ARCHÍV Legyen kedvenc hely: 7 szuper tipp az otthonos fürdőszobához!

Mivel biztosan te is több időt töltesz most odahaza, feltételezzük, hogy elvégezted a tavaszi nagytakarítást. Minimum kétszer is. És ha azok közé tartozol, akik szeretnek újítani, változtatni az otthonukon, valószínűleg már pár sarkot át is rendeztél. A fürdőszoba azonban nagyobb falat, lehet bármilyen kicsi is méretileg. Van itt azért néhány jótanács, hogyan lehet mégis pici illemhelyből pöpec helyiség. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin májusi számában jelent meg.)

Egy fürdőszoba legyen praktikus – mondaná mindenkit. És legyen fény, még akkor is, ha nincs ablaka. A kis fürdős tömbházlakások szabnak határt a kreativitásnak, ahol bizony nincs sok hely a tárolásra. Nem kell mégsem csüggedni, nézzétek át a következő tippeket, melyek jól fognak majd, ha felújítod a fürdőszobádat, vagy éppen most rendezed be.

1. Használj világos színeket!

A fehér és általában a világos színek növelik a teret, így a legkisebb fürdőszoba is nagyobbnak hat. Nagy tükröt tegyél a falra, ami tovább növeli a teret. Törölközővel, dekorokkal még színesebbé teheted a fürdőszobádat. De ha még így is egyhangúnak tartanád, akkor egy kisebb részre tehetsz nagymintás vagy erőteljes színű csempét a natúr mellé, ami majd magára vonja a figyelmet, és így nem a kis tér lesz szembetűnő. Egyszínű csempét feldobhatsz valami élénk, modern csempematricával is.

2. Tárolj, mindenhol!

Akár egy egész falat beépíthetsz szekrénnyel. Figyelj azonban arra, hogy ez keskeny legyen. Ne foglalj sok helyet a térből. És lehetőleg legyen olyan színű, mint a fal, így az beleolvad a környezetbe és kevésbé szűkíti be a teret. Polcokat tehetsz a vécékagyló fölé is, ahol a fürdőszobaillatosítót, vécépapírt is tárolhatod. Ne legyen minden kipakolva. Ahol sok minden elöl van, rendetlenség érzetét kelti.

3. Pici mosdókagylót vegyél!

Ha szűk a fürdő, válassz keskeny kagylót, ezek közt is lehet nagyon szépeket találni. A kagyló és az alatta elhelyezkedő szekrény elég sok helyet elfoglal, tárolj máshol, avagy a szekrény ne érjen a padlóig. Így több variációd is marad, hogy hova tedd a kagylót. Ahol eddig nem fért volna el, nem nyílt volna miatta ki az ajtó, most ott is jó helye lesz. A csapot szereld a falra, és így még dizájnosabb lesz.

 

4. Lebegjen!

Ne a padlóra, a falra szereld a WC-csészét. Ha látjuk a fürdő padlójának széleit, határait, nagyobbnak érezzük a teret. Nem mellékesen a lebegő bútorok, szaniterek mellett könnyebb lesz takarítani is.

5. Fényt!

Persze a legjobb, ha van ablakod. Ebben az esetben lehetőleg ne árnyékold. Hagyd, hogy minél több fény bejöjjön. Ha nincs ablak, akkor érdemes álmennyezetre energiatakarékos LED-égőket szerelni, hogy fénybe vond a fürdőt. Tegyél fényt a tükör felé/köré is, mert azzal még jobb eredményt lehet elérni. 

6. Kerekítsd le, használd ki a sarkokat

Egy lekerekített tusolókabinnal nyerünk egy kis teret, és nem is ütközünk bele folyton a sarkába. Attól még lehet modern és stílusos a fürdőszoba, ha nem minden szögletes, még akkor is, ha mostanság nem ez a „divatos”. Különböző sarokmegoldásokon is érdemes gondolkodni. Tehetünk a sarokba kádat, kagylót, sőt vécét is, vagy a polcoknak, szekrénynek alakíthatunk ki ott helyet. Ezekből sokfélét lehet kapni, és nem kell lemondani a szépségről sem a praktikusság érdekében.

7. Dekorálj!

Tegyél növényeket a fürdőbe is, amelyek kimondottan a párás, meleg helyiségeket kedvelik (pl. bambusz, páfrány, orchidea, vitorlavirág, agglegénypálma, vízipálma). Használj egyforma színű vagy legtöbb kétféle színű törölközőt, ezek magukra vonják a figyelmet, ha elöl vannak. Akár egy kis festmény, fotó, plakát is jöhet a fürdőbe, amitől igazán különleges lesz. Ha lehet, ne hagyj mindent szem előtt, inkább keress tároló dobozokat, fonott kosarakat (lehetőleg ezek is egyformák legyenek), és tedd a fürdőszobai kellékeket azokba. Egy kis odafigyeléssel, modern lehet a fürdőd.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: