Fázni nem elegáns – rétegeljünk! ARCHÍV

A fázós nők egyikeként állíthatom: megváltás, amikor az ember lánya kitapasztalja, hogyan lehet kényelmesen, sikkesen rétegelni télen. A teljes ruhatárunkat sem kell kicserélni, csupán néhány kulcsfontosságú darabra érdemes szert tenni. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. novemberi lapszámában jelent meg.)

A réteges öltözködés némi tervezést igényel – no, éppen nem annyit, hogy előző este órákat töltsünk vele, csupán a szezon elején érdemes szemrevételezni a gardróbunkat: mi hiányzik, mire van szükség, mi mivel társítható?

Fontos viszont, hogy

kényelmesen rétegelni csak akkor tudunk, ha nem vásárolunk a szükségesnél szűkebb ruhaneműket.

Eleve nem egészséges, ha a farmernadrágba csak belepasszírozni tudjuk magunkat vagy a cipőbe bele kell tuszkolni a lábat. Télen ez különösen előnytelen – főként a cipő esetében – hiszen a szoros ruhában, lábbeliben nem megfelelő a vérkeringés, ergo jobban fázunk!

Felső ruházat: kabátra kabát?

Igen. Az eddigi leghasznosabb trükköt a párizsi lányoktól tanultam, akik a  leghuzatosabb, leghidegebb novemberi időben is egy szál ballon-kabátban szaladgáltak az utcákon. A titkuk pedig nem más, mint a nagyon vékony pufi-kabát vagy -mellény (akkoriban az Uniqloban lehetett ilyet kapni, ma már majd minden nagyobb márka gyártja), amelyet a kabát alatt hordanak úgy, hogy az gyakorlatilag nem is látszik. Így például a mínusz húsz fokban sem kell feltétlenül megválnunk a szövetkabátunktól, a pufi aláöltözőst pedig simán levesszük ott, ahol a kabáttól megszabadulunk.

Hasonló elven vehetünk például farmer dzsekit a szövet kabát alá, vagy zakót, de a vékony szövet kabátra jöhet egy bő szabású vastagabb is, illetve remek ötlet szőrme vagy műszőrme mellényt beszerezni: ezt például a szövetkabát alá, de fölé is felvehetjük.

Anyagok: tényleg nem mindegy

Sokáig  ódzkodtam a gyapjútól, mindig gyerekkorom gyapjúpulóverei jutottak eszembe: rettentően viszketett tőlük mindenem. Az viszont tagadhatatlan, hogy a gyapjú sokkal melegebb, mint a szintetikus szövetek, anyagok. Ezért például, ha tehetjük, olyan szövetkabátot vásároljunk, amelyben van valamennyi belőle: már tíz százaléknyi érezhető lesz nemcsak a felsőruházat súlyán, hanem azért is, mert sokkal melegebb ettől a kabát.

Pulóverek dettó: a legjobb, legmelegebb, ha van benne népi gyapjú, ne adj’ isten kasmír. Ez utóbbi drágább, de minőségben is jobb, egy-két darabba érdemes befektetni.

A gyapjúpulóvert azonban kötelező vásárlás előtt felpróbálni: bár a gyártási technikák sokat fejlődtek az elmúlt évtizedekben, néha mégis előfordul, hogy szúr a felső. Brrr!

 

Ha kasmír vagy gyapjú darabokba fektetünk be, akkor szenteljünk nagyobb figyelmet a mosásuknak is. Számtalan speciális mosószert lehet kapni, illetve a legtöbb mosógépen van már gyapjúmosási program is. Végül pedig vízszintesen szárítsuk az ilyen darabokat, hogy megőrizzék formájukat. A gyapjú összetételű kabátokat tisztíttassuk, két tisztítás között pedig szellőztessük a szabad levegőn.

Ne becsüljük alá a pokrócsálakat

Imádom az óriási sálakat, hiszen többfunkciósak: a kabátra borítva melegen tartanak, az irodában pedig, ha fáznék, egyszerűen a vállamra terítem a lepedő nagyságú kötött anyagot. Ne becsüljük alá tehát a sálat sem: ebből is vásárolhatunk gyapjú összetételűt vagy kasmírt.

Aláöltözés

Nem túl szexi a cicanadrág és a melegítő alsó, tudom. Ellenben a nadrág alatt viselt nejlonharisnyától még a hideg is kiráz. Személyes viszolygás ez: ugyanúgy viszketek tőle, mint a szúrós gyapjútól. Ezért alternatív megoldást kerestem néhány éve. A lényeg: speciális lélegző anyagból gyártott alsót (cica-nacit) és testhezálló felsőt vagy atlétát érdemes keresni. Egyébként sportszerüzletekben is kapni ilyen darabokat. Ne értsetek félre: nem hordom minden téli napon a teljes szettet, de minden télen van néhány olyan nap (a csíkszeredai hölgyeknek ezt különösebben nem kell magyarázni), amikor olyannyira fogvacogtató hideg van, hogy tudjuk: a vastag kabát nem elég.

És miért fontos a speciális, lélegző anyag? Azért, mert ezekben akkor sem pállunk be, ha megérkeztünk a fűtött irodába. A legtöbb ilyen bőrbarát, nem irritáló anyagból készül, ráadásul seamless, azaz csúnya kitüremkedő varrások sincsenek rajta.

A nadrág, ha farmer

A slimfit vagy skinny farmerünk alá kissé trükkös még egy réteget fölhúzni, tehát vagy kissé nagyobb méretet vásárolunk télire vagy téliesített gatyába fektetünk be. Igen, van ilyen. A külső farmerréteget belül nagyon vékony polárral bélelik. Megpróbáltam: nem olyan vaskos az anyag, hogy hurkának nézzél ki benne. Egyetlen hátránya, hogy az ilyen gatyát csak télen tudjuk viselni.

Ellenben néhány éve már nem a szűk farmer a legdivatosabb: a mom, boyfriend, girlfriend, répa, klasszikus, bő és újabban a culotte – azaz most minden megy, ami nem szűk. Jó hír ez télire, hiszen az ilyen fazonú nadrág alatt kényelmesen elfér még egy réteg is.

Amit a cipőbe húzunk

A megfelelő cipőméretről már beszéltünk, de hasonlóan fontos a megfelelő zokni is. A cérnazokni ugyanis sokat nem ér télen.

Szintén befektetés kérdése, de érdemes néhány pár kasmír-zoknit vásárolni. Ha túl macerásnak tartjuk a mosásukat, akkor pedig téli túra- vagy sízoknit vásároljunk.

Ezeket is legtöbb harminc fokon szabad mosni, de egyébként meglehetősen igénytelen darabok, ellenben nagyon melegek.

Ha mégsem válnánk meg a vékony cérnazokniktól, akkor szerezzünk be bundás talpbetétet. Egyelőre ilyet belföldi cégnél nem láttam, de az Amazonon se szeri, se száma. Itt nyilván ismét szempont a cipőméret: ha éppen akkora a bakancsunk, hogy épp csak belefér a lábunk, akkor abba még egy talpbetétet aligha fogunk beleszuszakolni. Összességében ezért javasolnám: téli bakancsból, csizmából – ha van rá lehetőség – fél számmal nagyobbat vásároljunk, így elfér benne a talpbetét, de farkasordító hidegben még a dupla-zokni is.

Fotó: Shutterstock

korábban írtuk

Melyek a te színeid? – Évszakelmélet az öltözködésben
Melyek a te színeid? – Évszakelmélet az öltözködésben

Biztosan voltak olyan napjaid, amikor mindenki bókolt, hogy milyen jól nézel ki, máskor pedig, bár semmi bajod nem volt, betegnek, fáradtnak láttak. Ez azon is múlik, hogy épp milyen színű ruhát viseltél, mert bizony mindannyiunknak más-más színek állnak jól. Lehet, hogy téged az erős, élénk színek dobnak fel, kivirulsz tőlük, s előfordulhat, hogy barátnődnek épp az ellenkezője, a pasztellszínek állnak jobban. Erről szól az évszakelmélet az öltözködésben, amelyet ma már nagyon sok stílustanácsadó ajánl.