ARCHÍV Ha nem lennének, ki kellene találni

„Áldom az eszét annak, aki feltalálta a mosogatógépet!” – sóhajtok fel sokszor, ha hegyekben áll a koszos edény a kagylóban. De bizony áldásos a többi háztartási gép is. Hogy a 120 évvel ezelőtti és a mai konyha közt mekkora a kontraszt, azt most mutatjuk meg. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin januári számában jelent meg.)

A kilencszázas évek első évtizedében a háztartási könyv (sok jó tanács egy helyen) majdnem olyan fontos volt, mint a Biblia, sőt, a háztartását mintaszerűen vezető nőt, aki nemcsak a családjáért, de az ország dicsőségéért is dolgozik, egyenesen istenítették. Milyen háztartást vezettek nagyanyáink? Tálban mosogattak, teknőben mostak, fapadon csapkodták mosósulyokkal a ruhát, lúggal tisztították, aztán még ott volt a seprés, porolás. Hol van ettől a szagelszívó és a turmixgép?!

Egyszer s mindenkorra a konyhai és háztartási gépeknek a működését kellett elsajátítani, utána már nem kellett hozzá kézikönyv.

Az 1900-as évek eleje a háztartási gépek forradalmasításáról szólt, ekkor nyomták meg az indítógombot az első porszívókon is. Az előd óriási volt, és lovas kocsi szállította a házakhoz. Az utcáról vitték be a szívócsöveket a lakásokba. Később az első háztartási porszívót is ketten tudták csak működésbe hozni, viszont imádták a háziasszonyok. Ehhez képest ma már olyan robotporszívóval takaríthatunk – még akkor is, ha nem vagyunk otthon –, amely ultrahang segítségével tájékozódva takarítja fel a házat. És még fel is mos!

Porszívó a hőskorban

Hatalmasat lendített a háztartásokon a vezetékes víz, már nem kellett vízzel telehordani a fürdőkádakat, hanem a fali csapból folyt a víz, sőt már a körzuhanyt is kipróbálhatták a tehetősebbek. A gáz bevezetése az otthonokba aztán végképp megreformálta a konyhát. A korábbi hagyományos öntöttvas kályha, sparhelt után gáztűzhelyen kezdtek főzni az asszonyok. A modern konyhákban sok helyen már gáz sincsen, elektromos tűzhely és indukciós főzőlap van helyette. Utóbbi a hőenergiát közvetlenül az edényre adja le, ezáltal a hő- és energiaveszteség jelentősen csökken.

Épp csak meg nem szólal

 Aki már megpróbált kézzel mosni, beláthatja, hogy a mosógép az egyik leghasznosabb eszköz, ami otthonunkban létezik. A mindenhez is értő Leonardo da Vinci is tervezett mosógépet, ám az első mosást segítő gépet csak 1767-ben próbálták ki. Aztán még 150 évnek kellett eltelnie, hogy a legszerencsésebbek otthon is géppel moshassanak. A posztkommunista országokban, a kilencvenes évek környékén is kevés család engedhette meg magának a teljesen automata mosógépet – amely már centrifugált is. S bár a ruhaszárítás nem igényel sok fáradságot, egyre több otthonban már ruhaszárítós mosógép is van, amelyből szinte azonnal a szekrénybe kerülhetnek a ruhák, legtöbbjük még vasalást sem igényel.

A mosógép elődje

Egy arisztokrata hölgynek jutott eszébe először a mosogatni tudó gép ötlete. Az első mosogatógépet 1893-ban mutatták be a chicagói világkiállításon, ahol az ipari forradalom egyik csodájának tekintették. Háziasszonyok számára viszont csak az 1960-as években vált elérhetővé, mellyel időt, munkát és vizet spórolhattak.

Sok kicsi sokra megy

Az okosgépek közül a hűtő az, amely nélkül már nem tudjuk elképzelni az életünket, amely bár nem szabadít fel semmiféle házimunka alól, abban igencsak sokat segít, hogy az élelmiszerek tovább frissek maradjanak. És a jéghideg frissítők forró nyári napon ugyancsak megfizethetetlenek. És ott vannak a kisgépek: a mikrohullámú sütő, kávéfőző, kenyérpirító, a különböző robotgépek, mixer, dagasztógép, aprítók, amelyek mind-mind a mai háziasszonyokat szolgálják.

 A jövő otthona

Természetesen okos. A legújabb fejlesztésű mosógépbe például már mosószer sem kell, és üzenetet küld, ha végzett a feladatával, a hűtőszekrény jelzi, hogy miből fogyott ki, a sütő letölti a kedvenc receptünket. Kommunikálnak. Telefonnal bármikor rájuk lehet csatlakozni, például vásárlás előtt, vagy lekapcsolhatjuk a tűzhelyet. Napjaink háziasszonyait még számos okoseszköz segíti, az egyik kiszámolja az ételek szénhidrát- és fehérjetartalmát, vagy megmutatja, mennyire friss a hús, a másik főz. Lényegében elérhető, hogy mire hazaér a család, kész a vacsora, a nőnek otthon sem kell lennie. Az így készült ételre viszont nem mondhatjuk, hogy anya beletette szívét-lelkét a főztjébe…

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: