget kenhetünk belőle a gyulladt pattanásra. Az egyedüli hátránya a nagyon penetráns illata.

Egyre több arcmaszkban megtalálni a ként: az agyagmaszkok már évek óta népszerűek (az agyag segít a pórusok tisztításában, főként zsíros bőrűeknek ajánlott), ellenben a kén kifejezetten a gyulladt bőr megmentője. Lemosható maszk formájában kell keresni. Ugyan a kénnel nem érünk el olyan gyors hatást, mint az előbb felsorolt hozzávalókkal, ellenben kiegészítő kezelésként remek lehet: segít a gyulladás csökkentésében, nyugtatja a bőrt és a bőrpír eltüntetésére is jó.

Mitől csattan, pörsen, „ragyázik”?

Ha nagyon gyakran „ragyázik ki” az arcunk, érdemes elgondolkodni, hisz lehet, hogy bennünk van a hiba.

Főbűnösök leggyakrabban a piszkos sminkecsetek, de pattanást okoz, ha este nem mossuk le a napi sminket.

A párnahuzat is okozhat bőrgyulladást: ha gyakran ébredünk pörsenéssel, akkor minden bizonnyal gyakrabban kell párnahuzatot cserélni. Ha már az alvásnál tartunk: ha nem alszunk eleget, megemelkedik a szervezetben a stresszhormon, azaz a kortizol-szint, amely pattanásokat okozhat. Ugyanakkor hormonszintünk változása is pattanások megjelenéséhez vezethet, de az is, ha túl sokat aggódunk: az a fránya kortizol a ludas ilyenkor is. Érdemes rendszeresen fertőtleníteni a telefonunkat, illetve ha állandóan az állunk körül ragyázunk ki (és sokat könyökölünk állunkkal a kezünkön), akkor bizony kezet is kell mosni gyakrabban. Végezetül pedig általános szabály: napközben, mosatlan kézzel ne piszkáljuk, tapogassuk, kapargassuk az arcbőrünket, mert ez a legrövidebb út a pattanások kialakulásához.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Nyomokban tartalmaz... – Hogyan fejtsd meg az összetevők listáját?
Nyomokban tartalmaz... – Hogyan fejtsd meg az összetevők listáját?

Nem a márka ígéretei szerint, hanem a hozzávalók alapján kellene kiválasztani azokat a kencéket, amelyeket használunk. De nem vagyunk mind vegyészek, ezért meglehetősen zavarba ejtő a kimondhatatlan neveket mind megfejteni. Eligazodhatunk viszont az alábbi segítséggel. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. októberi számában jelent meg.)