ARCHÍV Igazi társ a pihenésben

Hogyan találd meg álmaid kanapéját, ami hosszú távon is jól szolgál? Ahogy minden lakberendezéssel kapcsolatos kérdés, ez is okozhat álmatlan éjszakát – akár azért is, mert hiányzik egy jó kanapé. Olvasd el a tanácsainkat, melyek segíthetnek keresgélni az óriási kínálatban, és végül – remélhetőleg – a számodra legmegfelelőbb szófát viheted haza az üzletből. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin novemberi számában jelent meg.)

Szó szerint megalapoz egy jó beszélgetést, megágyaz egy rendkívüli kapcsolatnak? Kényelmes rajta heverészni és olvasni? Hátradőlve tévézni, ott is aludni, egyedül, kettesben?

Ó, igen, annyi mindennek meg kéne felelnie, hogy az már nem is kanapé lesz, ha meglesz, hanem egy multifunkcionális társ. De félre a tréfát, megtalálni az igazit nem is olyan könnyű. Nézzük, mire érdemes odafigyelni a választásnál!

1. Első a kényelem

Milyen a kényelmes kanapé? Mindenkinek másmilyen. Elsőként tehát döntsük el, mit jelent számunkra a kényelem. Mire akarjuk használni a kanapét? Aki tévézéshez, alváshoz választ heverőt, annak biztosan nem lesz megfelelő egy fix kanapé, amelyen nem lehet kinyújtózni, legfeljebb az olyan alacsony termetűeknek, mint én (elég, ha annyit mondok, gyerekméret). Ha szeretsz lazítani a barátokkal, nagy társasággal beszélgetni, társasozni, akkor érdemes egy U, L vagy félkör alakú kanapéval sasolni, ezeken sokan elférnek.

A háttámlát se hagyjuk figyelmen kívül! Heveréshez, fejtámasznak alacsonyabb, viszont kényelmes üléshez magasabb támlára van szükség. Ha pedig extra kényelmet szeretnénk, vásárolhatunk lábtartót is, illetve válasszunk olyan funkciókkal rendelkező szófát, melynek állítható a deréktámasza, fejtámlája. Azt mondják, akkor a legkényelmesebb egy kanapé, ha az elejétől a háttámláig a hossza megegyezik a combunk hosszával, az ülőfelület földtől számított magassága pedig 42–45 cm.

2. Hol a helye?

A kanapé a nappali központi eleme, ezért jó, ha harmonizál a körülötte levő bútordarabokkal nemcsak színben, hanem arányaiban is. A legtöbbször az ülőgarnitúrák, kanapék a fal mellé kerülnek, de előfordul, hogy egyes darabok oly módon helyezkednek el a térben, hogy térelválasztó szerepet is betöltenek. Érdemes a faltól a kanapét 10–15 cm-es távolságra helyezni, biztos, ami biztos, ha a szomszéd eláztat, legalább nem esik baja a fekvőhelynek, kedvére szellőzik. Szakemberek azt ajánlják, hogy ne tegyük a szoba legnaposabb sarkába se, mert a nap kiszívhatja a szövet színét. Úgy helyezzük el a kanapét a szobában, hogy azzal ne akadályozzuk az ajtók és ablakok nyílását sem.

3. A méret lényeges

Ha ösztönből vásárolunk, általában sokkal nagyobb kanapét veszünk meg, mint ami jól mutatna a nappalinkban. Szóval, mérjük le, hogy mekkora helyünk van, aszerint válasszunk. Ha nagy a szoba, akkor nincs gond, szinte bármit vásárolhatunk, csak mérjük le pontosan, hogy az ajtón is beférjen majd, és a lépcsőfordulóban se akadjon el. Csak nagy térben mutatnak jól a magas háttámlájú kanapék, így kis lakásokba a kisebb háttámlájúak vagy kartámla nélküli modern darabok a praktikusak. Ha nincs kartámlája, még jobb, így nemcsak nagyobbnak hat majd a tér, de eggyel több vendéget tudunk leültetni, hiszen két 25 cm széles karfa épp egy ülőhely.

Nagy térben a szófa mellé foteleket is választhatunk, de csak akkor, ha így is kényelmesen el lehet férni mellettük. Kis térbe lehetőleg olyan ülőalkalmatosságot válasszunk, amit a falhoz tolhatunk, így kevesebb helyet foglalunk el a szobából. A sarok- vagy L alakú kanapék igazán praktikusak, hiszen a legkevesebb helyigénnyel a legtöbb ülőhelyet biztosítják. Ha nincs hely sarokkanapénak, akkor mindenképpen egy háromszemélyes szófába érdemes befektetni.

4. Fix vagy variálható?

A kanapé lehet egyenes, két- vagy többszemélyes, L vagy U alakú, alacsony vagy magas háttámlás, fix vagy ágyazhatós. Tévézésre, olvasásra, családi együttlétekre az L vagy U alakú a legmegfelelőbb, nagy térbe pedig az egyenes formájú egy vagy két fotellel kombinálva. Az egyszerű, fix darabok inkább irodákba, várótermekbe valók, otthon nem kifizetődőek. Vonzó lehet a külön darabokból álló ülőgarnitúra is, amit többféleképpen lehet variálni: tehetjük az összes elemet egy sorba, formálhatjuk L alakúra is, vagy egy rövidebb kanapét és egy különálló részt is kialakíthatunk a „legókanapéból”.

5. Főszereplő vagy belesimuló?

Kapcsolódó

  Mindenképp fontos, hogy a kanapé színben is jól kiegészítse az enteriőrt, hogy harmóniában legyen a helyiség többi elemével, hangulatával, és közben tükrözze egyéniségünket. Ha pasztellszínekben gondolkodunk, csupán azt kell szem előtt tartani, hogy harmonizáljon a szoba színével. Ha erőteljes, feltűnő, élénk színű kanapét szeretnénk, csak akkor tegyük meg, ha nagyon biztosak vagyunk abban, hogy nem unjuk meg rövid időn belül akkor sem, ha élénk almazöld, tengerkék, ha pink, piros stb. Lecserélni egy kanapét drága mulatság. A legtutibb, ha semleges színűt, drappot, bézst, világos- vagy sötétszürkét választunk. Ez mindennel kombinálható, s az élénk színeket is jól kiegészíti. Fel lehet dobni szezonálisan, hangulattól függően mindenféle díszpárnával.

  Lehet, hogy jó bőr, de hideg

   

  6. Jobb a textil, mint a bőr

  Hatalmas a kínálat szövetekből, textilből, bőrből (valódi vagy műbőr) és számtalan más, extra anyagokból, mint például vízlepergető, lemosható, könnyen tisztítható anyagokból készült huzat. Azt ajánljuk, hogy aki fázik, mondjon le a bőr- és műbőr bevonatú kanapékról. A velúr anyagú ülőgarnitúrákat pedig a kisgyermekes vagy háziállattal rendelkező családok kerüljék, mert a kutya- és macskaszőr minden egyes szálához ragaszkodni fog a kanapé huzata, ráadásul könnyen szakad.

  7. Stílusa van

  Vannak, akik az extrém vagy egyedi stílusú kanapékat szeretik. Ők választhatnak különleges formájú darabokat: nagyon modernet, avagy visszanyúlhatnak a régi darabokhoz. A klasszikus, íves formájú szófák jól mutatnak, de nem a kényelmet szolgálják. Azt is érdemes fontolóra venni, hogy a dizájndarabok a nyitott, tágas térben mutatnak igazán jól, ilyenek a Chester, art deco, versailles-i vagy retró stílusú kanapék.

  Ha minden pontot pontra tettél, már csak azt a helyet kell megtalálnod, ahol a te kanapédat árulják. Jó választást!

  Fotók: Shutterstock

  Friss lapszámunkat alább kérheted: