Hajkoronánk mindennapos problémái

Ebben a részben teljes mértékben átadjuk a szót Ilcsi néninek. Az alábbi jótanácsok, ajánlások az ő korábban is idézett Leveleiből származnak. Olyan szövegek ezek, amelyek aktualitása, szakmai színvonala az évek múlásával sem kopott. Hiszen hajunk problémái is ugyanazok: fejünk dísze néha korpás és törékeny, néha – ha tetszik, ha nem – hullani kezd, a tél hidege és sapkánk melege pedig óhatatlanul zsírossá teszi. Olvassuk nyitott szívvel édesanyám, Ilcsi néni szakmai, mégis kivételesen közvetlen jótanácsait, természetes praktikáit!

Ebben a részben teljes mértékben átadjuk a szót Ilcsi néninek. Az alábbi jótanácsok, ajánlások az ő korábban is idézett Leveleiből származnak. Olyan szövegek ezek, amelyek aktualitása, szakmai színvonala az évek múlásával sem kopott. Hiszen hajunk problémái is ugyanazok: fejünk dísze néha korpás és törékeny, néha – ha tetszik, ha nem – hullani kezd, a tél hidege és sapkánk melege pedig óhatatlanul zsírossá teszi. Olvassuk nyitott szívvel édesanyám, Ilcsi néni szakmai, mégis kivételesen közvetlen jótanácsait, természetes praktikáit!

Valahogy mostanában nagyon megszaporodtak a fejbőrrel, hajjal kapcsolatos panaszok. Csak a tévében hullámzanak a csodás hajak, a valóságban megviselt kócok éktelenkednek, dacolva a drága samponokkal, balzsamokkal.Vegyük sorba a leggyakrabban előforduló panaszokat!

Zsíros haj

Szinte csurog belőle az olajos faggyú, akár mindennap lehetne mosni, hogy kinézzen valahogy. Miután a Fekete szappannal megmostuk a hajunkat, dunszt-pakolást készíthetünk a Kénes szérummal és a Kénes tonikkal. Erőteljesen masszírozzuk be a fejbőrt a kénes készítményekkel. Húzzunk a fejünkre egy nejlon zuhanysapkát és egy törölközővel turbánosan csavarjuk be, hogy melegen maradjon egy órán keresztül. A kén tudniillik remek anyag a faggyúmirigy működésének csökkentésére, de önmagában nem tud felszívódni, hanem csak a bőr váladékaival vegyületet képezve. Ezért nem használnak a kénes samponok, hiszen az a pár perc nem elég, míg a sampon a fejbőrön van. Egy óra múlva alaposan mossuk meg a fejet, hajat Fekete szappannal, ha kell, kétszer is, és az alapos öblítés után készítsünk almaecetes öblítőt. Egy liter meleg vízbe töltsünk három evőkanál almaecetet, utoljára ezt öntsük a fejre. Ettől könnyen fésülhető lesz a haj, és a bőrnek a kívánatos savasságát is biztosítja. Az ecet szaga hamar elpárolog, és egy kis kölnivel adjuk meg üde illatát. Ezt a kezelést eleinte háromnaponként ismételjük meg, míg nem tapasztaljuk a zsírosság csökkenését. A kozmetikustól kérjünk Csipkebogyó vagy Kénes tonikot, és a haj szárazra törlése után a tonikból pár cseppet dörzsöljünk be a fejbőrbe. Így kezelve a fejet körülbelül egy hónap alatt normalizálódik a zsírosodás mértéke, és elegendő lesz hetente egyszer ismételni.

Korpás, zsíros haj

Nagyobb a baj akkor, ha nemcsak zsíros a haj, hanem korpádzik, viszket, egyes helyeken vastag felrakódások képződnek. A hajas fejbőr és az arcbőr határán vörös, hámló, viszkető csík van. A fül körül különösen gyulladt, hámló a bőr. Mi a teendő? Ilyenkor is kezdjük a Fekete szappannal és a Kénes szérummal a fejbőrkezelést. Utána azonban napi használatra javasolt a Mahónia tonikkal bemasszírozni a fejbőr azon részeit, ahol a felvastagodást látjuk.Ezt eleinte háromnaponként kell megismételni, egy idő múlva hetenként egyszer, a Mahónia tonikot mindennap használjuk. Pár cseppet naponta dörzsöljünk be a viszkető részekre, a fejbőrben. A hajat nem kell vele átnedvesíteni, csak a fejbőrre kell pár csepp belőle, így a frizura sem romlik el. Hatékonyabbá tudjuk tenni a kezelést,ha van lehetőségünk elmenni ilcsis kozmetikushoz,aki elektromosan masszírozza fejbőrünkbe a Mahónia tonikot. Ezzel mélyebbre juttatva a hatóaanyagot, valamint kihasználva az elektromos kezelések jótékony hatását a viszkető felületekre.

Hajhullás

Régebben a nőknél nagyon ritka eset volt a hajhullás. A hormonok még normálisan működtek, és a férfiak privilégiuma volt a férfias kopaszodás. Ma egyre többször találkozunk vele nőknél is, talán nem is mindig a hormonok a hibásak, hanem az a sok vegyi anyag, ami a fejbőrünket éri.Eredményes tud lenni a fejbőr kezelése a hajserkentővel. Mindennap pár cseppet a szétválasztott haj között a fejbőrbe masszírozzunk be. Itt sem romlik el a frizura, mert csak a fejbőrt kell benedvesíteni, nem a hajat. Így kezelve már egy-két hét után leállhat a fokozott hajhullás, és csak a normál hajváltás marad, majd két-három hónap múlva elkezdhet  a fejbőr pelyhesedni az új hajaktól. Nem szabad a kezelést feladni, az eredmény biztos, csak kinél előbb, kinél később jelentkezik. Ez biológiai folyamat, lassan halad. Már a hajhullás megszűnte is nagy eredmény. Természetesen a férfiaknál is meg lehet és kell ezt a kezeléssorozatot csinálni.

Foltos hajhullás

Ez már kóros eset, de sajnos ebből is egyre több van. Nagy százalékban a gócos fogak okozzák. Gócos fog alatt nemcsak a gennyes fog értendő, hanem a fémmel kezelt fogak is nagyon nagy bajokat okoznak, többek között a foltos hajhullást is. Mindenképpen keressük fel a bőrgyógyászt és a fogorvost, és ha mindent rendbe tettek, jöhet a hajserkentő.Különböző gombafertőzések is okoznak telepszerű hajhullást. Itt is azonnal menjünk bőrgyógyászhoz, hogy kiderítse, melyik gombafajta a ludas. Itt is nagyon hasznosak a kénes és a fekete szappanos kezelések, mert a gombák nem szeretik a ként.

Száraz, törékeny, élettelen haj

Az ember bizonyos örökletes adottságokkal születik, és a különböző behatásokra más-más reakcióval válaszol. Van, akinél ugyanaz a táplálkozás elhízást eredményez, de az ebbe a családba bekerült jövevény más hajlamot örökölve gebesovány marad ugyanattól a koszttól, így van ez a hajjal is. Vannak családok, ahol a rengeteg, gyorsan növő, acélos, sokszor még hullámos haj alig fér a fejen, a másiknál meg a vékony, kevés szálak minden fixatőr és keményítős dacára a fodrász utáni napon már összelapulnak, és egy év alatt is csak pár centit nőnek. Ebben az esetben aztán a haj tulajdonosa mindent megpróbál, hogy valahogy ebből a finom, vékony hajacskából hajrengeteget varázsoljon. Jönnek a bemosások, festések, ilyen-amolyan samponok, dauerok, kondicionálók, s a rengeteg vegyi behatásra a finom selymes szálacskáktól csapzott, törékeny csepű lesz. Mit tehetünk? Először is bele kell nyugodnunk, hogy szerelmünket nem hullámzó hajfüggönyünkkel fogjuk elkápráztatni. Valamely más testrészünket, előnyös tulajdonságunkat kell kiemelni, favorizálni, például szem, száj, mell, boka, karcsú derék, kedvesség, szép mosoly, megértés stb. Ám azért a szörnyű kis kócon is kell segíteni, hogy legalább ne csúfítson.

Külső és belső tényezők

Beszéljünk először a belső tényezőkről! A vérszegénység, amely manapság megint gyakori eset, a haj elsatnyulását is okozza. Tudjuk, hogy a vas a legjobb ellenszere a vérszegénységnek, de azt már kevesen tudják, hogy a vas nem dolgozik réz nélkül. Együnk olyan ételeket, amelyek ezeket a nyomelemeket tartalmazzák!  A haj felépítésében a szilíciumnakis nagy szerepe van, ennek bevitele is ajánlott. A haj, a bőr, a szem működéséhez pedig a legfontosabb vitamin az A-vitamin, illetve elővitaminja, a béta-karotin, amelyből például bőven találunk a vajban. (Példákat vas-, réz- és szilíciumtartalmú, valamint A-vitaminos ételekre kis keretes írásunkban találhatsz!) Szeretnék egy kicsit a vajnál elidőzni. Méltánytalanul szorult háttérbe a margarin mellett. Okául azt hozzák fel, hogy a margarin telítetlen zsírsavakat tartalmaz, mert olajból készül. Igen ám, de hogy az olaj kemény zsírrá váljék, hidrogénezik, így ebből is telített zsírsav lesz. Azonkívül illatosítják, ízesítik, festik, konzerválják, szóval tiszta műétel lesz belőle. A vaj pedig csodálatosan finom zsiradék, művi beavatkozás nélkül a legtökéletesebb vitamin-összetevőkkel.

Természetesen kívülről is kezelni kell ezt az érzékeny, könnyen tönkremenő hajat. Nagyon fontos, hogy óvjuk a kemikáliáktól. Ne festessük szintetikus festékkel. Ha már színezni akarjuk, használjuk a boltokban kapható különböző színű henna festékeket, ezekhez nem kell hidrogén, amely az ilyen hajaknak a legnagyobb ellensége. A hennát elég hosszú ideig kell a hajon hagyni, nejlonsapkában dunsztolva, és így még hajkondicionáló hatása is érvényesül. Az arab népek lányai ebből a célból használják fekete hajukra, nem a színezés miatt. Nagyon erősíti a hajhagymákat, és a hajszálakat is rugalmasítja.Időről időre tegyünk rá dunsztpakolást zuhanysapkával! Erre a legjobb a tojás- sárgája banánnal és citromlével elpépesítve, olajat ne tegyünk bele, mert nehéz kimosni belőle! A pakolást melegvízzel mossuk le egy félóra múlva, és sampon helyett most már csak egy tojássárgájával mossuk meg. A tojásfehérjét verjük fel habnak, és azt dörzsöljük rá a hajra, majd tíz perc múlva gondosan mossuk ki belőle, csak meleg vízzel. Öblítésre almaecetes vizet használjunk.Sárgabarack szezonban banán helyett jó az elkapart sütőtök is.

 Viszontlátásra legközelebb!

Molnár Ferenc

Ilcsi Szépítő Füvek

tulajdonos, ügyvezető

Nagy vastartalmú ételek: rozsliszt, zabpehely, borsó, lencse, szója, spenót, fejes saláta, füge, narancs, citrom, mogyoró, banán.

Réztartalmú ételek: barna liszt, búzacsíra, búzakorpa, bab, lencse, gomba, egres dió, mazsola, retek, spenót, birs, málna, karfiol.

Szilíciumtartalmú ételek: főzőtök, karfiol, spenót, saláta, vöröshagyma, fokhagyma, vörösrépa, sárgarépa, kukorica, uborka, burgonya.

Magas béta-karotin- és A-vitamin-tartalmú ételek: vaj, tejes túró, sajt, tojás, bab, borsó, sárgarépa, sütőtök, spenót, sóska, fejes saláta, paradicsom, fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé, kajszibarack.