Kis helyek, nagy ötletek

Ha kicsi, annál nagyobb kreativitást feltételez, ha viszont nagy, annál több idő, pénz szükséges az igényes erkély-, balkon-, teraszkialakításhoz. Gyakran a praktikus és kényelmes berendezés valódi bűvészmutatvány, mégis érdemes belevágni. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin júniusi számában jelent meg.)

A mi tájainkon nagyon jellemző, hogy az erkély, a balkon raktár, bár az is igaz, hogy már megmutatkozik sok helyen az igény a kellemes és kényelmes kinti tér kialakítására. Főként a beépített erkélyeknél figyelhető meg, hogy tulajdonosaik a lakófelület részeként kezelik, és ennek szellemében ezt lakályossá is teszik. Összegyűjtöttünk néhány remek ötletet, hogy a kis teraszból, a kis erkélyből milyen apróságokkal varázsolhatunk szemet gyönyörködtető, élhető teret.

Balkontörvények

Az otthonosság eléréséhez növényekre, ülőalkalmatosságra, színes textilekre, fényekre van szükség. Nem szerencsés a túlzsúfolt erkély sem látványában, sem gyakorlati szempontból. Kis erkélyek esetén törekedjünk a kevés helyigényű, többfunkciós bútorokra, melyek virágtartóként, asztalként is bevethetők.

Ha megadatott, hogy házunkhoz terasz csatlakozzon, tekintsük ezt kinti nappalinak, ami harmonizál otthonunkkal.

Hely, hely, hely

Két legyet ütünk egy csapásra, ha összecsukható székeket, asztalt szerzünk be. A kis balkonokon a felfelé terjeszkedés a legjobb megoldás: magyarán a növényeket falra, létrára aggathatjuk, teraszokon pergolát építtethetünk, árnyékolhatunk velük, illetve falra, kertre helyezhetünk virágtartókat. A virágkaspókba ültetett növények nagyon hangulatosak.

A pad is lehet tároló

 Kedélyjavítók

Jókedvre deríthet a jól megválasztott kerti bútor, a székek, pamlagok mérete, színe, formája. Ugyanakkor kedvünket is szegheti ugyanez, a túl intenzív színű, harsány, ormótlan bútordarabok. Inkább a virágok érvényesüljenek, s a textilek, díszpárnák, takarók legyenek a hab a tortán.

Csupa vidámság ez a hely

Fény az éjszakában

Nemcsak nyári estéken, hanem téli szürkeségben is emeli a hangulatot, ha a teraszon, erkélyen megcsillan egy pár mécses, gyertya, fénygömb. A hangulatvilágításról napelemes lámpákkal, füzérekkel is gondoskodhatunk, mindezek otthonosabb érzést kölcsönöznek a helynek.

Legyen fény!

Hasznos apróságok

Nincs az a parányi terasz, erkély, ahol ne lehetne egy picinyke sarkot kialakítani, ahol egy pohár bort el lehet fogyasztani, vagy bemajszolhatjuk a reggeli lekváros kenyeret, elkortyolhatjuk a vasárnapi kávét. Két dolgot kell mindjárt az elején megoldanunk: ülőhely kialakítása, asztal helye.

 

Válasszunk félkör alakú vagy sarokasztalt, mert ezek sokkal kisebb helyet foglalnak el. A sarokba illeszkedő tartó helytakarékos, ráadásul mi magunk is elkészíthetjük, vagy akár egy ügyes kezű férfi.

Helytakarékos

Ha még egy asztalkának is kevés a hely, megoldást nyújt a korlátra szerelhető pohártartó, ami lehet hosszabb is, és így már étkező- és munkafelület is egyben.

Nem kell félnünk a korlátoktól – mondanánk a képek alapján. Mind a falra, mind pedig a korlátra szerelt tárolók praktikusak, bárszekrényt ide is, oda is tervezhetünk. Nyáron poharak, télen gyertyák tárhelye lehet, mindemellett látványos.

Ha kell egy bárszekrény

T, tuti tippek teraszra

Ha teraszunk födetlen, mindenből válasszunk ellenállóbb, minőségi anyagokat, így később sem kell aggódnunk az eső vagy az UV-sugarak miatt. A mai modern bútorszövetek szinte mindent kibírnak.

A szintetikus rattan bútorokat egyre inkább felváltják a kötélből készült darabok, és még mindig hódítanak a raklapból készült ülőalkalmatosságok, asztalok. A teraszokon nagyon kedvelt a kevert stílus és a városinomád-trend is – vagyis a fehér vászon, a puha szőttesek, monokróm színvilág, természetes anyagok modern praktikummal keverve.

Raklap: menő!

Sülve, főve

Ha van elég hely, egy kinti grillt is vásárolhatunk. Akár grill, akár más elektromos eszközt sikerül beszerezni, egy vagy két kültéri konnektor azért nem árt, ha van. Kerti lámpáknak, napelemes fényfüzéreknek, szélálló árnyékolóknak, teraszfűtőknek és egy grillsütőnek vagy akár kinti konyhának köszönhetően már újévi partit is tarthatunk kint, nem kell lemondanunk a terasz adta örömökről.

Sütésre fel!

Burkolva jó

Igazán kényelmes, ha teraszunkra padozatot, faburkolatot, műgyepet teszünk. Erkélyeken is jól mutat, ráadásul melegebb hatást ad a térnek.

Egyszerű, praktikus

Érdemes fagyálló és csúszásmentes változatot vásárolni és megfelelően szigetelni. Ha a padozatot puha szőnyeggel borítjuk, egy kültéri nappalit kapunk, melyen járni mezítláb az igazi!

Kis erkélyeken is remek hatást érhetünk el, ha az egyik falat lambériával borítjuk. Eléje már csak egy tárolóként is alkalmas ülőke kell, színes párnák, ami meghatározó a lakásunkban is, és kész is az egyedi pihenősarok.

Egy kis zöld

Balkonnövények

Muskátli, petúnia, begónia, hibiszkusz, leander, hortenzia, fukszia, porcsinrózsa, körömvirág, balkon aranya, mézvirág, csüngő bakopa, csüngő verbéna, legyezővirág, kristályvirág stb.

Fotó: Shutterstock, Pinterest