ARCHÍV Szemránckrém: ami kell, és amire nincs szükség

A legtöbb szemkörnyékápoló kence csak marketingfogás: ugyanaz, mint a sima hidratáló krém, kisebb kiszerelésben. Néhány kivétellel felesleges rá költeni. Hogy melyek a kivételek? (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. júniusi számában jelent meg.)

Bevallom, kétféle szemkörnyékápolót is használok, egyébként úgy vélem: a legtöbb esetben felesleges kimondottan szemkörnyékápoló kencére költenünk. A szemkrémek zöme ugyanis semmiben nem különbözik az egyszerű hidratáló krémektől, jobbik esetben az egyetlen különbség, hogy nem tartalmaznak illatanyagot (a szemkörnyék bőre rendkívül érzékeny, jobb itt illatmentes termékekkel ápolni a bőrt). Ha semmilyen konkrét bőrproblémával nem küzdünk a szem tájékán, illetve a huszonéveseknek nincsen értelme külön ilyen termékbe befektetni: simán a szem körül is lehet használni az arckrémünket. 

Amikor mégis kellhet

Néhányunk szeme alatt sötét karikák éktelenkednek, gyakran nagyon érzékenyek, a legtöbb hidratáló krémtől könnyezik a szem, ég a szemhéj. Jómagam reggel C-vitamin tartalmú szérumot használok az arcomon, de sokszor ez is túl erős lenne a szemkörnyékre. Ugyanígy az esti retinolos krém is. Ezért két külön szemkörnyékápoló krémet is használok: egyik kíméletesebb C-vitamin származékot, a másik pedig enyhébb retinolt tartalmaz.

Hogyan vigyük fel a krémet a szemük környékére, helyesen? Szakemberek ajánlják, hogy a szemkörnyékápoló terméket enyhe ütögető, nyomkodó mozdulatokkal vigyük fel, a gyűrűsujjunkat használva (így lehetünk a legkíméletesebbek). Ne súroljuk körkörösen és semmiképpen ne húzzuk a szem körüli bőrt. Fontos tudni, hogy a kencét nem kell egészen a szempillák tövéig elkenni: így sokkal valószínűbb, hogy a kozmetikum belekerül a szemünkbe és irritálja azt. A szemgödör csontjai mentén vigyük fel a terméket, amely a bőr melegétől, a bőrredők mentén úgyis szétoszlik a bőrünkön. 

Táskák, karikák, foltok

Ha gyakran táskás, felpuffad a szemkörnyéked, akkor érdemes reggelente olyan szemkrémet használni, amiben koffein van. A bőrelszíneződésre pedig C-vitaminos készítményt kell választani: ebből is többféle van, kifejezetten olyan C-vitamin származékokkal és olyan koncentrációban, amely nem irritálja a szemet. 

Amikor reggeli szemkrémet választunk, akkor érdemes még olyat keresni, amiben valamilyen fényvédő van. A legtöbb arcra használható SPF ugyanis a szemnek irritáló lehet (ezekben többnyire fizikai fényvédő összetevők vannak), viszont egyre több szemfestékhez, korrektorhoz és szemránckrémhez már kémiai fényvédőket adnak, amelyek nem okoznak viszketést, könnyezést stb. 

Éjszakára retinollal (A-vitamin)

Bizonyos A-vitamin származékokat egyáltalán nem ajánlott a szem körül használni, ha például vényköteles ránctalanító terméket használunk, akkor a szemkörnyékre érdemes valami kíméletesebb, A-vitamin tartalmú krémet választani. Ebben az esetben is érvényes a szabály: a retinolos kencét csak este használjunk, nappal pedig fényvédővel védjük a bőrünket. 

Ilyet soha!

A szemkörnyék bőre vékony, itt nincsenek pórusok, ezért ne használjunk pórustisztító terméket a szem környékén. Ugyanígy sem kémiai, sem szemcsés hámlasztó terméket ne vigyünk fel a szemünk közelébe. A sminklemosáskor is figyelni kell: ha sminklemosó kendőt használunk az arcunkon, a szem környékét semmiképpen ne ezzel tisztítsuk. Válasszunk valamilyen kíméletes olajalapú vagy balzsamállagú sminklemosót (ez még a makacs vízálló sminket is feloldja), ezt leöblítve pedig krémes vagy zselés lemosóval tisztítsuk meg ismét a bőrünket. És semmi szín alatt ne dörzsöljük, súroljuk a szemünk környékét!

Szempakolás, házilag A fehér éjszakák utáni reggeleken szemmaszkot érdemes használni. Ebből már többfélét kapni a boltokban: ha előző este a hűtőbe tesszük, akkor még gyorsabban tünteti el a maszk a szem alatti táskákat. Bár legtöbbször nem vagyok a saját készítésű kencék híve, szemmaszkot otthon is simán készíthetünk. Például ha sima zöld teát főzünk, a félbe vágott sminklemosó korongokat beáztatjuk a hűtőben lehűtött teába, ezzel borogathatjuk a szemünk alját. A vattakorongokat a megszokott tonikunkkal is átitathatjuk, ha lehűtjük, ugyanúgy hat majd, mint a boltban kapható szemmaszk. 

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: