Kabátmustra: a vastagabb nem mindig melegebb ARCHÍV

Szép és vagány is legyen, de meleg is, könnyen karbantartható és sokoldalú: nem kis feladat a legmegfelelőbb kabátot kiválasztani. Néhány éve tudatosan, tervezetten vásárolok felsőruházatot, summázzuk az eddigi tapasztalatokat. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. októberi lapszámában jelent meg.)

A minőség számít!

Akárcsak az élelmiszerek vagy a kozmetikumok esetében, a ruhaneműnél is érdemes odafigyelni az összetevők, a felhasznált anyagok listájára. Hatványozottan igaz ez az őszi-téli kabátoknál. Sok felsőruházat ugyanis olcsó műanyagokból készül: annak ellenére, hogy „gyapjúként” reklámoznak egy ruhadarabot, előfordulhat, hogy annak csak 10–15 százaléka gyapjú, a többi pedig valamilyen nem természetes szövet. A műszálakból készült felsőruházat pedig messze nem olyan meleg, mint a gyapjú. Ha tehát hosszútávra és a székelyföldi télre készülünk, akkor érdemes kissé nagyobb összeget befektetni egy jó minőségű gyapjú kabátba.

Fontos apróságok

A zseb és a kapucni ősszel, télen elengedhetetlen: még akkor is érdemes zsebbel ellátott felsőruházatot választani, ha egyébként télen kesztyűt hordunk. A kabátgyűjteményünkben pedig feltétlenül legyen legalább egy kapucnis darab is, hiszen minden télen van néhány olyan nap, amikor ez nélkülözhetetlen.

Bélés és bélelés

A szélsőséges hidegben nem mindegy, hogy bélelt vagy bélelés nélküli kabátot veszünk magunkra. Számtalan hőszigetelt felsőruházatot is kapni manapság, ezek garantáltan bármilyen hidegben jól szolgálnak. Ugyanakkor a szövetkabátok esetében hasznos a bélés is: pulóverre bélés nélküli szövetkabátot feltornázni nem kis feladat!

A béléstípusokról A toll a legkönnyebb és leginkább sűríthető bélelési forma. Fontos tudni, hogy nem a libák és kacsák külső, kemény tollazatából nyerik a tollbélésnek valót, hanem az alsó tollazatból, amely sokkal puhább, piheszerű. Előnye, hogy megtartja a testhőt, de mégis szellőző. Legnagyobb hátránya, hogy nem mosható, legalábbis otthoni tisztításra nem ajánlott, főként nem mosógépben. Továbbá, a tollkabátok könnyűek és könnyen kis helyre is elcsomagolhatók, évekig megtartják a hőszigetelési képességüket, főként megfelelő tisztítás mellett.  A szintetikus bélelőanyagok főként poliészter szálakból állnak, a természetes tollbéleléssel szemben könnyedén moshatók. A tollnál sokkal olcsóbb bélelőanyagokról van szó: habár a vizet jól bírják, az így bélelt kabátok sokkal súlyosabbak és kevésbé tartósak, mint a tollkabátok. 

Ne siessük el!

Ideális esetben időben hozzáfogunk az őszi-téli kabátok beszerzéséhez, sőt, jó ötlet például már a szezonzáráskor a következő szezonra gondolni, és leárazva megvásárolni az egyébként drágább darabokat.

Figyeljünk a fazonra!

A felsőruházatot is alkatunkhoz, alakunkhoz válasszuk! Az idei téli szezonban továbbra is trendik a férfias szabású szövetkabátok: a térd alá érő fazonúak csak a magasabb hölgyeken állnak jól, a nem modellmagasságú nőtársak választhatnak csípőig vagy combközépig érő darabokat. A derékban megköthető kabátok mindenkinek előnyösek, főként az alacsonyabb alkaton mutatnak jól. S habár a szezon legnagyobb trendje a hosszú, oversized pufikabát, ezt is csak magasabb lányoknak ajánljuk.

Kabátra kabátot?

Igen, pontosan. Amikor farkasordító hideg van, illetve ősszel gyakran veszek kabátra kabátot. Egyrészt azért, mert ősszel kiszámíthatatlan az időjárás – reggel hideg van, de délben lehet kánikula –, ilyenkor farmer vagy bőrdzseki alá veszek kis pufikabátot, de télen is jól szolgálhat egy vékony pufi kabát vagy mellény. A szövetkabát alá szőrme mellénykét is fölvehetünk, de akár zakót, farmer kabátkát vagy a bőrdzsekinket is, ugyanakkor egy vékony szövetkabátra is jöhet egy másik. Rétegezzünk bátran!

Minél puffosabb, annál jobb? Azt feltételeznénk, hogy a pufi kabátok esetében a vastagabb biztosan melegebb is, ez azonban nem így van. A természetes toll töltés eleve jól sűríthető, illetve szintetikus bélelőanyagokból is kapni már nagyon finom szálút, így a kabát vastagsága egyáltalán nem garantálja azt, hogy az melegebb is.  

Fotó: Shutterstock

korábban írtuk

Fázni nem elegáns – rétegeljünk!
Fázni nem elegáns – rétegeljünk!

A fázós nők egyikeként állíthatom: megváltás, amikor az ember lánya kitapasztalja, hogyan lehet kényelmesen, sikkesen rétegelni télen. A teljes ruhatárunkat sem kell kicserélni, csupán néhány kulcsfontosságú darabra érdemes szert tenni. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. novemberi lapszámában jelent meg.)